Skip to content

Hvordan lage et knoppgraft

25 de juli de 2021

Planter kan multipliseres på forskjellige måter: av frø, stiklinger eller med transplantater. Sistnevnte er den mest brukte i frukttrær, siden det gjør det mulig å ha prøver mer motstandsdyktige mot forskjellige skadedyr og sykdommer, i tillegg til visse miljøforhold.

Det er ikke så vanskelig som det kan høres ut, og det vil virke enda mindre vanskelig etter å ha lest denne artikkelen 😉. Ved denne anledningen skal vi snakke om knopp eller kile graft, som er den som blir utført fra vår til høst i trær og i noen busker som rosebusk.

Hva er den beste tiden å gjøre det?

Rose busker

Selv om det kan gjøres når som helst fra våren til slutten av høsten, er sannheten at det er noen planter som det er mer tilrådelig å gjøre det til bestemte tider av året, som er:

  • Sitrus (appelsin, sitron, grapefrukt, etc.): Disse trærne bør podes på slutten av vinteren, når risikoen for frost har gått og temperaturen begynner å stige.
  • Rosales: det anbefales også å gjøre det tidlig på våren.

Resten av treaktige planter kan podes når som helst, unntatt om vinteren.

Hvordan gjør du det?

Plommeimplantat

For å gjøre knoppgrafting, må du følge dette trinn for trinn:

  1. Det første du må gjøre er lage et vertikalt kutt på ca 3 cm og deretter et horisontalt kutt på mønsteret, som skal måle minst 5 cm i diameter.
  2. Til sorten du vil pode, må du fjern eggeplommen (se toppbilde). Hvis du har et ark, ta det av for å redusere svette.
  3. Da må du fjern bark fra mønster med en kniv, og sett inn eggeplommen inne i kuttet slik at de to kambiumene kommer i kontakt.
  4. Til slutt må du binde transplantatet med raffia, la petiolebiten og eggeplommen vise seg litt.

Etter 20 dager kan du fjerne tauet. Enkelt, ikke sant?