Skip to content

Hvordan dyrke en ananas fra toppen

30 de desember de 2022

Neste gang du skal kjøpe en potteplante, stikk innom produktavdelingen i matbutikken og hent en ananas. Ja, du leste det riktig. Når du har en ananas, kan du dyrke en annen fra toppen. Etter å ha hakket opp det spiselige kjøttet, ikke kast restene bort. Resirkuler ananasens topp ved å plante den på nytt for å vokse til en potteplante som vil produsere frukt. Denne enkle innendørs hagearbeidsmetoden er et morsomt prosjekt for hele familien å ta del i.

Ananas som stueplanter

Ananasplanten er hjemmehørende i Sentral- og Sør-Amerika. Dette medlemmet av bromeliafamilien foretrekker å vokse i jord, i motsetning til bromeliadene vi kjenner som «luftplanter». Ananasplanten har lange, stive, sverdlignende blader som til slutt sprer seg 3 til 6 fot brede og høye. Ananas kan dyrkes utendørs i USDA sone 11 eller 12, men de fleste dyrker dem som potteplanter i minst deler av året. Gi planten god plass til å vokse i sterkt lys, og du vil ha en modnet ananas om 18 til 32 måneder. Følg trinnene nedenfor for å dyrke denne tropiske potteplanten hjemme.

Hvordan plante en ananasstamme

Prøv en av to vanlige planteteknikker. Den første metoden er å senke en tørket ananasstamme i en kopp vann før planting. Forbered først ananas. Vri av den løvrike toppen, og fjern noen av de nederste bladene slik at noen få centimeter av stilken blir eksponert. Rotknoppene rundt kanten av stilken skal være synlige. Sett ananasstammen til side i flere dager for å la den kuttede enden tørke ut før planting (noe som vil bidra til å forhindre råte). Plasser stilken i en kopp i sterkt, indirekte sollys i omtrent tre uker mens røttene begynner å vokse. Sørg for å skifte vannet annenhver dag. Når røttene har vokst seg 2 eller 3 tommer lange, er det på tide å transplantere ananasstammen. Velg en beholder med god drenering og fyll den med en blanding av pottejord, sand og perlitt. Plant stilken slik at de nederste bladene er rett over jorda. Pakk jorden tett rundt stilken for å holde den stående. Plasser potten i sterkt, indirekte lys, velg et fuktig sted hvis mulig for å etterligne plantens opprinnelige tropiske miljø. Vann når jorda begynner å tørke og gi planten en vannløselig gjødsel en gang i måneden om våren og sommeren.

Hvordan plante en ananaskrone

Eller hopp over bløtleggingstrinnet og plant en tørket ananaskrone direkte i en beholder. Skjær først toppen av ananasen rett under kronen. La ananastoppen tørke i flere dager. Plant den i den samme jordblandingen som er nevnt ovenfor, begrav kronen opp til bunnen av bladene. Vann grundig, flytt deretter potten til sterkt indirekte lys. Omtrent to eller tre uker etter planting vil nye blader begynne å dukke opp fra midten av ananaskronen.

Hvordan kutte en ananas enten du vil ha spyd, skiver eller biter

Når skal du dyrke ananas utendørs

Som mange potteplanter, kan ananas flyttes inn i filtrert skygge utendørs i løpet av sen vår og sommer for å suge til seg varmt regn og fuktighet. Ikke overvann disse grunnete plantene, da de er sårbare for rotråte. Sjekk at jorden er tørr før du bruker vannkannen. Temperaturer under 60 grader Fahrenheit vil bremse plantens vekst, men skade oppstår ikke før temperaturen faller under frysepunktet. På slutten av sesongen, ta med ananasplanten din innendørs igjen, slik at den ikke blir skadet av frost.

Høste din ananas

Ananasplanter produserer bare én frukt. Vær tålmodig – det kan ta ett og et halvt eller to år før planten begynner å blomstre og en måned eller to før frukten begynner å vokse. Men når du ser en liten ananas begynne å dukke opp fra bladene, vet du at det var verdt ventetiden. Når frukten blir gyldenbrun og begynner å lukte moden, fjern ananasen med en skarp kniv. Etter at ananasen er høstet, produserer noen planter unger. For en ny avling, fjern alle unntatt én stor ratoon (betegnelsen for en valp som har dukket opp fra jorden). Ratoonen vil utvikle seg til en moden plante og dyrke en ny ananas.