Skip to content

Hvor lang tid tar det å dyrke et gresskar?

28 de desember de 2022

Fra jack-o»-lanterner på verandaen til festlige borddekkinger, gresskar er typiske for høstdekor. Med farger som spenner fra den dype sølvblå av «Jarrahdale» til den knallrød-oransje «Askepott», er dekorasjonsmulighetene uendelige. Å dyrke egne gresskar er en fantastisk måte å komme i høststemning på, men det er viktig å forstå hvor lang tid det tar å dyrke et gresskar slik at du planter dem til rett tid.

Hvor lang tid tar det å vokse gresskar?

Å bestemme hvor lang tid det tar å dyrke et gresskar begynner med å vite hvilken variant av gresskar du vil dyrke. Rundt hundre forskjellige gresskarvarianter dyrkes over hele verden, ikke medregnet de mange kalebasser og spiselig squash som slutter seg til høstens festligheter. Ulike varianter bruker ulik tid på å modnes. De raskere modne gresskarene er fullfargede på 90 til 100 dager, mens noen, som det dypt flikete «Musquee De Provence»-gresskaret, tar opptil 125 dager å modnes. Miniatyrgresskaret «Jack Be Little» modnes på så lite som 85 dager.

Kjenn variasjonen

Når du velger gresskarvarianter, se etter modningstiden på frøpakker og i kataloger. Vanligvis oppført som «dager til modenhet», omfatter modningstiden hvor lang tid som kreves fra dagen du planter frøene i hagen din til avlingen er klar til å høstes. Modningstiden er vanligvis oppført som et område, for eksempel 90-110 dager, for å ta hensyn til variasjoner i været fra ett sted til et annet.

Timing av gresskaravlingen din

Gresskar plantes vanligvis i mai til juni, slik at de blir helt modne i begynnelsen av oktober. Plantesorter som tar lengre tid å modnes i mai, og raskere utviklende varianter i midten av juni. Hvis du bor i et kjøligere klima, velg en raskt modnende variant og vent til jorden har varmet opp til minst 60 grader Fahrenheit før du sår frø. På steder med en veldig kort vekstsesong, start gresskarfrø innendørs 2 til 4 uker før den siste vårfrosten og transplanter frøplanter inn i hagen når all trussel om frost er over.

Når er gresskar klare til å høstes?

Gresskar er modne når fargen er ferdig utviklet og skallet har stivnet. Et modent gresskar vil høres hult ut når du dunker på det. Ofte vil også stilken begynne å stivne og tørke. I kjøligere klima kan gresskar stå i hagen til en lett frost dreper vinstokkene. Sørg for å høste før en dypfrysing. Bruk en skarp kniv eller pruners for å kutte gresskar fra vintreet, og etterlater 3 til 4 tommer stilk. Unngå å bære et gresskar ved stilken, ellers kan det bryte av, og etterlate et inngangspunkt for sykdomsorganismer. Hvis du planlegger å lagre gresskar for Thanksgiving-paier eller annen bruk, sørg for å la dem modnes helt før høsting, da de holder seg lenger.