Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på Caladiums

4 de juni de 2023

Caladiumblader skaper former som hjerter, piler eller lanser i fargekombinasjoner av rødt, rosa, rosa, hvitt, chartreuse og grønt. Det strålende løvet til denne klassiske planten er ofte gjennomskinnelig, noe som får dem til å lyse opp hagen din. De har lysnet opp skyggefulle flekker i generasjoner, men nå har du muligheten til nyere valg som kan tåle litt direkte sol. Det er best å plante caladiums etter morsdagen fordi jorda er varm. Jord som er for kald vil råtne løkene. Caladiums er ideelle for nye og erfarne gartnere fordi de er enkle å dyrke. Caladiums er gode følgesvenner for impatiens, begoniaer og bregner. Caladiums er imidlertid giftig for mennesker og kjæledyr.

Planteattributter

 • Vanlig navn: Caladium, elefantører, englevinger
 • Botanisk navn: Caladium
 • Familie: Araceae
 • Plantetype: Flerårig, Knoll
 • Eldre størrelse: 12–30 tommer høy, 12–24 tommer bred
 • Soleksponering: Full, delvis
 • Jordtype: Veldrenert, rik
 • Jord pH: Sur (5,5-6,5)
 • Blomstringstid: Vår, sommer, høst
 • Blomsterfarge: rød, rosa, grønn, hvit
 • Hardførhetssoner: Sone 9–13 (USDA)
 • Innfødt område: Sør-Amerika, Mellom-Amerika
 • Giftighet: giftig for mennesker, giftig for kjæledyr

Caladium Care

Caladiums har sin opprinnelse i Sør-Amerika, så de trives i varmt vær. De er bekymringsløse når du dekker de grunnleggende behovene deres, og fargen og de lyse bladene gjør Caladiums lett å elske. Caladiums er ikke invasive.

Lys

Alle caladiums elsker filtrert sollys og skygge. Disse plantene bør motta minst seks til åtte timer med sollys daglig. Noen nyere utvalg, og caladiums med smalere blader, kan tåle mer sol.

Jord

Caladiums trenger godt drenert jord rik på organisk materiale, for eksempel soppkompost eller hakkede blader.

Vann

Vann alltid caladiums regelmessig. Hold jorden litt fuktig. Legg til mulch, for eksempel furuhalm, for å holde på jordfuktigheten og spare vann. Hvis du har caladium i full sol, ikke la dem tørke ut. Når caladium begynner å gå i dvale, kan du slutte å vanne til temperaturene øker igjen om våren.

Temperatur og fuktighet

Den beste luftfuktigheten for caladium ligner deres opprinnelige miljøer, som Sentral- og Sør-Amerika. Temperaturene bør holde seg høye og ikke synke under 60°F om natten.

Gjødsel

Bruk en saktefrigjørende gjødsel som Osmocote Outdoor & Indoor Smart-Release Plant Food 19-6-12 eller et flytende fôr som Miracle-Gro Liquid All Purpose Plant Food 12-4-8.

Typer Caladiums

 • «Baiman»: Denne varianten har krøllete, blanke løvverk i en rødbrun nyanse. Den modne størrelsen er mindre enn andre varianter, noe som gjør denne perfekt for containere eller innendørs planter.
 • «White Cranberry Star»: Den modne størrelsen på denne sorten er rundt 18 til 22 tommer. Bladverket er hvitt med mørkegrønne årer og flekkete med rosa prikker. Denne varianten trives i varme, fuktige omgivelser.
 • «Heart & Soul»: Denne varianten vokser til omtrent 20 tommer når den er moden, og har hjerteformede, spraglete blader i grønt, hvitt, rosa og rødt.

Beskjæring

Fjern skadede og døde blader annenhver eller tredje uke for å beskjære caladiums. Å opprettholde sunn jord og vanningskrav vil bidra til å holde kaladiumbladene lyse.

Formering av kaladium

Du kan grave opp kaladiumknoller når temperaturen synker for å spare til neste vekstsesong. Å dele disse knollene er også den beste måten å forplante nye caladiums på. Dette er hvordan:

 1. Om våren graver du opp caladium fra bakken. (Du kan også bruke knoller lagret fra året før hvis du plasserte dem innendørs for vinteren.) Dypp langt nok rundt knollen til å forsiktig fjerne den fra jorden uten å forstyrre den kjøttfulle roten.
 2. Bruk en skarp kniv til å kutte knollen, og la det være minst ett «øye» eller knott for hvert stykke – Tørk stykkene i noen dager for å la dem gro ved å utvikle en hard hud på kuttområdet.
 3. Plant knoll med «øyet» vendt oppover i et solrikt område med godt drenerende rik. «Øynene» skal være en til to centimeter under bakken. Suppler jorda med rikt, organisk materiale. Prøv å holde knollene en fot fra hverandre avhengig av kaladiumvarianten og den forventede modne størrelsen.

Overvintring

I det tropiske sør kan du la knoller ligge i bakken året rundt. I resten av sør må du grave dem opp tidlig på høsten hvis du vil plante på nytt neste år. Fjern eventuelle gjenværende blader og røtter. La knollene tørke i et skyggefullt område i noen dager. Legg dem i tørr torvmose for å lagre og oppbevar dem på et varmt sted (50 °F til 60 °F) til det er på tide å plante på nytt.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Caladiums er relativt skadedyr og sykdomsfrie, men mottakelige for larver og bladlus. Å opprettholde en sunn jord-, sol- og vanningsbalanse vil bidra til å forhindre angrep. Hvis du oppdager merker eller hull i løvet, behandle dem med insektmiddelsåpe. Denne behandlingen bør også bidra til å unngå melbugs, midd, trips og hvitfluer. Hvis bare noen få skadedyr er til stede, prøv å fjerne dem for hånd. Hjort og kaniner beiter av og til på caladiums. Noen sykdommer som påvirker kaladium inkluderer sopppatogener som infiserer knollene, for eksempel Rhizoctonia og Pythium-arter. Soppinfeksjoner som disse, og sykdom, infiserer jorda og ødelegger knollen.

Vanlige problemer med Caladiums

Hengende blader

Noen ganger vil kaladiumblader og stengler bøye seg før dvale – Dette er helt normalt hvis det bare er synlig på noen få blader. Hvis alle bladene begynner å falle, kan det bety at jorden enten er for tørr eller våt. Jord som er for tørr fratar planten næringsstoffer, mens kaladium er mottakelig for rotråte hvis det er for vått.

Bladene blir gule

Det er mange grunner til at kaladiumbladene blir gule. Enhver endring i den vanlige pleierutinen (vann, lyseksponering, temperatur) kan forårsake gulning. Feil forvaltet jord kan også føre til næringsmangel, noe som resulterer i gulne blader. Avhengig av tiden på året, kan caladiums oppleve dvale.

Bladene blir brune

Som gule blader fører en ubalanse i omsorgen til at kaladiumbladene blir brune. Denne endringen i bladfarge betyr at jorda er for tørr, for mye sollys brenner bladene, miljøet er ikke fuktig nok, eller det er overgjødslet.