Skip to content

Hvordan dyrke kirsebærtomater

29 de desember de 2022

Små, smakfulle og bemerkelsesverdig enkle å dyrke, cherrytomater gir alle muligheten til å kanalisere sin indre bonde. Enten du pleier en dekar land på landet eller en container på en uteplass i byen, kan du dyrke disse fargerike edelstenene og nyte dine egne råvarer fra gård til bord. Cherrytomater er relativt problemfrie så lenge du følger noen få enkle regler, så med sortsnavn som «Golden Sweet», «Isis Candy» og «Black Cherry» vil din vanskeligste jobb være å velge hvilken du skal plante .

Når skal man plante

Plant cherrytomater om våren etter at all trussel om frost har passert. Du kan også starte frø innendørs 4-6 uker før områdets forventede frostdato og deretter plante frøplantene ute når de er minst seks tommer høye med 2-3 sett med ekte blader.

Hvor å plante kirsebærtomater

Det første trinnet ditt i å dyrke cherrytomater er å bestemme deg for hagen din. Enten du dyrker i bakken, i høybed eller velger hagearbeid i containere, forblir plantens behov de samme. Tomatplanter elsker varme, så velg et sted som får minst 6 til 8 timer med sol hver dag. Jorda skal være lett sur, løs og godt drenert. Lerjord og sandjord er best for tomatproduksjon, men bortsett fra tung leire vil disse plantene vokse i nesten alle jordtyper. Hvis hageflekken din har mye leire, kan det være lurt å endre jorda med sand, sagflis, torvmose eller annet. Bruk en gjødsel merket for tomater på tidspunktet for planting og fortsett å gjødsle gjennom hele sesongen, følg etikettinstruksjonene.

Hvordan plass og støtte cherrytomatplanter

Tomatplanter trenger god luftsirkulasjon med plass til å spre seg. Hvis du har kjøpt planter fra en barnehage, sjekk plantemerkene for avstandskrav. Disse retningslinjene gir den ideelle avstanden fra midten av en plante til midten av den neste. Hvis du startet fra frø og ikke har en plantemerke som rettesnor, er tommelfingerregelen å plassere langvinede, ubestemte varianter med omtrent 3 fots mellomrom, mens buskere bestemte planter kan ha en avstand på 2 fot. Når tomatplanter vokser og sprer seg, krever de et støttesystem, for eksempel staker, et bur eller espalier. Bestem hvilket system du vil bruke før du setter ut plantene dine, og plasser deretter støtten når du planter. Dette vil tillate tomatplanten å vokse opp og rundt staken eller buret i stedet for at du prøver å montere en støtte rundt en overgrodd, moden plante, og skade røtter og vinstokker mens du går.

Hvordan vanne kirsebærtomatplanter

Som alle planter trenger tomater konsekvent fuktighet; hold jorda våt nok til å forhindre at den visner, men ikke så våt at røttene forblir bløte. Hagetomater krever vanligvis 1 til 2 tommer vann per uke, men det kan endre seg avhengig av værforhold (som overdreven tørke) og størrelsen på planten. Når plantene er unge, er dryppvanning best fordi det kan bidra til å unngå sterke vannstrømmer som eroderer jorda. Når tomatplantene modnes, vann langsommere og dypere. Konsistent vann er spesielt viktig i sommervarmen når uregelmessige fuktsvingninger og tørr jord kan føre til problemer som blomstrende råte og fruktspalting. Hvis du dyrker tomater i beholdere, vær nøye med vanningsplanen din fordi beholdere vil tørke ut raskere enn hagejord.

Hvordan beskjære kirsebærtomater

Ikke alle gartnere velger å beskjære tomatene sine, men det er et ekstra skritt som kan hjelpe plantene til å produsere mer frukt. Beskjæring betyr ganske enkelt at du fjerner sugene, eller små stilker, som vokser fra hovedstammen. Suger har en tendens til å produsere løvverk, men ikke mye frukt, så uten overflødig løvverk kan planten fokusere energien og næringsstoffene på de fruktbærende stilkene. Du bør også beskjære alle stengler som drar på bakken, da de er mottakelige for sykdommer og skadedyr.

Hvordan høste cherrytomater

Det harde arbeidet ditt i hagen vil lønne seg rundt 50 til 65 dager etter planting, når fargen på tomatene går fra grønn til en regnbue av oransje, rød, gul eller lilla, avhengig av sorten. Modne tomater vil lett løsne fra stilken. Sjekk plantene dine annenhver dag for mer høstbar frukt. Hvis de ikke høstes, kan overmodne tomater dele seg, råtne og falle til bakken.