Skip to content

Hvordan lage stiklinger i vann?

4 de juli de 2021

Den raskeste måten å få nye planter gratis er å kutte noen stilker og sette dem i vann. Men for at det skal komme godt ut og snart avgi røtter, er det veldig viktig å ta hensyn til en rekke ting, siden ellers vil soppene spre seg og ikke avgi noen røtter. I dag skal vi lære deg hvordan lage stiklinger i vann.

Så hvordan lager du stiklinger i vann og får dem til å rote? Følg disse enkle trinnene 🙂.

Hva er stiklinger

typer stiklinger

Planter er i stand til å formere seg og reprodusere på forskjellige måter, ikke bare gjennom frø. Multiplikasjon med stiklinger er ganske lønnsomt og livlig. Det er mulig at denne prosessen, a priori, kan virke mer kompleks enn den er. Imidlertid skal vi gi deg alle nødvendige detaljer for å lære å lage stiklinger i vann.

Det første av alt er å vite hva stiklinger er. Planter kan formeres på forskjellige måter, den vanligste er multiplikasjon med frø og reproduksjon ved stiklinger. Sistnevnte er den raskeste måten å spre seg på. En kutting Det er ikke noe mer enn en levende del av planten som tidligere har blitt ekstrahert for å pode den på en annen. De kan også settes inn i en container for å utvikle dem. Normalt er livsdelen som ekstraheres fra planten stammen. Multiplikasjonen med kutting er å lage et rent kutt av de levende delene av planten slik at de fullfører reproduksjonen på egenhånd.

I det store og hele trenger du bare et ømt stykke plante som en gren, en stilk eller en knopp. Når vi har kuttet og stykket allerede er skilt fra planten, må det plasseres i en beholder med vann slik at røttene kan utvikle seg. Når røttene har utviklet seg, må vi bare transplantere til endelig plassering. Plantearter har sin evne til å reprodusere ut fra deres egenskaper. Selv om denne metoden er ganske rask og effektiv, er det vegetasjon som bare reproduseres av frø. Imidlertid reproduserer de aller fleste raskt med borekaksmetoden.

La oss se hvilke planter som lett kommer til å rote ved hjelp av borekaksmetoden:

  • Geraniums: De kan enkelt reproduseres ved å bare kutte mellom 15-20 centimeter i lengden.
  • Roser: kuttebitene skal måle omtrent 30 centimeter.
  • Lavendel: du må bare kutte skudd med en 7 centimeter spiss og deretter plante dem på et sted med lave temperaturer.

Det er mange flere planter, men disse er de vanligste.

Stiklinger for rotfylling i vann

reproduksjon av planter

Før du kutter, må det garanteres at planten vil kunne rote uten problemer. Ellers vil prosessen være en absolutt feil. Vi skal klassifisere hva som er de forskjellige typene av stiklinger basert på innendørs eller utendørs planter.

Innendørs vegetasjon

Innendørs planter kan reproduseres av følgende typer stiklinger:

  • Stengling: Denne teknikken består i å skjære en stamme under en knute. Den beste tiden å gjøre det er våren.
  • Stiklinger av blad: multiplikasjon kan oppnås med bare ett enkelt ark. Bladet må plantes i underlaget. Den kan brukes veldig ofte på saftige planter.
  • Rot stiklinger: Denne avlsteknikken brukes til knoller og pærer.

Utendørs planter

Når vi har plantasjene utenfor hagen, kan vi bruke de forskjellige typene:

  • Urteaktig: multiplikasjonen utføres ved å velge stilkene og dra nytte av de ømme skuddene. Det vanligste er å senke skjæringen i en beholder som har hormoner for å fremme rotfylling.
  • Semi-woody: Den brukes ved å kutte tykkere grener slik at de kan reprodusere. Det brukes ofte til bartrær, vinstokker, etc.
  • Woody: Det kalles en stav og de er grener som er mindre enn ett år gamle. De har vanligvis bred tykkelse og er omtrent 20-30 centimeter lange. En av de mest kjente plantene med denne typen stiklinger er roser.

Hva slags plante kan rote i vann?

lære å lage stiklinger i vann

Før vi begynner å lage stiklinger som vi deretter legger i vann, må vi vite hvilken type planter som er best egnet, for på denne måten kan vi være sikre på at det vil være mange muligheter for at alt går som forventet. Med dette i bakhodet er det vi må gjøre å velge planter som ikke er treaktige. De kan være halvtre, men ideelt sett er de grønne, for eksempel følgende: pelargoner, nellik, afrikansk fiolett (blader), phytonia, etc.

Vi vil velge den delen som virker sunnere for oss og kutte den med saks som tidligere er desinfisert med apotekalkohol. Når vi har det, trenger vi bare å gjøre følgende.

Hvordan lage stiklinger i vann?

Når borekaksene er oppnådd, må vi legge dem i et glass med rent vann. Beholderen trenger ikke å være helt full, men den må dekke minst halvparten. På denne måten vil du kunne rot mye bedre, og vi kan fortsatt hjelpe deg litt mer hvis vi tar et par dråper flytende rothormoner, eller hjemmelaget.

Ettersom sopp og bakterier er mikroorganismer som formerer seg raskt, er det viktig at vi holder glasset og vannet rent det vil være nødvendig å rengjøre det og fornye vannet annenhver eller tredje dag. Dermed vil skjæringen vår være intakt og ha større sjanse for å lykkes.

Når røttene har en lengde på minst 5 cm, kan vi overføre den til en gryte med underlag, med stor forsiktighet for ikke å manipulere rotsystemet for mye. En av de største fordelene ved å lære å kutte er vann, noe som gjør det lettere for en plante å reprodusere. På denne måten kan vi få hagen eller inneplantene våre utvidet med større hastighet enn vi venter på reproduksjon gjennom frø.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære hvordan du lager stiklinger i vann.