Skip to content

Hvordan planter driver ut vann

27 de juli de 2021

Hei alle sammen! Hvordan går du gjennom hetebølgen? Du har sikkert økt væskeinntaket ditt, ikke sant? Og det er at menneskekroppen, som blir utsatt for så høye temperaturer, driver vann med høyere hastighet gjennom porene i huden. Dermed når vinden går, klarer den å holde seg kald, eller i det minste prøver den. Denne prosessen er kjent som svette, og det er noe som også forekommer hos plantevesener.

Hvis du er nysgjerrig på hvordan planter driver ut vannLes videre for å lære mer om dette utrolige fenomenet.

Oransje blad

For å få vann får vi en flaske eller et glass, men plantene de absorberer det gjennom røttene. Rotsystemet kan strekke seg horisontalt, holde seg veldig nær overflaten, eller det kan bore ned i jorden avhengig av hvor det er fuktighet. Når de har funnet vann, sendes vannet umiddelbart til stilkene og bladene for å utføre fotosyntese og sikre god plantevekst. Alt takk til xylem og til phloem.

Men selvfølgelig, hvilken funksjon har disse merkelig delene? Det er mye enklere enn det ser ut til. Xylem er et treaktig vev som er funnet inne i stammen, og er ansvarlig for transport av vann, mineralsalter og andre næringsstoffer viktig i en oppadgående retning til alle deler av planten; floen, derimot, transporterer brygget saft, som består av organiske og uorganiske næringsstoffer produsert av fotosyntetiske deler – det vil si de delene av plantevesener der det er tilstedeværelse av klorofyll – i en nedadgående retning mot røttene.

Ark

For å leve må du puste, og i prosessen er det uunngåelig å miste vann. Planter «eliminerer» i form av vanndamp alt det de ikke trenger, driver ut gjennom porene (eller stomata), som ligger på undersiden av bladene når de åpnes.

Gjør følgende eksperiment med familien din for å sikre at planten din puster: pakk bladene inn i en klar plastpose. Du vil se at når det går en kort periode, er det vanndråper inni, et entydig tegn på at det lever, og at det derfor puster.

Er du i tvil? Kom inn Ta kontakt med med oss.