Skip to content

Hvordan dyrke gardenia

3 de juli de 2021

Gardenia er en av de plantene du kan dyrke i potter eller i hagen. Selv om det på grunn av behovet for vann og land i noen tilfeller er litt krevende, er virkeligheten at det er veldig enkelt å unngå problemer, og også å løse dem hvis de oppdages i tide.

Blomstene har en ren hvit farge som er umulige å ignorere, og de lukter også fantastisk. Hvordan dyrke gardenia slik at den blomstrer hvert år? Hvor ofte må du vanne den og betale den?

Gardenia er en eviggrønn busk hjemmehørende i Øst-Asia. Det anslås at det er omtrent 134 forskjellige varianter, blant dem skiller seg ut Gardenia jasminoides, som er den som vanligvis finnes i hager, uteplasser og noen ganger også i hjemmene.

For å sikre at planten vår er sunn, er det nødvendig å kjenne dens behov, som er:

plassering

Gardenia er en busk som blomstrer om sommeren

Å velge et sted for dette anlegget er ikke alltid lett. Trenger mye lys, men ikke direkte; Dette betyr at du bør unngå å plassere det på et solrikt sted, men også i et område der det er totalt mørke. Så hvor setter vi det? Jeg skal fortelle deg hvor jeg har mitt: utenfor, i en gryte under et svart skyggelegger som forhindrer at 70% av sollyset passerer gjennom det. Hvis du har et nettsted som dette, eller du kan tilpasse det, vil det utvilsomt være veldig bra for gardeniaen din.

Men Hvis du foretrekker å ha det innendørs, må du finne et rom der det er mye klarhet. Selvfølgelig er det viktig at du ikke legger den foran vinduet, og mindre hvis den er orientert mot øst siden solen vil brenne den når forstørrelsesglasseffekten oppstår. Det bør også være borte fra klimaanlegget og oppvarmingsenheten, da disse tørker ut bladspissene.

Irrigasjon

Gardenia vil ikke ha mye vann, men du trenger heller ikke å la jorden sitte tørr mange dager på rad. Som vanlig, Det skal vannes omtrent 3 ganger i uken om sommeren, og en eller to ganger i uken resten av sesongene.. Dens røtter frykter både vannlogging og tørke, så vel som kalk. Hvis noen av disse problemene oppstår, vil planten ha gule og / eller brune blader, ingen vekst, og hvis den har blomster, vil disse avbryte og falle.

Av denne grunn, Det må brukes rent regnvann, når det er mulig. Hvis det ikke er det, er et godt alternativ noe som ikke har kalk, eller som har veldig, veldig lite. PH (eller hydrogenpotensial) må være mellom 4 og 6 poeng; det vil si at den må være sur. For å finne ut hvilken grad av pH vann fra springen har, er det nyttig å bruke en digital måler, siden du bare trenger å legge den i væsken og vente et sekund eller mindre på at den forteller deg.

Hvordan surgjøre vanningsvann?

Hvis pH er høyere enn 6, betyr det at vannet er alkalisk. Vi kunne vanne planter som tåler kalk, for eksempel rosmarin, mandel eller rosenbusker, men gardenia ville ende opp med å få klorotiske blader på grunn av manglende evne til å skaffe jern. Og det er at, selv om jorden inneholder dette næringsstoffet, er det blokkert når pH er veldig høy; og selvfølgelig kan ikke røttene absorbere det. Fra da av begynner bladene å produsere mindre og mindre klorofyll (grønt pigment, som også griper inn i fotosyntese), og etterlater bare sine grønne nerver.

Heldigvis, for å senke pH i vannet kan vi gjøre noe så enkelt som å tilsette litt sitron eller eddik. Jeg sier «litt» fordi mengden vil variere avhengig av pH. For eksempel vet jeg at hvis jeg ønsker å forsure vann fra springen, som er veldig høy, høyere enn 7, må jeg blande 1 liter av det vannet med saften av en halv sitron.

Etter hver test må du alltid sjekke pH-verdien, for hvis den faller for mye, vil planten din også ha problemer.

Land og transplantasjon

Det er enkelt å dyrke gardenia med disse tipsene

Å være en syreplante, kan plantes i hager med lav pH-jord (mellom 4 og 6). Tiden blir vår, som det er når den vokser.

Hvis den skal dyrkes i en gryte, er det viktig å fylle den med substrat for syreplanter (til salgs), eller med kokosfiber. På samme måte må den transplanteres omtrent hvert tredje år.

Abonnent

En riktig abonnentkalender vil være veldig nyttig for flere ting, for eksempel å unngå klorose, få den til å vokse sunt og for øvrig hjelpe den til å styrke forsvaret, noe som vil være nyttig hvis flere fremover har noen pest, sykdom eller blir utsatt til en plutselig temperaturendring. Faktisk: Abonnenten, som ikke er noe mer enn den ekstra «maten» han får, kan spare ham for mye trøbbel og skade, i enhver forstand.

Men vær forsiktig: et overskudd av gjødsel vil bety slutten på gardeniaens liv, siden røttene ville brenne. Derfor må du alltid følge produsentens instruksjoner, og bare legge til den angitte mengden: ikke mer, ikke mindre. Spørsmålet er: Hvilken skal du bruke? Noen av disse som jeg vil nevne nedenfor; Du kan til og med bruke en måned og neste måned en annen:

 • Gjødsel for syreplanter: inneholder alle viktige næringsstoffer for å sikre at planten vokser i god hastighet og blomstrer når den berører den, uten å savne noe. .
 • Gjødsel for grønne planter: det antas å stimulere produksjonen av blader; Derfor er det veldig interessant å bruke den når gardenia har lite løvverk. .
 • Guano: det er en naturlig gjødsel; faktisk kommer den fra sjøfugl eller flaggermus. Det er en veldig konsentrert gjødsel, men også veldig effektiv. Med en minimumsmengde er planten i stand til å vokse som er behagelig. Du har den flytende (til salgs) og granulert (til salgs).
 • Hjemmelaget og / eller økologisk gjødsel: treaske, ormstøp (få det), mulch, kompost, … Legg litt innimellom for å få det til å se pent ut.

Gardenia beskjæring

I prinsippet Bare grener som er tørre, syke og ødelagte etter blomstring blir fjernet. Hvis du vil, kan du også fjerne eller trimme de som har hatt en overdrevet utvikling, slik at den har en kompakt oppførsel og en tettere krone.

Bruk beskjæringsakser som tidligere er desinfisert med apotekalkohol eller litt oppvaskmiddel. Dette vil forhindre at de får en soppinfeksjon, noe som er veldig vanlig når verktøy ikke rengjøres før bruk.

Multiplikasjon

Gardenia multiplisert med stiklinger mesteparten av tiden, siden det er enkelt og også roter raskt. Det kan også gjøres av frø, men det er vanskeligere. La oss se hvordan det gjøres:

Stiklinger

 1. Mot slutten av vinteren / tidlig på våren må en ca 10 centimeter lang halvtre gren kuttes med en tidligere desinfisert amboltsaks, og de nedre bladene fjernes.
 2. Etterpå er basen impregnert med rothormoner, eller med hjemmelagde rotmidler.
 3. Deretter plantes den i en plastkanne med hull i basen fylt med kokosfiber.
 4. VALGFRITT, men sterkt anbefalt: slik at sopp ikke vises, er det tilrådelig å helle pulverisert svovel på overflaten av underlaget.
 5. Etter vanning må du dekke potten med gjennomsiktig plast, som et drivhus.
 6. Til slutt må den plasseres i halvskygge, i et område der temperaturen holder seg mellom 20 og 25 ° C.

Etter omtrent 15 dager begynner de å spire. På den tiden kan plasten fjernes.

Frø

 1. Frøene blir sådd om våren og introduserer dem først i et glass vann i 24 timer. Etter den tiden må du beholde de som har sunket, siden det er de som kan spire.
 2. Deretter må du fylle et frøbed, for eksempel en blomsterpotte eller en skogplante, med surt plantesubstrat eller kokosfiber.
 3. Vann så samvittighetsfullt.
 4. Neste trinn er å plassere ett eller to frø i hver gryte eller stikkontakt, og dekke dem med litt underlag.
 5. Nå, tilsett pulverisert svovel for å forhindre sopp.
 6. For å fullføre, må du plassere såbedet på et lyst sted, men uten direkte sol.

Hvis det går bra, vil de spire om 20-30 dager.

Skadedyr

Edderkoppmidd er et av de vanligste skadedyrene

Gardenia kan bli angrepet av: melkeboller, bladlus og edderkoppmidd. Disse tre parasittene De spiser på bladets saft, spesielt på undersiden; bladlus finnes også på blomster. Heldigvis fjernes de godt med litt vann og mild såpe, eller med kiselgur (tilgjengelig for salg).

Sykdommer

De vises når du vanner for mye eller når luftfuktigheten er for høy. Hvis vi ser at den har flekker eller noe som ligner på grått eller hvitt pulver, kan vi anta at det har sopp. De som mest påvirker planter som gardenia er phytophthora eller pulveraktig mugg.

For å behandle det må du kutte de berørte delene og bruke systemisk soppdrepende middel (kjøp det).

Gardenia problemer

Mens vi kultiverer det, kan det oppstå problemer. Vi snakker ikke lenger om skadedyr eller sykdommer, men om dyrkingsfeil, for eksempel:

 • Nedre blader gule: sannsynligvis på grunn av overflødig vanning. Når du er i tvil, sjekk fuktigheten i jorden med en meter eller en trepinne. Hvis du har mer vann enn du trenger, bør vanningen suspenderes midlertidig og behandles med et bredspektret soppdrepende middel.
  Hvis planten er sunn, blomstrer og så videre, er de nedre bladene normale for at de faller av når de er ferdig med syklusen.
 • Nye gule og / eller tørre blader: mangel på vanning. Planten har lite vann å sende til de nyere bladene, som er de som trenger det mest. Behandlingen består selvfølgelig av vanning. Hvis jorden er veldig kompakt og ikke klarer å absorbere vann, legg potten i et brett med vann i omtrent 30 minutter.
 • Tørre bladspisser: det kan være på grunn av overflødig ventilasjon. Hvis den utsettes for vind, eller for trekk, kan det ha vanskelig. Det må beskyttes.
 • Klorotiske blader: hvis bladene har grønne nerver, men resten gule, må de gjødsles med en gjødsel for sure planter, eller vannes med jernsulfat. For å forhindre at det skjer igjen, må pH i vannet senkes.

Rustikk

Dette anlegget motstår opptil -2 ° C, så hvis det er kaldere i ditt område, er det nødvendig å sette det hjemme eller i et drivhus.

Du kan dyrke gardenia i potter

Med denne informasjonen kan du dyrke gardenia uten problemer.