Skip to content

Hvordan dyrke fabelaktig fennikel

21 de april de 2021
  • Fennikel er en allsidig plante for grønnsakshagen, fra sin dekorative skjønnhet til dens mange bruksområder på kjøkkenet.Foto/Illustrasjon: Jodi Torpey
  • Fennikelblomster tiltrekker pollinatorer til hagen, og frøene er spesielt aromatiske.Foto/Illustrasjon: Jodi Torpey

Du har kanskje hatt glede av fennikel uten å vite det.

Fennikelblad har en fersk anis eller lakrislignende smak som brukes til matlaging for å smake supper og sauser spesielt til fiskeretter. Frøene er populære for å spise alene eller smake på brød, bakverk, godteri, kjøtt og italiensk mat. Fennikelløk kan settes i fjerdedel og stekes som tilbehør eller terninger og brukes i ferske salater, kombinert med skiver kylling til smørbrød eller legges til pastaoppskrifter.

Fennikel ser ut som dill, men smaken er en helt annen. Begge urter har fjæraktig løvverk, og de vokser blomster av gule blomster om sommeren. Fennikel kan imidlertid brukes på flere måter på kjøkkenet. De friske bladene, tørkede frøene og til og med pærene kan alle brukes til matlaging.

Hvis du vil nyte fennikelpærer, må du plante bulbingsorter som «Florence», «Zefa Fino», «Perfection» eller «Trieste».

Fennikel er en flerårig plante som ofte dyrkes som en årlig. Disse urtene kan vokse seg høye, tre meter eller mer og enda bredere, spesielt hvis de plantes i løs, fruktbar og godt drenert jord.

Finn et solfylt sted og kom i gang så snart jord kan bearbeides om våren. Fennikel dyrket for pærer trenger en lang sesong for å vokse og danne seg. Endre jorden slik at den er fruktbar og godt drenert.

Hvis du planlegger å plante neste vår, vil du kunne begynne å nyte høsten midt til sensommeren eller ca 80-100 dager.

Vent til faren for hard frost passerer før du planter fennikel fra frø eller transplantasjoner. Transplantasjoner vil gi deg et forsprang på å vokse, men du kan også plante fra frø.

Så frø omtrent ½ tomme dypt og omtrent 4 inches fra hverandre. For store pærer, tynne planter slik at de har plass til å vokse, omtrent 10-12 inches fra hverandre. Rader skal også være omtrent 1 fot fra hverandre. Hold frøene fuktige fordi det tar mellom 2-3 uker å spire.

Når planter begynner å vokse, vil et lag med mulch bidra til å holde jorden kjølig og fuktig – de beste forholdene for å dyrke pærene.

For pærer av god kvalitet, gjødsle planter hver 2-3 uke ved å bruke en allsidig gjødsel eller flytende fiskemulsjonsløsning.

Hold rede på antall dager for bulbingsortet du plantet og høst når de er fullformet. Trim bladene til basen og løft forsiktig pærer fra bakken. De ømme stilkene av bulking fennikel kan brukes som selleri, og bladene og frøene er også deilige.