Skip to content

Hvordan er russula spiselig?

13 de juli de 2021

Liker du å plukke sopp i marka? Uten tvil er dette en aktivitet som kan være veldig interessant, spesielt når du tar en guide med deg eller har installert et program på mobilen din for å hjelpe deg med å identifisere dem. Men i tillegg til disse verktøyene, har du også denne bloggen. Denne gangen skal vi faktisk snakke med deg om spiselige russulas.

Selv om det er noen av slekten som er litt forskjellige, er arten som vi skal vise deg her egnet til konsum, så du trenger ikke å bekymre deg for noe.

Hva er habitatet?

Spiselige russulas er hjemmehørende i de tempererte områdene i verden, spesielt det gamle kontinentet. De vokser i barskog, løvskog eller blandet skog. Så de er tilpasset til å bo i områder der det er rikelig med nedbør, somre ganske milde og vinterkaldt med frost.

Hva mer, vises fra vår til høst, så de er en av de første av året.

Som de er?

De er veldig karakteristiske sopp: soppen eller fruktkroppen kan måle opptil 11 cm i høyden. De har en lue mellom 5 og 10 centimeter i diameter, med halvkuleform i de unge prøvene, og konveks og flatet hos voksne.

Kutikula er variabel rødlig til rødbrun i fargen, mørkere i midten. Dette kan enkelt skilles fra hverandre. Bladene er 4 til 9 millimeter brede, splittes nær stammen og er noe fettete å ta på. Når de er unge, er de hvite i fargen, men når de modnes blir de kremfargede.

Foten måler mellom 1,5 og 2,5 cm i diameter og mellom 3 og 10 cm i høyden. Den kan være fusiform eller sylindrisk i form. Den er hard og hvit i fargen, noe gulaktig eller brunaktig i bunnen.

Hva er de IKKE-spiselige Russula-artene?

Av alt det er, er det bare tre arter av Russula som ikke bør spises under noen omstendigheter for deres smak (de er bitre eller sure):

  • Russula emetica: han har en oransje hatt, veldig slående.
  • Russula subnigricans: hatten hans er kremfarget, mørkere i midten.
  • Russula sardonia: har lilla hatt og fot.

Symptomene er ikke at de er ekstremt alvorlige, men de kan forårsake oppkast, magesmerter og generelt ubehag.

Spiselige russulas

Jeg håper det har vært nyttig for deg 🙂.