Skip to content

Hvordan lage hjemmelaget kolibrimat

25 de mai de 2023

Det gamle ordtaket «du spiser som en fugl» var ment å antyde at en person bare plukker i maten mens han spiser veldig lite. Denne likheten antyder at fugler ikke spiser mye, men i virkeligheten kan dette ikke være lenger fra sannheten. Den lille og høyt elskede kolibrien kan være en av de minste fuglene i verden, men å blafre med de små vingene med opptil 90 slag per sekund vil forbrenne verdifulle kalorier. Mange kolibrientusiaster ser på kolibrier som raskt svirrer fra blomst til blomst, og lurer på om plantene og blomstene deres gir nok næring, og legger til matere til hagen deres fylt med hjemmelaget kolibrimat.

Hva spiser kolibrier?

For å opprettholde riktig vekt og tilfredsstille deres superraske metabolisme, vil en kolibri konsumere halvparten av kroppsvekten sin i insekter og nektar, mate hvert 10.–15. minutt og besøke 1000–2000 blomster per dag. Hvert år dyrker gartnere og fugleelskere planter og blomster som vil tiltrekke seg kolibrier for å tilby en klar kilde til ernæring. Hjelp fuglene enda lenger og utfyll nektarrike planter ved å plassere en kolibrimater i hagen din. Unngå det kommersielle fôret og lag din egen kolibrimat med disse enkle trinnene.

Hvordan lage kolibrimat

Hva trenger du:

1/4 kopp raffinert hvitt sukker – Vanlig hvitt bordsukker er sukrose, som, når det blandes med vann, etterligner den kjemiske sammensetningen av naturlig nektar veldig nært. Økologisk, naturlig og råsukker inneholder nivåer av jern som kan være skadelig. Bruk aldri honning, da det kan fremme farlig soppvekst. 1 kopp kokende vann – Hvis du bruker klorert kommunalt vann, må du spesielt koke vannet for å redusere mengden klor i vannet.

Hva du gjør:

Rør sukker i kokende vann til sukkeret er oppløst. La sukkervannblandingen avkjøles helt, fyll deretter kolibrimateren og heng ute.

SE: 12 overraskende fakta alle peonentusiaster bør vite

Du ikke må tilsette rød konditorfarge til sukkervannet. Mens den røde fargen absolutt tiltrekker kolibrier, er det tryggere å bruke matere som har knallrøde deler, eller knytte knallrøde bånd nær materen. Enda bedre, klynge potter med fargerike blomster rundt materen for å tiltrekke oppmerksomheten til kolibrier.