Skip to content

Hvis du vil ha de dristigste blå hortensiaene, ligger hemmeligheten i kaffegrutene dine

12 de november de 2022

Franske hortensiaer er verdsatt for sine klodelignende blomster, som dukker opp som fyrverkeri i hager gjennom senvåren og forsommeren. Mopphoder er vanligvis rosa, blå eller hvite, men kan også manipuleres for å passe fargepreferanser – hvis du er villig til å skitne hendene dine. Hvilken fargeblomster hortensiaene dine vil levere er avhengig av pH-nivået i jorda den er plantet i. Jo høyere surhet (pH mindre enn seks), jo blåere blomstrer du, mens mer alkalisk jord (pH større enn syv) vanligvis resulterer i rosa blomster. Det er visse hortensianavn som kan få deg til å tro at de er en sikker ting når det gjelder farge (Nikko Blue og Nantucket Blue, for eksempel), men selv de er på innfall av jordas pH-nivå. For å garantere blå blomster, må du sørge for at jorda faller inn i syrekategorien. Det er gjødsel som kan hjelpe deg med det oppdraget, men andre husholdningsingredienser kan vise seg like effektive – og komme med en lavere kostnad. Gå inn, din reste av kaffegrut. Her er alt du trenger å vite om hvordan du produserer de blåste hortensiablomstene mens du bruker den brukte kaffegruten til god bruk.

Hvilke hortensia-varianter kan produsere blå blomster?

Trinn én for å nå dine blå hortensia-mål er å velge en variant som kan produsere blå blomster. Oakleaf hortensia (Hortensia quercifolia), Annabelle hortensia (Hortensia arborescens), og Peegee (Hortensia paniculata «Grandiflora») er alle hvite/elfenbensblomster og vil ikke endre nyanser uansett jords pH-nivåer. Hvis du har franske hortensiaer eller blonder (Hortensia macrophylla normalis) men det er game on.

Slik tester du jordens pH

Hvis du ikke allerede har sett hortensiaene dine gjennom en blomstringssesong, kan du teste jordens pH-nivå med et butikkkjøpt sett fra din lokale jernvare- eller hagebutikk. Du kan også gå DIY-ruten med dette smarte trikset: Start med å samle to plastbeholdere, eddik og natron. Plasser noen få skjeer med smuss i hver beholder med en håndsparkel; fukt deretter begge partiene med smuss med en halv kopp vann. Hell en halv kopp eddik i en bolle med jord. Hvis det bruser, er jorda din alkalisk. Tilsett en halv kopp natron i den andre beholderen. Hvis den blandingen resulterer i noe brus eller bobler, er jorda din sur. Så, hva om du ikke kommer opp med noen reaksjon for noen av blandingene? Du har ikke nødvendigvis ødelagt eksperimentet, det betyr bare at jorda er nøytral. Hvis den boblende eller brusende blandingen din ga en liten reaksjon, skjev jordprøven mer mot den nøytrale enden av det alkaliske eller sure spekteret. Husk at hvis jorda din allerede er sur, bør du være innstilt på noen blå blomster – selv uten en syreforsterkende blanding som kaffegrut. Hurra!

Hvordan endre hortensiafarge med kaffegrut

Begynn å tilsette kaffegrut i jorda rundt hortensiaene dine på senhøsten. Dryss dem rundt hortensiaene dine, men sørg for å jobbe dem inn i jorda for å eliminere enhver ubehagelig lukt. Du trenger ikke å gjøre denne prosessen ofte – bare to til tre ganger i året bør være tilstrekkelig.

Hvor lang tid tar det å gjøre hortensia blå?

Å helle restene av morgenkaffen på hortensiajorda vil ikke resultere i blå blomstring midt på ettermiddagen. Det kommer til å ta litt tid – enda mer hvis du har splitter nye babyhortensiaer som kanskje ikke blomstrer på et par år ennå. Det er best å begynne å legge kaffegrut til jorden måneder før blomstringssesongen begynner, ideelt sett på slutten av høsten. Du kan gjenta prosessen med din typiske gjødslingsplan. Med litt koffein og mye tålmodighet bør hortensiaene dine belønne innsatsen din til våren med de dristigste blå globusene. Bare vær forberedt på å dele den hemmelige ingrediensen din med nabolaget – de vil være grønne av misunnelse ved første blomstring.