Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på amaryllis

2 de oktober de 2022

Vakre amaryllisblomster reiser seg på høye, solide stilker og folder seg grasiøst ut for å hilse på høytidene i rødt, hvitt, rosa, appelsiner og til og med grønt. De er noen av de enkleste løkene å tvinge til å blomstre. I det meste av Sørlandet kan du legge dem til i hagen din når de er ferdige med et innendørsshow i løpet av ferien, noe som er en annen grunn til å elske denne planten. Til tross for sin skjønnhet, er amaryllis giftig for kjæledyr og mennesker, lik påskeliljer. Inntak av amaryllis kan forårsake oppkast, blodtrykksfall og luftveisproblemer.

Planteattributter

 • Vanlig navn: Amaryllis, Belladonna Lily, Jersey Lily
 • Botanisk navn: Hippeastrum slekt
 • Familie: Amaryllidaceae
 • Plantetype: Flerårig, Løk
 • Eldre størrelse: 18-36 tommer høy, 9-12 tommer bred
 • Soleksponering: Full, delvis
 • Jordtype: Veldrenert, rik
 • Jord pH: Sur (6,0 til 6,5)
 • Blomstringstid: Vår, vinter
 • Blomsterfarge: rød, rosa, aprikos, hvit
 • Hardførhetssoner: Sone 7-10 (USDA)
 • Hjemmeområde: Afrika
 • Giftighet: giftig for kjæledyr, giftig for mennesker

Amaryllis Omsorg

Du kan enkelt dyrke amaryllis utendørs i nedre, kystnære og tropiske sør og midt sør. St. Josefs lilje (H. x johnsonii) er en favoritt-pass-along som finnes i eldre hager i sør. Hvis du bor i Øvre eller Midt-Sør, kan du la amaryllisene ligge i pottene deres i årevis. De vil formere seg og liker å være overfylt. De fleste løker vil produsere flere stilker, med hver stilk med fire blomster. Når tvangsblomstringen er brukt, kutt ned stilkene og hold løkene matet og på et solrikt sted inne. Du kan plante dem ute etter at siste fare for frost er over. Plant løker i driv i hagen din for et stort fargeshow. De skal blomstre året etter, rundt morsdagen.

Lys

Amaryllis vokser best i full sol. I containere vokser amaryllis best i morgensolen og ettermiddagsskyggen.

Jord

Enten du planter i containere innendørs eller ute, vokser amaryllis best i godt drenerende, sur jord. Når du planter inne, bruk pottejord som har lik balanse mellom torvmose og perlitt. Disse pærene trenger ikke mye plass. Du kan dyrke flere i en beholder, og de vil fortsatt trives. Når du planter ute, velg et område med morgensol og sikte på rik, godt drenerende jord og en blanding av sand og leirholdig.

Vann

Hold jorda fuktig. Når du blomstrer, vet du at det er på tide å vanne når de øverste to tommerne er tørre. Amaryllis skal ikke sitte i vannfylt jord, så la den renne helt av før du vanner igjen.

Temperatur og fuktighet

Amaryllis vokser i temperaturer fra 50 ° F til 70 ° F. Amaryllis har få fuktighetskrav, så gjennomsnittlige innvendige forhold bør være tilstrekkelig. Sørg for å opprettholde varme temperaturer, lik dets opprinnelige tropiske klima.

Gjødsel

Gjødsle amaryllis når du vanner med en blanding med høyt fosforinnhold. Emballasje beskrevet som 10-20-15 fungerer vanligvis bra for amaryllis. Bruk gjødselen når blomsten blomstrer eller ny vekst er synlig. Ikke gjødsle i hvileperioden.

Typer amaryllis

 • «Double Dragon»: dobbel, rød
 • «Scarlet Baby»: rød miniatyr, frodig blomst
 • «Bogota»: knallrød med en elfenbensstrek
 • «Desire»: rød-oransje
 • «Red Lion»: den klassiske røde amaryllisen
 • «Benfica»: dyp rød

Beskjæring

Etter at blomstene har falmet, klipp dem for å forhindre frødannelse, noe som vil bruke plantens energi og redusere fremtidige oppblomstringer. Klipp blomstene over løken, men ikke før stilken er gul. (Grønne blomsterstilker betyr fremtidig vekst). Etter å ha fjernet blomster, plasser amaryllisplanter på et solrikt sted og fortsett med samme vann- og gjødslingsplan.

Forplanter amaryllis

Siden amaryllis vokser fra løker som påskeliljer, er den beste måten å forplante ny vekst på ved å dele forskyvninger fra moderløken. Delende løker kan skje om høsten (oktober eller november) eller sen vinter (februar eller mars). Å dele løker om høsten fremmer tvungen vekst for ferieblomster. Slik formerer du amaryllisblomster ved å dele løkene:

 1. Bruk en hagespade til å kutte en sirkel rundt amaryllisen, pass på så du ikke forstyrrer røttene. Skjær dypt ned i jorda, men hold litt avstand rundt løken.
 2. Fjern jorda fra pæren ved å riste planten forsiktig eller bruke vann.
 3. Skille pærene fra moderpæren – det kan være nødvendig å bruke en kniv for å trekke pærene forsiktig fra hverandre, men ikke skjær røttene eller fjern noen pærer.
 4. Sett moderløken tilbake til den opprinnelige plasseringen og plant den på nytt hvis det er der du har tenkt å dyrke den. Fyll en beholder med rik, organisk jord og plant umiddelbart de nye løkene.
 5. La en del av pæren være over jordlinjen. Velg en beholder som bare er noen få centimeter større enn pæren.
 6. Plasser beholderen på et solrikt sted og hold jorden fuktig i tre til fire uker til du ser ny vekst.

Overvintring

Amaryllis trenger beskyttelse mot kaldt vintervær. Ta dem inn før frysing, og vann dem sparsomt når de er inne. Du kan også holde potter i en oppvarmet garasje eller kjeller for å overvintre.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Utendørs amaryllis er mer utsatt for skadedyr enn innendørs planter. Noen problemer inkluderer edderkoppmidd, melbugs, snegler og snegler. Behandle disse skadedyrene med insektmiddelsåpe eller hagebruksolje. En sopp som amaryllis er spesielt i fare for å utvikle er rød flekk. Et tegn på denne soppen er små røde prikker på utsiden av løken, som, ubehandlet, kan spre seg gjennom blomsterstilken og bladene som vokser frem. Behandle med et soppdrepende middel eller tørk forsiktig av pærene med en alkoholløsning. For mye vann kan råtne pæren og øke sannsynligheten for utvikling av skadedyr eller sopp.

Hvordan få amaryllis til å blomstre

Å tillate amaryllis rundt tre måneders dvale hjelper den til å blomstre. I løpet av denne tiden, suspender vanning og gjødsling av plantene og hold dem på et kjølig, mørkt sted. Forvent blomstring i syv til 10 uker. Fjerning av blomster vil oppmuntre til ny vekst. Tilsetning av gjødsel når den blomstrer hjelper den å fylle på næringsstoffene. Bruk en hagestokk for å hjelpe den å stå hvis amaryllisen din er hengende eller topptung. Forvent å se rundt tre blomsterstilker for hver løk som plantes. Å opprettholde en vann- og gjødselplan vil hjelpe amaryllis å få de næringsstoffene den trenger for å blomstre. Tilgang til direkte sollys påvirker også amaryllisens evne til å blomstre.

Vanlige problemer med amaryllis

Planteblader som faller av

Sørg for at de øverste to tommerne av jord forblir fuktige for å forhindre at bladene henger eller faller over. Undervanning kan hindre de essensielle næringsstoffene i å nå plantens blader. Hvis vannbalansen ikke er et problem, kan mengden direkte sollys påvirke veksten.

Bladene blir gule

Årsaken til at amaryllis blir gul, avhenger av sesongen. Før dvale og etter at blomstringen er ferdig for sesongen, vil amaryllisbladene naturlig gulne, så dette er normalt. Hvis amaryllisbladene blir gule ut av dvaletilstand, betyr dette et problem som pæreråte. Råte oppstår vanligvis ved overvanning, så gi nok tid til at jorden kan renne ut før du vanner igjen.