Skip to content

Hvordan dyrke tomater innendørs

27 de desember de 2022

Vi har dekket mye jord når det kommer til dyrking av tomater. Fra å plante og pleie arvestykker til å beskjære og unngå feil, vi har lært mye om de potensielle fallgruvene og eventuelle velsmakende triumfer ved tomatdyrking. Disse leksjonene skjer vanligvis utendørs, der tomatene våre vokser staket i solen. Vi har imidlertid lært fordelene med å dyrke tomater innendørs. Hvis du for øyeblikket mangler hageplass eller foretrekker å dyrke grønnsaker innendørs der du lettere kan kontrollere miljøfaktorer som temperatur og skadedyrkontroll, les videre for noen tips om å starte tomater innendørs.

Sollys

Å møte spesifikke miljøfaktorer er nødvendig for å holde dine innendørs tomatplanter trivelige. For det første trenger de god belysning, minst seks og opptil åtte eller ti timer med direkte sollys daglig. Du vil plassere tomatplanten din i et solfylt vindu for varme, eller du kan investere i en LED-vekstlampe for en mer pålitelig lyskilde. Tomater elsker varmt vær, så å holde plantene dine i toasty temperaturer (70 grader eller høyere) etterligner solrike sommermiljøer og vil hjelpe dem til å trives.

Frø, jord og vann

For å starte plantene, bruk frøbrett eller til og med en tom eggekartong fylt med planteblanding. En frøstartende potteblanding rettet mot grønnsaksplanting er mer sannsynlig å hjelpe deg med å unngå sopp- og bakterieproblemene som ofte er forbundet med matjord. Et hydroponisk system kan også være en utmerket strategi for å dyrke tomater innendørs. Selvvanningssystemer og innebygde LED-lamper kan bidra til å lette ansvaret for nye gartnere. Når plantene begynner å vokse og dukke opp, trenger du gjødsel, plantestaker eller et miniatyrespalier, og større potter eller plantekasser med dreneringsfunksjoner for å forhindre at røttene blir bløte. Hvis du lurer på når du skal starte tomatfrø innendørs (og hvis du til slutt har tenkt å transplantere dem til hager eller containere utendørs), så så dem omtrent fire til seks uker før den forventede datoen for områdets siste vårfrost.

Velge tomater

Ditt første instinkt kan være å finne de beste tomatene du kan tenke deg, men det er noen flere ting du bør vurdere når du skal velge hvilke tomater du skal dyrke. For en innendørs plante vil det beste alternativet være å velge en kompakt variant som produserer små frukter, som en cherrytomat eller druetomat. Hengende kultivarer kan også passe for små rom. Du kan kjøpe et startsett, som gjør deg klar for suksess, eller du kan finne frø i din lokale hagebutikk. Populære mindre varianter inkluderer Better Bush, Candyland Red, Celano, Early Wonder, Fantastico, Firefly, Jelly Bean, Matt’s Wild Cherry, Midnight Snack, Patio Choice Yellow, Red Choice, Red Rocket, Red Torch, Terenzo, Tiny Tim, Toy Boy, Tumbling Tom, Valentine og Yellow Pear.

Vanlige problemer

Hvis tomatene dine ikke trives innendørs, sjekk lyset og vannet de får. Å legge til gjødsel eller endre jorda kan også hjelpe. Hvis det vises blomster på tomatplantene dine, men ingen frukt utvikler seg, kan dette skyldes nattetemperaturer som er for lave eller for lite vann. Hvis bladene begynner å visne og krølle seg, kan dette skyldes høye temperaturer, overvanning og aggressiv beskjæring. Mens tomater trenger spesifikke miljøidealer for å trives innendørs, er det vanligvis en tilsynelatende løsning på hva som plager dem. Hold øye med ting for å sikre at de får den omsorgen de trenger.

Nyt innhøstingen din

Sett i gang tomatene, gi dem oppmerksomhet og mye lys, og du vil nyte fruktene av arbeidet ditt. Når du har hatt din første høst, prøv å inkludere de nye tomatene dine i en oppskrift.