Skip to content

Hvordan ta vare på mødre for mye høstfarge

23 de januar de 2023

Dagstemperaturene kan fortsatt skyte oppover når slutten av sommeren nærmer seg, men tro det eller ei, beholdere med fargerike krysantemum – eller mødre som vi liker å kalle dem – vil snart dukke opp på dine lokale planteskoler og hagesentre. Kanskje ingen annen høstblomst skaper så mye spenning som mammaen. Ankomsten av denne fargerike blomsten signaliserer at det kommer kortere dager, kjøligere vær, utendørs dekorasjon, koselige gensere, gresskar, epler og så mange flere fantastiske ting. Følg disse enkle trinnene for å få de beste blomstringene og lange showene fra mødrene dine denne høsten.

Hvilke farger på mødre er tilgjengelige?

Mødre blomstrer i alle høstfarger, og tilbyr levende oransje, røde og gule kronblader. Allsidigheten til krysantemumet gjør at de også viser seg i hvite, rosa og lavendelblomster. Du kan gruppere fargerike mødre i beholdere for å vise dem på verandaen din, plante dem oppmerksomt i hagen din, eller ha det gøy med «mumkins» ved å arrangere buketter av mødre som bruker gresskar som plantekasser, og skaper en nydelig høstdekorasjon.

Slik handler du for mødre

For å maksimere krysantemumens blomstringstid, kjøp plantene akkurat når de begynner å knekke knopp. Denne strategien betyr å kjøpe mødre med minst antall knopper som viser farge siden du vil se en bedre blomstring fra denne plantekassen senere. Du vil imidlertid sørge for at nok knopper vises til å sjekke fargen på planten du kjøper. Ikke bare vil du være sikker på hvilken farge mødre du ender opp med når de blomstrer fullt, men blomstene vil også vare lenger på denne måten. Når knoppene åpner seg mer, er du praktisk talt garantert blomster.

Hvordan plante mødre

Mødre kjøpt fra store hagesentre er sannsynligvis rotbundet og sulter etter jord, vann og næringsstoffer. Du må ompotte dem og gi dem god plass til å puste. Velg en beholder eller hageplass som gir mødrene god plass for rotklumpen til å spre seg og vokse. Enten du plasserer mødrene dine i potter for å dekorere verandaen din eller bruker dem som en sengeplante, vil du velge et sted som får minst seks timer med direkte sollys daglig – enda mer for større planter. Vann godt og fortsett å vanne annenhver dag så lenge planten fortsetter å blomstre.

Hvordan oppmuntre til ny vekst

Hold mødre i fuktig jord, men ikke våt. Gjødsling av disse spesielle blomstene er ikke nødvendig. Det ville hjelpe om du også tok deg tid til å fjerne brukte og falmede blomster for å få enda flere knopper til å åpne seg, og du vil få vakre, fargerike mødre gjennom hele sesongen.

Hvordan ta vare på mødre gjennom vinteren

Flytte mødre

Etter noen snev av frost vil løvet på mødrene dine begynne å brune. Det betyr at det er på tide å omplante pottemammaer i hagen din. Også, hvis du hadde lagt mødre i senger for midlertidig høstfarge, kan det være lurt å transplantere dem til et annet sted også. Når du planter om eller flytter mødrene dine, velg et sted med godt drenerende jord. Ofte er det ikke nødvendigvis det kalde været som dreper mødre, men isen som dannes rundt røttene hvis mødrene sitter i vann. Jord som drenerer riktig er nøkkelen til vellykket overvintring av mødre. Det kan også være lurt å velge et litt lunt sted fra sterk, kald vintervind, som også kan være hard mot mødre.

Sviske og Mulch Mums

Når du er i bakken, kutt stilkene til mødrene tre til fire tommer over bakken. Å la igjen litt av stilkene vil sikre at du har en full plante neste år, siden de nye stilkene vil vokse fra disse trimmede stilkene. Når bakken har frosset, legg til et lag med enten mulch, halm eller blader over planten for å holde den isolert. Mulching forhindrer at jorda går gjennom en syklus med oppvarming til frysing og tilbake til oppvarming, noe som bare forvirrer planten med hensyn til om den skal forbli i dvale eller begynne ny vekst. Se etter nytt løvverk om våren, gjødsle med organisk gjødsel, og klyp hver annen til fjerde uke for å sikre at du har solide planter til høsten.