Skip to content

Hvordan dyrke aubergine i en beholder

21 de april de 2021
  • En beholderdyrket aubergine er like dekorativ som andre fargerike årstider. Foto / Illustrasjon: Jodi Torpey
  • Thai lilla aubergine er lett å dyrke i en containerhage og gir lang mager frukt. Foto / Illustrasjon: Jodi Torpey

Hvis du aldri har dyrket en aubergine, hva stopper deg? Det er så mange forskjellige varianter av eggplanter, det er sikkert en som passer din smak.

Amerikanske kunder er mest kjent med de lilla pæreformede eggplanter som er tilgjengelige i dagligvarebutikker. Men det er dusinvis av forskjellige varianter, i alle fasonger og farger, som gjør aubergine spesielt attraktiv.

Selv om du hager i en liten hageseng eller dyrker grønnsakene dine i beholdere på terrassen eller balkongen, kan du dyrke aubergine. Noen mindre sorter, som «Eventyr», vokser på planter som bare er noen meter høye.

Gartnere dyrker vanligvis sine eggplanter fra transplantasjoner som finnes i hagesenteret. De fleste tar mellom 60-100 dager til første høst. For best resultat, plant en kortere sesongtype slik at du kan begynne å nyte aubergine på så lite som to måneder.

Vent med å plante til været er pålitelig varmt om natten, en jevn 55 grader. Akkurat som tomattransplantasjoner, må eggplanter herdes før plantingen. Akklimatiser planter sakte ute i løpet av en uke eller så.

Plant en aubergine per beholder, minst 2 liter. Fyll beholderen med pottejord av høy kvalitet som vil renne raskt. Legg til en balansert gjødsel med langsom frigjøring ved planting og deretter noen få uker i løpet av sesongen, spesielt når planter begynner å blomstre.

Vann dypt og konsekvent, men ikke overvann. Eggplanter må tørke litt mellom vanningene. Mulch med halm, blader eller plantevernfrie gressklipp for å opprettholde jordtemperaturen. Om nødvendig kan du stikke eller bruke et tomatbur for å forhindre at greiner som er tunge med frukt, knekker.

En feil aubergine gartnere gjør er å vente på å høste frukten til de er like store som de som finnes i dagligvarebutikker. Hvis de blir igjen på planten for lenge, mister eggplanter glansen, blir seedy og vil ikke være like velsmakende å spise.

For å unngå dette problemet, bruk beskjæringsakser eller en kniv til å klippe frukten fra planten mens den fremdeles er blank og i en lys farge, selv om de er små. La omtrent en tomme stamme og kalyx være festet til frukten.

Håndter frukten med forsiktighet for å forhindre blåmerker. Bruk innen få dager for å nyte smaken mens den er på topp.

Aubergine er en allsidig grønnsak og brukes best fersk fra hagen. Den kan grilles, stekes, fylles, bakt, stekes, stekes eller røres. To måter å bevare aubergine inkluderer sylting eller frysing i ferdigkokte gryteretter.

Hva er dine favoritt auberginesorter?