Skip to content

Hvordan holde koriander frisk

21 de april de 2021
  • Eksperiment 1 testet hvor lenge koriander ville holde seg frisk når den ble plassert i vann og satt på benken. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey
  • Eksperiment 2 testet hvor lenge koriander ville holde seg frisk når den plasseres i en lufttett beholder i kjøleskapet. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey
  • Eksperiment 3 testet hvor lenge koriander ville holde seg frisk når den ble plassert i vann, dekket og nedkjølt. Foto / illustrasjon: Jodi Torpey

Jeg har et kjærlighetshat-forhold til koriander.

Jeg elsker å bruke den i matlagingen min, men jeg hater at den går til spille. Det var det som spurte meg til å finne den beste måten å holde korianderhagen frisk i flere uker.

De brede nedre bladene til korianderplanten er kjent som «koriander». Koriander selges vanligvis i bunter med friske blader og stilker eller dyrkes i hagen. Jeg bruker koriander i alle slags oppskrifter fra meksikansk mat til sørvestlige oppskrifter. Det er også en hovedingrediens i mat fra Midtøsten og Asiat.

Problemet jeg alltid har hatt med denne litt skarpe urten er at de friske bladene ikke holder seg friske lenge og kan bli grøtete når de oppbevares i en plastpose i kjøleskapet.

Selv om koriander er billig å kjøpe i matbutikken og lett å dyrke i hagen, var jeg lei av å måtte kaste den på kompostbunken i stedet for på toppen av en salat.

Jeg bestemte meg for å gjennomføre et enkelt eksperiment for å se om jeg kunne finne den beste måten å holde koriander frisk i mer enn en uke eller to. Jeg kjøpte en haug koriander og delte den i tre mindre bunter.

Eksperiment 1: Den første bunten med koriander ble plassert i en liten krukke med vann og stående på benken, på samme måte som jeg holder kvist av basilikum frisk.

Eksperiment 2: Den andre pakken ble plassert i en liten krukke med vann, dekket med en plastsandwichpose og plassert i kjøleskapet.

Eksperiment 3: Den tredje bunten ble trimmet og plassert i en plastbeholder med et lufttett lokk.

Så ventet jeg på å se hvilken haug koriander som ville være den ferskeste i lengst tid. Jeg sjekket på hver av containerne noen få dager og sørget for at det var rikelig med vann i de to glassene.

Dette er hva jeg oppdaget:

Koriander i glasset på benken (Eksperiment 1) var den første som gikk. Det varte i overkant av 7 dager. Dette er færre antall dager enn når de oppbevares i en plastpose i kjøleskapet.

Koriander i plastbeholderen (Eksperiment 3) varte i omtrent 10 dager lenger enn eksperiment 1. Bladene ble ikke grøtete, men de begynte å få en uappetittlig farge.

Eksperiment 2 var den klare vinneren. Korianderstenglene plassert i vann, dekket og nedkjølt forble friske i drøye fire uker.

Har du en spesiell metode for å holde koriander eller andre urter friske på kjøkkenet ditt? Vennligst del tipsene dine her.