Skip to content

Hvordan en plante vokser opp eller ned

26 de juli de 2021

Har du noen gang lurt på hvordan en plante vokser opp eller ned? Denne oppførselen til plantevesener er noe nysgjerrig, for her på jorden har vi høy nok tyngdekraft til at alt som omgir oss, inkludert oss selv, kan holde oss på jordskorpen, på bakken.

Imidlertid vokser trær, blomster, urter … nesten alle planter som om de ville berøre himmelen. Hvorfor?

Euphorbia

Selv om røttene trenger inn i jorden på jakt etter fuktighet og også kan sikre en god forankring, gjør stilkene det i motsatt retning på jakt etter lys, fordi takket være solenergi vil de være i stand til å utføre fotosyntese og derfor vokse. Men hvordan kan anlegget vite det hvor lede utviklingen av hver av dens deler? Har frøet all den informasjonen?

Vel, selv om det virker utrolig, sånn er det. Faktisk kan du gjøre følgende eksperiment hjemme for å sjekke det:

  1. Ta en beholder med melk, og legg den vannrett på et bord.
  2. Skjær den ene siden, kutter nedover.
  3. Fyll den med underlag og plasser et frø (ert, for eksempel) midt i beholderen, vekk fra siden du skjærer, men ikke i den andre enden.
  4. Endelig, vann.

Om noen dager vil du se at de første brosjyrene (cotyledons) begynner å vises på siden du har kuttet, oppover.

TerminaliaSelv om det fremdeles er ukjent i dag hvorfor akkurat dette skjer, anses denne teorien som gyldig: tyngdekraften kan tiltrekke seg både væskecelleinnhold og stivelse. Dette kan være ekvivalent med vårt indre øre, takket være at vi holder oss i balanse ved å kunne skille hva som er over og hva som er under.

Nysgjerrig, ikke sant?