Skip to content

Hvordan plante en Crepe Myrtle

11 de juni de 2023

Sørlandets kjærlighetsforhold til crepemyrter er ubestridelig. I noen områder ser du dem i praktisk talt alle gater – og med god grunn. Få planter kan matche kombinasjonen av spektakulære sommerblomster, fargerikt høstløvverk og kjekke skulpturelle stammer. De kan plantes sammen for å lage en stor hekk eller skjerm, eller et enkelt tre kan fungere som et eksemplar for å skape et særegent fokuspunkt. Noen av de mindre voksende utvalgene ser til og med bra ut i store beholdere. Hvis du tenker på å legge til en eller flere crepemyrter i landskapet ditt denne sesongen, vil følgende tips hjelpe deg med å ta en god avgjørelse.

Velge en Crepe Myrtle

Å se en crepemyrt i sin fulle sommerprakt får noen av oss til å løpe til hagebutikken for å kjøpe en plante i samme farge. Men ikke kjøp impulsivt. Vær oppmerksom på plantens merkelapp. Pass på at det ikke bare er den nøyaktige fargen du ønsker, men også den riktige størrelsen og utseendet du håper å oppnå. Crepe myrtles varierer i størrelse fra dvergvalg som vokser mindre enn 3 fot høye til flere som når oppover 30 fot. Å kjenne den modne høyden til en plante før du kjøper den og plante riktig størrelse for stedet vil spare deg for mye hjertesorg og ryggsmerter i fremtiden. Hvis du er i Øvre Sør, bør du også se etter utvalg som er ekstra kuldebestandige.

Hvor å plante en Crepe Myrtle

Crepe myrter har mange landskapsbruk. Plantet sammen lager de en stor løvfellende hekk eller skjerm. Et enkelt tre kan skape et særegent fokuspunkt, mens et par som rammer inn en inngangsdør, hilser besøkende velkommen med en varm sørlandsk velkomst. Pass på å velge riktig størrelse for dine behov. De større typene trenger plass til å vokse uten å gripe inn i bygninger, kraftledninger eller gangveier. Middels størrelse utvalg som vil vokse fra 12 til 15 fot er perfekte for en liten gårdsplass eller hagehjem. Dvergvalgene ser bra ut i store beholdere, grunnplantinger og til og med innlemmet i staudebed. Husk også at crepemyrter elsker sol. Mengden av blomsterproduksjon reduseres kraftig i lys skygge, og full skygge kan forhindre oppblomstring helt.

Når skal man plante en Crepe Myrtle

Sen høst til tidlig vår er den beste tiden å plante. Men mange kjøper og planter crepemyrten sin om sommeren fordi de velger den mens den blomstrer. Det fungerer også, men å vanne godt i sommermånedene er avgjørende for å overføre det til hagen din.

Hvordan plante en Crepe Myrtle

  1. Vann crepe myrten godt før du legger den i bakken. Dette vil hjelpe den til å ta opp vann etter planting.
  2. Når du har valgt det optimale stedet for crepemyrten din basert på rådene ovenfor, graver du et hull omtrent tre ganger så bredt som rotklumpen og ikke dypere enn plantebeholderen treet ditt kom inn i. Ved å grave et bredt hull fylles baksiden vil være mindre komprimert enn dypere jord og ha mer sunn poreplass for plantens grunne røtter å vokse. Røtter har vanskelig for å presse gjennom komprimert jord. Disse grunne røttene vil plukke opp fuktigheten og næringsstoffene som trengs og til gjengjeld oppmuntre andre røtter til å vokse dypt.
  3. Plasser potteplanten i hullet for å sikre at hullet er stort nok. Sjekk at toppen av rotklumpen er jevn med omkringliggende jord, og fjern potten. Pass på at rotklumpen til planten er mettet før planting og fyll hullet helt med vann før du setter planten i hullet. Hvis en plante går inn i et tørt hull, kan den tørre jorden plassert rundt rotklumpen raskt transportere bort fuktigheten fra røttene.
  4. Fyll ut rundt røttene med utgravd jord, bruk foten for å feste den.
  5. Spre mulch 2 tommer dypt over toppen for å spare fuktighet og holde ugress nede.
  6. Vann godt med en slange, ikke en sprinkler.

Slik tar du vare på din nyplantede crepe myrtle

Hvordan plante en Crepe Myrtle med suksess: Trinn 3

  1. Fortsett å vanne med en slange om mulig i 3-5 minutter daglig den første uken, deretter 3-5 minutter hver 3. dag de neste 3 ukene. I temperaturer over 85 grader vil du ønske å fortsette dette mønsteret i ytterligere 4 uker. Hvis området ditt får regelmessig nedbør, vil disse ekstra ukene ikke være nødvendig. Sørg for at den nye planten får minst 3-5 minutter vann hver uke hvis det ikke kommer nedbør.
  2. Påfør gjødsel som Schultz Starter Plus Transplanting Solution eller Vigoro Starter Fertilizer som anbefalt på etiketten.

Feilsøking av vanlige Crepe Myrtle-problemer

Så snart crepemyrtbladene folder seg ut, se etter bladlus. Deres sukkerholdige utskillelser forårsaker sotet mugg. Dette dekker bladene, og får dem til å se svarte og lite attraktive ut; et dårlig angrep vil til slutt gulne bladene og kan hindre blomstringen. Kontroller disse skadedyrene ved å sprøyte med insektmidler som retter seg mot bladlus (som malathion, diazinon eller ultrafin hagebruksolje) om sommeren så snart de dukker opp. Spray begge sider av bladverket grundig, og sørg for å få tuppen av nye skudd og blomsterknopper. Gjenta denne behandlingen etter behov. En hvit pulveraktig sopp kalt pulveraktig mugg angriper noen ganger bladene til mange eldre utvalg av crepemyrter. Selv om sykdommen kan hindre trærne i å blomstre når det blir alvorlig, er de fleste trær ikke permanent skadet. Du kan forhindre dette problemet ved å plante et utvalg som er motstandsdyktig mot mugg. For mottakelige typer vil spraying av bladverket ved første tegn på sykdom med Funginex, Immunox eller sommerhagebruksolje hindre at pulveraktig mugg sprer seg; gjentatte sprayer er nødvendig. Se vår guide til vanlige problemer med crepemyrt for å lære mer om hva du bør se etter med ditt nye tre.