Skip to content

Hvordan bekjempe edderkoppmidd på planter

5 de juli de 2021

I gruppen av fauna som kan forårsake betydelig skade på plantene våre, finner vi Midd. Små insekter som reproduserer så raskt og i et slikt antall at de i løpet av få dager kan svekke til og med de best etablerte trærne.

Enhver feil i dyrkingen, enhver endring i miljøforholdene, kan favorisere spredning av disse parasittene som vi må behandle for å unngå større ondskap. La oss vite hvordan vi skal bekjempe midd på planter.

Hovedmidd som påvirker planter

Det er mange, mange arter av midd over hele verden; faktisk er det anslagsvis 50.000 aksepterte. De er en underklasse av arachnid, siden hvis du ser nøye på, er både kroppen og bena de samme som edderkopper. De forskjellige typene som eksisterer klassifiseres normalt i henhold til kostholdet, og derfor har vi:

 • Rovdyr: de er de som jakter på ofrene sine.
 • Herbivores: de som spiser gress.
 • Saprofag: de som lever av nedbrytende organisk materiale.
 • Parasitter: de er de som er avhengige av en vert for å overleve, og som også skader dem på en eller annen måte.

De som mest påvirker våre elskede planter er generelt disse:

Aculops lycopersici

Tomatmiddskader på stilken

Det er kjent som tomatbrunmidd eller tomateriophid. Som navnet antyder, påvirker det tomater, men også alle planter i Solanaceae-familien. Den har en langstrakt og segmentert kropp, kremfarget og ikke mer enn 0,17 mm lang.

Symptomer

Det forårsaker skade på bladene, som ruller sammen og undersiden får en sølvgrønn farge. Over tid blir både bladene og stilkene rødbrune, og noen ganger er frukten misdannet.

Panonychus citri

Den er kjent som den røde sitrusmidd, og den er vanlig i appelsin, sitrontrær, … kort sagt, i planter av Citrus-slekten. Hunnen er mørkerød til lilla i fargen og har lange quetas («filamenter») som forårsaker mest skade.

Symptomer

Hovedskadene er mer estetiske enn noe annet. Vi vil se en hvitaktig misfarging av bladene, stilkene og fruktene. I ekstreme tilfeller ville bladene falle.

Tetranychus evansi

Utsikt over rød tomatmidd

Det er kjent som tomat edderkoppmidd, og det påvirker hovedsakelig tomater og auberginer. Hunnen er ca 0,50 mm lang og 0,30 mm bred, og har en rødoransje, gulaktig eller grønn oval kropp.; hannen er mindre.

Symptomer

Angrepet forårsaker utseende av gule flekker på bladene, spesielt på bjelken. Hvis de ikke er merket av, tørker disse bladene opp og faller av.

Tetranychus urticae

Edderkoppmidd er et av de vanligste skadedyrene

Det er kjent som en rød edderkopp eller kolon. Det er et av de viktigste skadedyrene som planter kan ha, spesielt hvis de dyrkes i tørre omgivelser. Dens voksenstørrelse er 0,5 mm, og en gang voksen blir kroppen rødaktig. Det er mulig å se det med det blotte øye, som prikker. I tillegg er den i stand til å veve spindelvev.

Symptomer

Bladene blir misfarget når de spiser på cellene sine. Det påvirker også fruktene, som kan få en skitten grå farge eller mørke flekker.

Hvordan vet jeg at planten min blir angrepet av midd?

Midd forårsaker bladskader

Det er veldig vanskelig å se midd med det blotte øye, så den raskeste måten å vite om vår elskede plante blir angrepet av disse organismene, er å observere symptomene den gir. Hvis du har noen av disse, er det nå på tide å handle:

 • Fruktene utvikler seg med misdannelser.
 • På bladene vises flekker både på oversiden og på undersiden, da det er vanlig at oversiden er klarere.
 • Kan vises klumper på arkene.
 • Gulfarging luftdelens generelle del (blader).
 • I tilfelle angrep av edderkoppemider, vil de være synlige veldig fine spindelvev På gulvet.

Hvordan kjemper de?

Midd på planter kan bekjempes på flere forskjellige måter, for eksempel:

Økologiske midler

Det er flere økologiske midler som du kan bruke til å bekjempe midd på plantene dine, som er:

 • Tørket brennesle i infusjon: samle 100 gram og kok dem i 1 liter vann. Når den er varmet opp eller avkjølt, kan du fylle en sprøyte og behandle plantene.
 • Løk: trimmet løkskinn er et utmerket frastøtende middel. Den sprer seg over hele jorden rundt planten, og sørger for at den ikke har flere midd.
 • Et hode av hvitløk: kok i to liter vann, og mariner i 8 til 12 timer. Det anbefales å knuse hvitløken.
 • Insektmidler som er egnet for økologisk jordbruk: som kiselgur (til salgs), neemolje (kjøp den) eller kaliumsåpe. Noen av dem vil hjelpe deg med å kontrollere og til og med eliminere midd fra plantene dine.

Kjemiske midler

Når pesten er veldig avansert, er det best å velge kjemiske insektmidler, som f.eks Binapacryl, Metoat eller Fosalone. Selvfølgelig er det veldig viktig å følge instruksjonene på containeren, til punkt og prikke. Hvis ikke risikerer du å skade planten.

Midd er et alvorlig problem for planter, siden hvis ikke tiltak blir tatt i tide, kan vi til og med miste dem. Men med disse tipsene kan de fortsette å vokse ordentlig.