Skip to content

Hvordan fortelle forskjellen mellom amerikansk og kinesisk hvitløk

14 de mars de 2023

Fersk hvitløk er en enkel nytelse i livet. Med Kosher salt og sprukket sort pepper anser jeg det som uunnværlig på kjøkkenet. Siden jeg koker med det nesten daglig, vil jeg at hvitløken min skal være like fersk og lokal som resten av produktene mine. Så, med mindre jeg kjøper hvitløk fra et lokalt støttet landbruk eller bondemarked, hvordan vet jeg at jeg kjøper innenlandsk hvitløk?

Hva er forskjellen mellom amerikansk og kinesisk hvitløk?

Mange tenker på California som hvitløkshovedstaden i verden når det meste av hvitløken vår faktisk kommer fra Kina. Fordi produksjonskostnadene i Kina er mye lavere, koster kinesisk hvitløk mindre. Ettersom kinesisk hvitløk fortsetter å oversvømme markedene våre, er det mindre sannsynlig at produsenter i California velger hvitløk som avling siden den er mye mindre lønnsom nå. Hvordan ser du forskjellen mellom innenlandsk og kinesisk hvitløk når du handler produkter? Hvitløksløk med røtter tatt av bunnen (etterlater en ren konkav) er kinesiske. Scoopingen senker vekten og dermed fraktkostnadene, men den fjerner også forurenset jord, som kreves av amerikansk lov. På den annen side kommer husholdningsløker med røtter festet – noen ganger. Mens amerikanske dyrkere står fritt til å la røttene ligge på løkene, hvis en dyrker mener at rotløse løker er penere og mer attraktive for shoppere, kan han fjerne dem, slik at den innenlandske hvitløken ser ut akkurat som kinesisk hvitløk.

Slik kjøper du den ferskeste hvitløken

Du har flere alternativer. Det første alternativet er å fortsette å kjøpe den samme hvitløken på samme sted du alltid har og ignorere kontroversen. To, kjøp hvitløk i dagligvarebutikken sertifisert økologisk og merket med sin innenlandske kilde. Det tredje alternativet er å kjøpe fra et lokalt bondemarked eller en CSA (Community Supported Agriculture) gård. Fire, dyrk din egen. Hvis du er bekymret for opprinnelsen til produktene dine og hvordan de dyrkes, er det å plante din egen hage den beste måten å garantere at familien din spiser frukt og grønnsaker uten plantevernmidler.