Skip to content

Hvordan lage fargerike senger med SunPatiens®

22 de februar de 2021

SunPatiens® er et mer kraftig utvalg av «impatiens», et populært fargevalg i hagen i flere tiår. SunPatiens® noen ganger kalt “sun impatiens” opptrer i full sol eller skygge, høy varme og annet vanskelig vær, og holder hagen eller terrassen vakker nesten hele året.

Som alle impatiens trenger de vann og gjødsel, men ingen annen spesiell pleie. Sunpatiens-planter fortsetter å vokse og blomstre der andre ikke gjør det, og etablere seg raskere, med sterkere røtter og kraftigere vekst.

Hver plante har en sterk, solid ramme som støtter planten i vind og regn. Et enkelt anlegg dekker et stort område uten behov for nyplanting i løpet av sesongen.

Klar til å lære mer om Sunpatiens? Les videre!

Impatiens Sunpatiens (sun-PAY-shuns) er en hybrid av New Guinea Impatiens (Impatiens hawkeri), en stamme ment å tåle mye varme og fuktighet. Sunpatiens er en forbedring i forhold til den opprinnelige planten. Denne hybrid er i stand til å trives i varme, fuktige klimaer og kan plantes i full sol eller skygge.

Kraftig Sunpatiens-plante blir noen ganger referert til som New Guinea impatiens, men det kalles mer riktig med sitt patenterte navn.

Som New Guinea impatiens er Sunpatiens:

 • Mer robuste dyrkere med et sterkt rotsystem
 • Ha sterke, solide stengler med en høyde, busklignende vekstvaner
 • Mørkegrønn, tøff løvverk
 • Større blomster skaper en prangende, slående massiv fargeskjerm i sommerblomsterbed

… og er generelt bedre planter for bruk som bunndekke eller som et strøplante over de mer tradisjonelle hage impatiens (Impatiens walleriana).

Alle impatiens er medlemmer av Balsaminaceae (ball-sam-in-AY-see-eye) familie av planter.

Hva er forskjellen mellom SunPatiens og Impatiens?

Impatiens Sunpatiens ble utviklet av Sakata Seed Company i Japan. Deres forsker kombinerte nøye tradisjonelle impatiens, hentet fra Indonesia med Impatiens hawkeri (im-PAY-shuns HAWK-er-eye) som er en mye større plante. Korset produserte en langblomstrende, hardfør plante tilgjengelig i flere størrelser og et bredt utvalg av blomsterfarger.

Er SunPatiens årlig eller flerårig?

De holdes som stauder innendørs eller i tropisk klima. I kaldere klima kan de dyrkes som ettårige utendørs.

Sunpatiens Care

SunPatiens®

Størrelse og vekst

Sunpatiens planter kommer i tre grunnleggende størrelser:

 • Kompakte Sunpatiens kan vokse til å være omtrent to og en halv meter høy.
 • Spredning kan nå høyder på omtrent tre meter.
 • Energisk kan vokse til å være tre og en halv meter høy.

Løvverk

De fargerike bladene kan være mørkegrønne, bronse eller brokete. De vokser i tre-til-syv bladhvirvler. Bladene kan være ovale eller elliptiske og vokse til å være mellom to og fire inches lange.

SunPatiens Compact Series

SunPatiens Compact Series ble avlet og designet for detaljhandel. Den kompakte serien gjør det bra i mindre containere og har kortere internoder, de gir også utmerket forgrening.

Compact Sunpatiens-serien består av omtrent 10 sorter:

 • SunPatiens® Compact White «SAKIMP027» PP24,320
 • SunPatiens® Compact Royal Magenta «SAKIMP029» PPAF
 • SunPatiens® Compact Orchid Blush «SAKIMP054» US10.477.799
 • SunPatiens® Compact Tropical Rose «SAKIMP037» PP28,027
 • SunPatiens® Compact Electric Orange «SAKIMP025» PP24,675
 • SunPatiens® Compact Deep Rose «SAKIMP017» PP21,753
 • SunPatiens® Compact Fire Red «SAKIMP039» PP28,590
 • SunPatiens® Compact Blush Pink «SAKIMP013» PP19,597
 • SunPatiens® Compact Pink Candy «SAKIMP046» US10,238,067
 • SunPatiens® Compact Hot Coral «SAKIMP026» PPAF
 • SunPatiens® Compact Neon Pink «SAKIMP033» PPAF

Spredende varianter

Spredningsvarianter er gode som potteplanter og containerplanter. Kompakte typer er ganske selvforsynt. Spredningstypen gjør det bra i en hengende kurv, da den vil spre seg og dingle pent over sidene.

Kraftig variasjon

Den kraftige varianten er et godt valg for blomsterbed i hagen. Disse plantene vokser raskt og fyller tomt område entusiastisk.

Blomstring og duft

Sunpatiens blomstrer fritt fra mai til oktober. De prangende blomstene er store og kommer i nyanser av:

 • Lavendel
 • Laks
 • oransje
 • Hvit
 • Korall
 • Lilla
 • Rosa
 • rød

Det er ikke nødvendig å deadhead de 5-petaled blomstene som nye blomster raskt dekker brukte.

http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=295318

Lys og temperatur

Gjør impatiens det bra i full sol?

Disse hardføre plantene gjør det bra i full sol og tåler delvis skygge.

Sunpatiens er vinterharde i USDA-hardførhetssoner 10 til 12. De trives i temperaturer fra 40 ° til 95 ° F. De kan overleve i temperaturer fra 32 ° til 110 ° Fahrenheit.

Selv om de kan overleve ved 32 ° C, skal denne typen eksponering unngås. Mer enn en time eller to ved frysende temperaturer vil drepe planten fordi bladene og stilkene er så fylt med vann. Hvis det er frossent, utvider vannet seg og plantens celler sprekker.

Hvis en plante er delvis skadet av frysing, kan de ødelagte delene trimmes bort. Hvis røttene og hovedstenglene har forblitt uskadet, vil planten regenere seg.

Ved varme over 100 ° C vil Sunpatiens visne. Sørg for å gi ekstra vann for å beskytte planten. Langvarige perioder med høy varme kan redusere blomstringen.

Vanning og fôring

Sørg for å holde Sunpatiens godt vannet de første par ukene etter å ha plantet i landskapet eller på nytt. Når plantene er etablert, trenger de bare moderat vanning.

Hvis pottemediet ditt inneholder gjødsel, trenger du ikke å skaffe mer. Hvis ikke, sørg for balansert langsom frigjøring eller en fortynnet løsning av flytende gjødsel. Halv styrke bør være omtrent riktig. Vær forsiktig så du ikke gjødsler for mye.

Jord og transplantasjon

I containere eller i landskapet foretrekker Sunpatiens en lett, luftig jord som inneholder mye organisk materiale. Gi et lag på flere centimeter med mulch for å holde på fuktigheten.

Gruppere flere planter i landskapet for å få den beste presentasjonen. Individuelle planter i grupperingen skal være omtrent 16 ″ inches fra hverandre.

Pleie og vedlikehold

Regelmessig trimming er ikke nødvendig da gamle blomster og blader dør tilbake og nye tar sin plass naturlig.

Kompakte og spredende varianter pleier ikke å vokse og trenger vanligvis ikke beskjæres i det hele tatt.

Kraftige varianter kan bli leggy mot slutten av sommeren. Hvis dette skjer, klipp den øverste tredjedelen av planten tilbake.

Sunpatiens Formering

Sunpatiens kan dyrkes fra stiklinger, men du må forstå at du bare kan bruke disse stiklingene selv. Du kan ikke selge dem fordi dette er et patentert anlegg.

Følg standardprosedyrer for å ta og rote Impatiens stiklinger. Når de formerer seg med stiklinger, vil de nye plantene være tro mot foreldrene.

Hvordan ta stiklinger fra New Guinea Impatiens

Det er mulig å dyrke Sunpatiens fra frøene til moderplanten, men dette er en utfordring, siden Impatiens generelt ikke produserer mange frø. Videre har hybrider ikke en tendens til å bli tro mot foreldrene, så du kan ende opp med en helt annen slags Impatiens til slutt.

Hvis du vil prøve å dyrke Sunpatiens fra frø, vil du så de små frøene på jordoverflaten, enten i et frøbrett innendørs sent på vinteren eller direkte i hagesengen etter at all fare for frost har gått.

Sunpatiens skadedyrs- eller sykdomsproblemer

Når Sunpatiens holdes innendørs, kan det bli skadet av bladlus og / eller rød edderkoppmidd. Vær nøye med vanning, soleksponering og fuktighet for å unngå disse problemene med Sunpatiens og andre potteplanter.

Utendørs kan Sunpatiens bli offer for snegler, som vil tygge hull i de saftige bladene. Dryss kiselgur på jorden rundt plantene dine for å avskrekke snegler og snegler.

Larver som spiser (spesielt larvene til Impatiens Hawkeye-møll) er også ganske glad i Sunpatiens blader. En påføring av Bt (Bacillus thuringiensis) tidlig på våren kan forhindre denne typen skade.

Sunpatiens avles og velges for å være motstandsdyktig mot dunmugg og andre sykdommer. Imidlertid kan for mye vann forårsake soppinfeksjon og rot og stamråte på alle planter. Gi jord med god drenering, og pass på å ikke overvanne eller overfylle plantene dine, slik at mugg og mugg ikke får sjansen til å ta tak.

Hvis det oppstår en soppinfeksjon, skal du kaste planter som er veldig hardt rammet. Beskjær skadede blader og stengler på planter som bare er delvis berørt. Behandle planter med et soppdrepende middel.

Legg til jordendringer (f.eks. Sand, humus osv.) For å forbedre jorddreneringen.

Anses Impatiens som giftig eller giftig for mennesker, barn, kjæledyr?

Som en type Impatiens er Sunpatiens giftfri for katter og hunder. [source]

Anses Sunpatiens som invasiv?

Selv om Sunpatiens ikke er oppført som invasivt, har de potensialet til å selv frø og komme tilbake (kanskje i en annen hybridform) år etter år i USDA-hardhetssoner 10 til 12. Av denne grunn er det lurt å holde et øye med dem og forhindre dem fra uønsket spredning.

Foreslåtte Sunpatiens-bruksområder

Disse hardføre, fargerike, enkle pleieplantene er et godt valg for et bredt utvalg av hjem og hage. Som potteplante eller hengekurv er de kompakte og spredende variantene nydelige.

Som bunndekke og / eller strøplante gir kraftige varianter rask dekning og farge.

Alle varianter av Impatiens Sunpatiens er utmerkede artister som containerplanter på verandaen, rundt terrassen eller ved bassengkanten.