Skip to content

Hvor ofte vanner du utendørs planter?

5 de juli de 2021

Vanningsfrekvensen er ikke den samme om plantene er innendørs eller utendørs, siden forholdene for lys, luft og fuktighet er veldig forskjellige. Av denne grunn er det en av oppgavene som mer oppmerksomhet må rettes mot slik at vi kan få kontroll over det så snart som mulig, og unngå både overdrivelser og feil.

Selv om de som blir tørste, kan bli frelst lettere enn de med oversvømmede røtter, er det alltid bedre å ikke gå til ekstremer. Så hvis du lurer på hvor ofte å vanne utendørs planter, for å svare på spørsmålet ditt er det nødvendig å først snakke om faktorene som vil bestemme frekvensen.

Hva avgjør om du trenger å vanne mer eller mindre?

Vanningen av plantene vil bli bestemt av mange faktorer

Planter trenger vann for å vokse og utføre sine funksjoner, for eksempel å puste eller fotosyntese. Derimot, ikke ved å legge til mer mengde, vi skal gjøre dem bedreSnarere vil det motsatte skje: røttene kan dø kveles, i bokstavelig forstand, og når ikke, vil de bli angrepet av sopp, mikroorganismer som elsker fuktige omgivelser. I alle fall vil konsekvensene være de samme: rot av rotsystemet, deretter av stammen, og til slutt død av bladene.

Hvis vi derimot vanner mindre enn det som er nødvendig, vil de berørte plantene konsumere alt vannet de har inni, og begynne med å «fjerne» det av de nyere skuddene. Av denne grunn, når vi ser at de nyeste bladene er tørre, bør vi spørre oss selv om vi vanner dem med riktig frekvens.

Deretter, Hvordan kan vi finne balansen mellom god vanning? Med tanke på hva vi skal fortelle deg nå:

Hva er klimaet i ditt område?

Dette er det viktigste. Det samme kommer for eksempel ikke til å bli vannet på Mallorca, hvor klimaet vanligvis er middelhavsland med tørke som varer i flere måneder, som i Asturias, hvor klimaet er mer temperert og det regner oftere. Dessuten bør du vite at selv i samme provins er det mikroklima: noen varmere / kjøligere, andre mer fuktige / tørrere. Å vite klimaet i byen din er nøkkelen til å vite hvilke utendørs planter du skal vokse, og hvor ofte å vanne dem. Og for dette kan en hjemmestasjon være nyttig.

Er det i solen eller er det i skyggen?

Hvis en plante får solen, vil den trenge mer vann og oftere enn en annen som er beskyttet mot solen.. Hvorfor? Fordi solstrålene vil gjøre at jorden eller potteunderlaget tørker raskere, spesielt hvis det er sommer og / eller området allerede er varmt og / eller tørt.

Er det i jord eller i en gryte?

Potteplanter vil ha mer vann

Planter som vokser enten i hagen eller i frukthagen, vil ha en annen vanning enn de som dyrkes i potter. Og det er at jorda på jorden holder seg fuktig lenger. I stedet, de som vi dyrker i en container, ettersom det er mye mindre jord, kan den tørke ut i løpet av noen dager (eller timer, midt i sommersesongen hvis det er i solen).

Er du ung eller gammel?

I prinsippet, Du bør vite at hvis planten er ung, må du vanne den oftere enn når den er voksen. Å være mindre i størrelse, vil den trenge vann for å vokse, selv om det er en kaktus eller saftige planter som sies å ikke trenge mye vanning. Du må også ta i betraktning at for eksempel en liten plante i en liten gryte, hvis du ikke er klar over vanningen, kan dø snart.

Er det urfolk eller eksotisk?

Dette er egentlig ikke så viktig når det gjelder vanning, men det er interessant å vite. De autoktone plantene, det vil si de som er typiske for vårt område, er tilpasset klimaet på stedet, og når de først er plantet i bakken, trenger vi bare å ta vare på dem det første året. Men de eksotiske, eller alloktone hvis du foretrekker det, vil generelt ha mer vann. For eksempel et oliventre (Olea europaea var. sylvestris), opprinnelig fra Middelhavsområdet, vil leve med 350 liter vann i året; men en tropisk bromeliad, som en Aechmea fasciata, vil det kreve nesten konstant vanning.

Hvor ofte vanner du utendørs planter?

Bortsett fra alt vi har sagt så langt, skal vi se hvor ofte du må vanne dem avhengig av hvilken plantetype det er:

  • Trær og busker (inkludert vinstokker): det vil avhenge mye av arten. Brachychiton motstår for eksempel tørke godt, og når de har vært i jorden i minst et år, vil det ikke ha noen betydning å vanne dem hvis minst 350 liter vann faller om året; Ulmus gjør det også bra i lite vann. Men Populus, Passiflora, Wisteria, Acer eller Fagus er store «drikkere», spesielt de tidligere, siden de bor i nærheten av ferskvannskurs, som mange Salix.
  • Rovdyr– Disse plantene dyrkes i plastpotter, så vanning vil være hyppig. Hvis du har sarracenias, kan du legge en tallerken under dem og holde den full; resten blir vannet 3-4 ganger i uken om sommeren, og mindre om vinteren.
  • Palmer: det samme skjer med dem som med trær og busker: det er arter som tåler tørke, som f.eks Phoenix dactylifera eller Washingtonia, men det er andre du må vanne innimellom slik at de ikke tørker ut, for eksempel Ravenea, Roystonea eller Dypsis.
  • Levende og sesongmessige blomster: dette er planter som trenger hyppig vanning, men uten å overdrive det. I løpet av sommeren vil vanningen følges mer, hver 2. eller 3. dag, men resten av året trenger vi ikke være så ventende.
  • Bulbous: disse blir bare vannet fra de er i ferd med å spire, til blomstene deres visner, 2-3 ganger i uken. Det kan også gjøres etterpå, av og til, for å holde jorden litt fuktig, men det er ikke nødvendig.
  • Hageplanter: både frukttrær og de som er urter, vil ha mye vann, spesielt om sommeren. Av denne grunn er det ikke tilrådelig å ha jorden tørr i mer enn to dager på rad. Dette betyr selvfølgelig ikke at du må vanne hver 2-3 dag; faktisk, hvis det er en prognose om regn, vil det være bedre å ikke gjøre det før jorden tørker litt.

Hva er det beste vanningsvannet?

Regnet så lenge det ikke er forurenset. Det er den som alle planter gjør bra. Men det er ikke alltid lett å få tak i, så du kan velge flaskevann som er egnet til konsum, eller vann fra springen hvis det er søtt og ikke har kalk eller klor. I tilfelle du har rovdyr, må du vanne dem med destillert vann. Og hvis det du dyrker er sure planter, for eksempel japanske lønn eller azaleaer, må du sørge for at pH i vannet er lav, mellom 4 og 6.

Er vann fra kokende grønnsaker bra for planter?

Sannheten er at ja. Det vil ikke bare tjene deg for vanning, men også som kompost, da den inneholder næringsstoffene som disse grønnsakene har mistet når de blir kokt. La det selvfølgelig avkjøles først før du gir det til plantene dine, ellers vil røttene brenne.

Viktig: ikke bruk den på kjøttetende planter eller orkideer. Dette er to typer planter hvis røtter vil lide irreversibel skade hvis de blir befruktet. Faktisk selges spesifikk gjødsel til orkideer, som hjelper dem å vokse og blomstre normalt.

Når det gjelder rovdyr, blir de IKKE betalt. De er bare ansvarlige for å få maten.

Er tørketrommel vann bra for planter?

Vi anbefaler ikkeMed mindre vannet er mykt og det ikke er spor av et produkt du brukte til å vaske klærne dine. Og i alle fall er det bedre å teste på de mest robuste plantene, og se om det virkelig er verdt å bruke det eller ikke. Det er bedre å forebygge enn å helbrede.

Hvordan vanne utendørs planter?

Potteplanter vannes best med en vannkanne

Det vil avhenge av om de er i bakken eller i potter. Vi begynner med de første:

Vanning av planter fra hagen eller frukthagen

Hvis du har en hage og / eller frukthage, er det interessant at du bestemmer hvilket vanningsanlegg du vil ha: slange- og drypp vanning er de mest populære, men de har sine fordeler og ulemper:

  • Slange: det er behagelig og raskt, men bruker mye vann. I et klima hvor det regner lite, anbefales det ikke, med mindre det er koblet til en slangepistol som lar deg regulere vannutgangen.
  • Dryppvanning: du kan vanne alle plantene du vil ha, slik at vannet blir absorbert av jorden uten å gå tapt. Dette lar deg lagre. Ulempen er at prisen på et sett og installasjonen er høyere enn en slange, men det er absolutt verdt det.

Hvor mye vann å helle? Svaret er enkelt, praksis ikke så mye: til jorden er gjennomvåt. Noen ganger er det komplisert, fordi vi ikke ser hva som skjer i jordens innerste lag, så du må bruke intuisjonen litt. Hvis vi for eksempel har et ungt palme som er 1 meter høyt som har blitt plantet i noen måneder, kan vi huske hvor stor gryten den var i, og på grunnlag av det, tilsett litt mer vann enn vi brukte å gi den; det vil si at hvis vi tilførte 2 liter til den, vil den nå motta 3 liter ettersom vi er interessert i at røttene utvider seg og planten vokser.

Vanning av potteplanter

Planter dyrkes i potter de blir lettere vannet med vannkanne eller med drypp vanningsanlegg. Men det er flere måter å gjøre det på:

  • Flom vanning: eller vanning med en plate som det også sies. Den består av å fylle platen eller brettet under, slik at jorden begynner å hydrere seg fra dreneringshullene i potten og oppover. Denne metoden er interessant for Sarracenia, vannplanter eller elvebredder, og også for frøbed.
  • Vanning «ovenfra»: det er når vannet kastes på overflaten av underlaget. Ikke våt bladene eller blomstene. Denne metoden brukes til å vanne de aller fleste planter: kaktus, palmer, trær, busker, …

Hvis du vil vite hvor mye vann du skal helle, mengden vil være den som etterlater hele underlaget vått. Du kan se om du tar potten før du vanner den, og etter at du har gjort den, noe som vil være når du merker at den veier mer.

Og med dette er vi ferdige. Har dette emnet vært nyttig for deg?