Skip to content

Hvordan beskjære en Crepe Myrtle riktig

7 de april de 2023

Hver lørdag morgen etter at fotballsesongen er over, dukker legioner av kjedelige menn bevæpnet med sager og skjæremaskiner ut fra garasjene deres for å begå «crepe-drap». De reduserer unødvendig majestetiske crepemyrter til stygge stubber – i mange tilfeller ødelegger de dem for alltid. Hvis du bor i sør, er sjansen stor for at du har sett disse sårene på hver blokk i nabolaget ditt – og kanskje du til og med er skyldig i å ha begått en drapshandling selv. Jeg blir alltid overrasket over folks besettelse av å beskjære disse plantene siden det bare skal skje en sjelden gang. Les videre for å finne ut når og hvorfor du bør ta med klippere til crepe myrten og hvordan du gjør det på riktig måte.

Hvorfor beskjære en Crepe Myrtle?

Målet med å beskjære en crepemyrt – eller crêpemyrt om du foretrekker det – er å opprettholde sin naturlige skulpturelle form, produsere sterke grener som holder blomstene oppreist og åpne midten for å avsløre den glatte, flertonede barken som dannes på modne stammer og grener. Å kutte det tilbake til tykke stubber hvert år gjør disse målene umulige. Et grasiøst tre blir raskt en gjerdestolpe eller hattehylle. Pen bjeff dukker aldri opp. Hver halshugget stamme vokser en Medusa-lignende virvare av spinne piske som er for svake til å holde oppe blomster. Før skjæring hva som helst, bruk litt tid på å studere planten din slik at du vet nøyaktig hva du prøver å oppnå og kutt deretter konservativt. Tross alt kan du alltid gå tilbake og kutte mer. Generelt er målet mitt å opprettholde god avstand mellom hovedstammer med kjekk bark og tynne ut midten for å tillate tilgjengelig sollys og luftinntrengning. Grenavstanden er riktig hvis en fugl lett kan fly gjennom midten av crepemyrten din.

Viktige beskjæringsverktøy

For å beskjære en moden crepe myrt på riktig måte, trenger du tre verktøy:

 1. En håndskjærer for å klippe kvister og grener mindre enn ½ tomme tykke.
 2. Loppers for å kutte grener en ½ tomme til 1½ inches tykke.
 3. Stangskjærere eller en beskjæringssag som du kan bruke til å kutte grener som er mer enn 1½ tommer tykke.

Når skal man beskjære en Crepe Myrtle

Senvinteren er den beste tiden å beskjære en crepemyrt fordi den er bladløs, og du kan lett se alle grenene. Den blomstrer også ved ny vekst, så beskjæring om vinteren vil ikke redusere blomstringen; det kan øke den. Februar er den ideelle måneden for å takle oppgaven.

Den rette måten å beskjære en Crepe Myrtle

Mens riktig beskjæring kan hjelpe helsen til crepe myrten din, kan dårlig beskjæring ha motsatt effekt. Å prøve å redusere en crepemyrts høyde ved å klippe av toppen resulterer i stygge stubber og forhindrer dannelsen av pen, flekkete bark på modne stammer. Denne feilen skaper også en skog av tynne, piskaktige skudd som spirer fra enden av hver stygge stubbe. Disse piskene er for svake til å holde oppe blomstene, så grenene bøyer seg ofte til bakken. For å unngå overbeskjæring og etterlate deg selv med en bunt med pinner, start konservativt og takle grener i rekkefølgen nedenfor, arbeid deg oppover planten ved å starte ved basen.

 1. Reduser antall stammer om nødvendig. Selv om crepemyrter er naturlig flerstammede trær, kan du begrense antallet stammer for å temme spredningen og hjelpe dens form. Begrens treet til tre til fem stammer (definitivt ikke mer enn syv). Kutt alltid tilbake til en større stammegren så nær jorda som mulig – ikke la stubber stå igjen.
 2. Fjern eventuelle sugere som kan ha dukket opp. Disse små spirene som ofte vokser rundt bunnen av et crepe myrttre vil til slutt bli trær selv. Å trekke dem ut nå vil forhindre at crepemyrten din blir til en tykk, ustelt busk.
 3. På tide å ta tak i grenene. For å få crepemyrten til å se mer ut som et tre enn en busk, liker jeg å fjerne grener som strekker seg fra stammen under 5 fots merket. På større trær vil du kanskje at den linjen skal begynne enda høyere, så igjen, gå tilbake og studer treet ditt før du hugger av noe.
 4. Gå videre til de øverste grenene som vokser innover mot treets senter – husk å kutte alle kryssende, gnidende og døde grener. Klipp alltid tilbake til en annen gren, til rett over en utadvendt knopp på en gren, eller til grenkragen (et oppsvulmet område der grenen går sammen med stammen). Forlat aldri ensomme eller klyngede stubber. Prøv å fjerne disse uønskede grenene før de blir tykkere enn en blyant.

En merknad om frøkapsler: Det er greit, men unødvendig å kutte av gamle frøkapsler. Noen mennesker tror at hvis de lar på frøkapslene, vil crepemyrten ikke blomstre neste år. FALSK. Den vil blomstre helt fint. Imidlertid kan tunge klynger av frøkapsler tynge grenene nesten til det punktet at de berører bakken. Fjerning av frø kan ta av vekten slik at grenene reiser seg. Og hvis du fjerner frøbelgene tidlig nok på året – si slutten av juli – vil du sannsynligvis få en ny oppblomstring i september.

Restaurering av en slaktet Crepe Myrtle

Hvis du har halshugget en stor crepe myrt til innen noen få meter fra bakken, er det bare én løsning. Klipp den beklagede planten helt til bakken. Det vil vokse tilbake veldig raskt. Neste vinter velger du tre til fem stammer med god avstand, og klipp av eventuelle andre på bakkenivå. Følg instruksjonene ovenfor om hvordan du beskjærer en crepe myrt, og du vil ha et attraktivt tre innen fem år. Men synden din var kanskje ikke så akutt. Du har bare rundet av, eller «hattet», crepemyrten din, og kuttet tilbake alle hovedgrenene til omtrent samme høyde. I dette tilfellet, følg vår fire-trinns prosess for å få vakre planter.

 1. Undersøk toppen av stubbene du har igjen. Hvis det er knoklede knotter, kutt dem av.
 2. I løpet av uker vil det vokse bunter med tynne skudd fra de avkuttede endene av stubbene. Beskjær alle unntatt et par som du vil la vokse.
 3. Fortsett å gjøre dette hver vår de neste tre årene. Ikke la noen nye skudd vokse fra endene av stubbene ved siden av de du har lagret.
 4. Tren de lagrede skuddene til å vokse opp og ut. Fjern eventuelle sidegrener som vokser fra dem mot midten av treet. De lagrede skuddene vil bli de nye hovedstammene.

Til slutt vil crepemyrten din se vakker ut igjen. Gå og synd ikke mer.