Skip to content

Hvordan få en hortensia til å endre farge

24 de juni de 2023

Min svigermor hatet blå hortensiaer og kalte dem klebrige trailerparkplanter. Hun helte varmt fett fra kjøkkenet sitt på røttene og prøvde å drepe dem, men det virket aldri. De blå blomstene fortsatte bare å komme, og kolliderte med hennes strålende gylne euonymus og røde plast julestjerner. Hvis hun bare hadde visst trikset jeg skal fortelle deg, kunne hun ha gjort hortensiaene rosa – en farge som passer så mye bedre med røde plastjulestjerner. Hun trengte ikke å justere holdningen sin; hun trengte bare å justere jorda.

Hva gjør hortensia blå eller rosa?

Du skjønner, for de fleste franske hortensiaer (Hortensia macrophylla), indikerer blomsterfargen jordens pH. I sterkt sur jord (pH under 6) blir blomstene blå. I alkalisk jord (pH over 7) blir blomstene rosa eller til og med røde. I lett sur eller nøytral jord (pH 6 til 7) kan blomstringene være lilla eller en blanding av blått og rosa på en enkelt busk. Husk at valgene varierer i følsomhet for pH. For eksempel forblir «Ami Pasquier» rød i alt unntatt den sureste jorda, og «Purple Tiers» forblir lilla. Hva med hvite hortensiaer? Beklager, de spiller ikke sammen. De forblir hvite uavhengig av jords pH.

Endre hortensiaens farge

Ok, her er trikset jeg lovet deg. For å gjøre jorda surere, dryss ½ kopp hagesvovel over jorda under hortensiaen og vann den inn. For å gjøre den mer alkalisk, gjør det samme med malt kalk. «Endless Summer» Color Me Pink og Color Me Blue-produkter (tilgjengelig på hagesentre og fra naturehills.com) leverer henholdsvis pelletisert kalk og svovel. Avhengig av størrelsen på planten din og jordforholdene dine, kan det hende du må bruke den flere ganger med 60-dagers intervaller. Vær tålmodig; resultatene kan ta måneder eller ikke bli tydelige før neste års blomstring.

Fem feil du gjør med hortensiaene dine

Velg din hortensiafarge

Disse seks hortensiaene er allment tilgjengelige og er noen av våre favoritter. Jordens pH kan påvirke fargetonen.

 • «Ami Pasquier»: Crimson blomster i alt bortsett fra svært sur jord, der den får en vinlilla farge. Blondehette type.
 • «Ayesha»: Karakteristiske skålede kronblad er iøynefallende. Blek rosa til lyseblå. Meget blanke, dypgrønne blader. Mophead type.
 • «Endeløs sommer»: Gjenta blomstrende blomster på gammel og ny vekst. Kan være blå eller rosa. Mophead type.
 • «Madame Emile Mouillere»: Kraftig og pålitelig. Ansett for å være den beste hvite. Kan blomstre opp igjen. Mophead type.
 • «Nikko Blue»: Pålitelig og kaldbestandig, den er en mangeårig favoritt og mye plantet. Blir rosa i alkalisk jord. Mophead type.
 • «lilla lag»: Vakker dobbelblomstret blondehette type. Vannliljeformede blomster er dyp lilla i sur jord og rosa i alkalisk jord.

forberede hortensiablomster som skal tørkes

Gjør avkutte hortensiablomster sist

Franske hortensiablomster er så nydelige i hagen at det er helt naturlig å ønske å kutte dem for å vise dem på verandaen eller ta med inn. Men det kan få deg til å bli gal når blomstene visner en time etter at de har gått i vann. Hvordan kan du stoppe dette? Her er en idé fra Elizabeth Dean fra Wilkerson Mill Gardens (hydrangea.com), en fin postordrekilde for hortensia. Dykk de kuttede stilkene i kaldt vann umiddelbart etter kutting. Hell omtrent 1 tomme med kokende vann i en beholder, og la den avkjøles i et minutt eller to. Kutt stilkene til de lengdene du ønsker for arrangementet ditt. Hold den nederste 1 tomme av stilkene i det varme vannet i ca 30 sekunder. Overfør så stilkene til kaldt vann. Ferdig!

ofte stilte spørsmål

 • Endrer kaffegrut fargen på hortensia?

  Hortensiaer endrer farger basert på jordens pH-nivåer. Kaffegrut kan endre jord ved å gjøre den surere, noe som får hortensia til å bli blå, mens mer alkalisk jord gjør blomstene rosa.

 • Hva kan du bruke for å endre fargen på hortensia?

  Bruk gjødsel eller organisk materiale for å endre jordens pH-nivåer og endre fargen på hortensiablomster. Legg til fruktskall, plenklipping, torvmose eller furunåler for å gjøre jorda surere. For alkalisk jord, tilsett kompost, lime eller natron.