Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på Calatheas

2 de juli de 2023

Vi er alltid på utkikk etter pene potteplanter med iøynefallende løvverk. Noen av favorittene våre er calatheas (Calathea veitchiana), også kjent som bønneplanter, som kan trives innendørs med minimalt vedlikehold. De klarer seg best i sterkt, indirekte lys, men kan også håndtere scenarier med lite lys. Calatheas kalles også bønneplanter på grunn av bevegelsene til bladene deres. I løpet av dagen og natten løfter og synker calathea-bladene merkbart i en døgnrytme. I løpet av dagen vil en calathea ha blader som strekker seg horisontalt fra stilkene. Sjekk det om natten, og du vil sannsynligvis se calatheaens blader stå rett opp. Ulike varianter har forskjellige egenskaper.

Planteattributter

Vanlig navn: Calatheas, katedralplanter, påfuglplanter, sebraplanter, klapperslangeplanter, bønneplanter
Botanisk navn: Calathea veitchiana
Familie: Marantaceae
Plantetype: Flerårig, urteaktig
Voksen størrelse: 1-2 fot høy, 1-2 fot bred
Soleksponering: Delvis, indirekte
Jordtype: Leiraktig, fuktig, godt drenert
Jord pH: Sur til nøytral (6,5-7,0)
Blomstringstid: Vår sommer
Blomsterfarge: Gul, lilla, hvit
Hardførhetssoner: Sone 11–12 (USDA)
Opprinnelig område: Sør-Amerika, Mellom-Amerika

Calatheas Care

Calatheas liker middels til sterkt indirekte lys, men hvis alt de mottar er lite lys, kan de ofte tilpasse seg og tolerere den tilstanden også. De trenger ikke hyppig vanning. Det anbefales å vanne calatheas hver til annenhver uke på det meste. Å la jorden tørke ut mellom vanningene er viktig for å forhindre at plantene blir vannet. De elsker også fuktighet, og etterligner deres opprinnelige tropiske miljøer.

Lys

Når du dyrker innendørs, bruk en hagelampe for å gi indirekte sollys. Utendørs trives calatheas i filtrert sollys, for eksempel under en trekrone. Calatheas dyrket i direkte sollys vil brenne, og etterlate løvet mindre levende. Vurder å flytte calatheas dyrket innendørs avhengig av tidspunktet på dagen.

Jord

Calatheas trives i jord rik på organisk materiale. Disse plantene trenger leirjord med en lett sur til nøytral pH for å hindre at røttene brenner. Legg til grus eller torvmose til calatheas dyrket i beholdere for å opprettholde godt drenerende jord.

Vann

Vann calatheas hver til annen uke, men vent til de øverste to centimeterne av jorda er delvis tørre. Oppretthold en godt drenerende jord for å unngå rotråte. Calatheas krever en balanse mellom konsekvent vanning for å forhindre at bladene blir brune og unngå vannfylt jord.

Temperatur og fuktighet

Calatheas trives i temperaturer som ligner på deres opprinnelige klima. Hold plantene i et område med temperaturer fra 70 ° F til 85 ° F (unngå temperaturer 60 ° F eller lavere). Calatheas elsker fuktighet og trives i rom med fuktige forhold. Du kan gi dem en og annen spa-dag ved å ta med calatheasene dine inn på badet når du dusjer, slik at de kan suge seg inn i en tilnærming til tropiske forhold eller plassere planter i nærheten av en luftfukter.

Gjødsel

Calatheas drar nytte av en balansert 10-10-10 flytende gjødsel om våren og sommeren. Unngå overgjødsling om høsten og vinteren ved å bruke en gjødsel på halv styrke hver tredje måned.

Typer Calatheas

Calatheas er tilgjengelig i et bredt utvalg av vakre blader. Å finne den beste calatheaen for deg avhenger av forholdene i rommet ditt, siden hver har spesifikke omsorgskrav. Her er noen få iøynefallende valg å vite:

  • «Pinkstripe Plant» (Calathea ornata): Et populært og lettdyrket utvalg med blanke, dypgrønne blader og rosa eller hvite nålestriper. Den er også kjent som pinstripe-planten.
  • «Bønneplante» (Calathea orbifolia): En plante med lysende, knallgrønne blader med lysere grønne striper over overflaten.
  • «Rattlesnake Plant» (Calathea lancifolia): Også kjent som klapperslangeplanten, har denne sorten et slående mønster på bladene.

Beskjæring

Calatheas er enkle å vedlikeholde og krever ikke mye beskjæring. Beskjær døde eller skadede blader ved å fjerne dem med saks eller beskjæringssaks i skjæringspunktet mellom blader og plantens stilk eller base. Å fjerne brukt løvverk er unødvendig fordi visne eller brune blader til slutt vil falle av, men å gjøre det bidrar til å opprettholde et sunt utseende.

Forplanter Calatheas

Forplant calatheas minst to år gamle gjennom rotdeling om våren eller sommeren når plantens vekst er aktiv. Slik forplanter du calatheas gjennom deling:

  1. Om våren eller sommeren, start med å vanne calathea for å gi røttene rikelig med fuktighet. Grav forsiktig opp røtter uten å skade dem.
  2. Bruk fingrene til å trekke fra hverandre røttene og fjerne overflødig jord. Modne rotklumper skal lett skilles. Bruk en hagegaffel eller skarp kniv for å hjelpe å skille røttene om nødvendig.
  3. Putt separerte røtter om i individuelle beholdere fylt med kompost. Beholdere bør være større enn rotklumpen, og etterlate noen få centimeter rundt omkretsen.
  4. Hold nyplantede røtter godt vannet mens du etablerer.

Hvordan dyrke Calatheas fra frø

Å dyrke calatheas fra frø er mer utfordrende enn gjennom rotdeling. Begynn å dyrke calatheas om våren ved å bruke et frøstartbrett fylt med potteblanding. Sørg for at brettet gir rikelig med drenering. Vann jorden før du planter frøene ved å trykke dem lett inn i blandingen. Vent til vannet renner av før du tilsetter frøene. Bruk en plastpose for å dekke brettet og oppmuntre til fuktighet. Plasser brettet på et varmt sted med sterkt, indirekte sollys nær et vindu eller ved hjelp av en hagelampe. Fortsett å ta vare på frø i to til fire uker ved å opprettholde fuktig, godt drenerende jord til spiring. Etter at røttene har etablert seg, transplanter ny vekst inn i større beholdere.

Potting og ompotting av Calatheas

I likhet med forplantning, er det best å ompotte calatheas om våren når veksten er kraftig. Velg beholdere som er større enn rotklumpen med mange dreneringshull. Beholdere på minst åtte til 10 tommer dype gir nok plass til at røttene kan utvide seg. Det er bare nødvendig å ompotte calatheas hvert ett til annet år. Vann dypt før du flytter planter.

Overvintring

Calatheas trives i værforhold som ligner på deres opprinnelige miljøer, så det er viktig å opprettholde temperaturer over 60 °F. Ta med planter innendørs før trusselen om den første frosten for å unngå kuldeskader. Sjekk for hageskadedyr før du transporterer calathea innendørs, og bruk en insektmiddelsåpe om nødvendig. Fortsett ukentlig vanning gjennom vinteren siden disse plantene ikke er tørketolerante. Legg til fuktighet til vekstforholdene for calatheas ved å bruke en luftfukter eller terrarium eller plassere planten på badet når du dusjer. Det er best å vente til våren med å gjødsle.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Calatheas er mottakelige for skadedyr, inkludert edderkoppmidd, hvitfluer, skjell, melbugs, trips og soppmyg. Å la jorda tørke helt før vanning bidrar til å forhindre at skadedyr angriper, men behandlingen inkluderer spraying av calatheas med neemolje og regelmessig tørking av blader. Sykdommer som påvirker calatheas inkluderer rotråte og bakterielle bladflekker. Bruk av rent vann og godt drenerende jord bidrar til å unngå disse problemene.

Hvordan få Calatheas til å blomstre

Når de dyrkes som potteplanter, blomstrer calatheas sjelden. For å oppmuntre utendørsplanter til å blomstre, bruk rent, destillert vann i riktige mengder – ikke over- eller undervannsplanter. Unngå fall i temperaturer og lag fuktighet.

Vanlige problemer med Calatheas

Calatheas er lett å vedlikeholde når de oppfyller denne plantens pleieforhold, men forsømmelse eller ubalansert vann, jord og lys kan forårsake problemer. Her er hva du bør vite om dyrking av calatheas:

Curling Blader

Visnende eller krøllede calathea-blader oppstår når planter undervanns og potteblandingen er tørr. Undervanns kalatheas eller lavt fuktighetsnivå får planten til å tørke ut og dø tilbake, noe du ikke kan reversere. Unngå dette problemet ved å fjerne calatheas fra direkte sollys.

Bladene blir gule

Det er flere grunner til at calathea-bladene blir gule, inkludert overvanning eller angrep av edderkoppmidd, hvitfluer eller trips. Rotråte er en sykdom som oppstår når calatheas overvannes, først merkbar i eldre blader. Til slutt vil calatheas visne og falle hvis jorda ikke tørker ut. I tillegg, bruk rent, destillert vann for calatheas for å unngå å utsette planter for spesifikke mineraler som kan forårsake gulning av løvverk.