Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på Cucamelon

25 de desember de 2022

Cucamelons er bittesmå frukter på størrelse med druer som smaker som agurker med et snev av syrlig syrlighet, men som ser ut som miniatyrvannmeloner. Denne hybriden, hjemmehørende i Mexico og Mellom-Amerika, er også kjent som meksikanske sure agurker eller Melothria scabra. Du kjenner dem kanskje også under deres andre kallenavn: musemeloner, meksikanske miniatyrvannmeloner, meksikanske sure agurker eller pepquinos. Cucamelon er ikke fantasien din. Denne fruktfylte vintreet, ansett som invasiv i noen områder, ville være et spennende tillegg til din typiske hage. Dyrk denne lille, saftige, spiselige cucamelonen (til og med huden). De er fulle av vitaminer og antioksidanter og har mange av de samme helsemessige fordelene forbundet med agurker og meloner. Disse bedårende hybridene er også kjent for å være giftfrie for kjæledyr, så vurder dem som et tryggere alternativ å vokse i hagen din. På kjøkkenet er cucamelons et uventet tillegg til forrettssalater eller fruktsalater, og de er et sært (og deilig) garnityr til hovedretter, tilbehør og cocktailer. (Cucamelon relish, noen?) Du kan bruke cucamelon hel eller blande den inn i andre måltider. Du kan også sylte den, som vil være et preparat nært og kjært til sørlendingers hjerter. Bruk den som du ville gjort en agurk, og du vil krydre maten din med dens friske, syrlige og helt uventede smak. Når våren kommer, begynn å dyrke din egen.

Planteattributter

 • Vanlig navn: Cucamelon, meksikansk miniatyrvannmelon, meksikansk sur agurk, meksikansk sur agurk, musemelon eller Pepquinos
 • Botanisk navn: Melothria scabra
 • Familie: Cucurbitaceae
 • Plantetype: Ettårige, flerårige, frukt, vinranker, knoller
 • Moden størrelse: Vintreet: 1 fot høy, opptil 10 fot bred Frukt: 1 fot høy
 • Soleksponering: Full
 • Jordtype: Veldrenert, rik
 • Jord pH: Sur (6,1 til 6,8)
 • Blomstringstid: Vår, sommer
 • Blomsterfarge: Gul
 • Hardførhetssoner: Sone 2–11 (USDA)
 • Innfødt område: Nord-Amerika, Mellom-Amerika

Cucamelon Care

Cucamelon-planter elsker varmt vær, så sommeren i sør er et ideelt miljø for dem. Det er best å plante dem om våren slik at de kan spire i god tid til å nyte den varme sommersolen. Det kan være lurt å dyrke dem i potter for å bringe dem innendørs for å holde varmen når nattetemperaturene begynner å synke. For daglig stell trenger cucamelonplanter full sol, regelmessig vanning og godt drenert jord for å sikre at de bærer frukt. Cucamelon-planten er en vintreet og vil også trenge en espalierstruktur for å klatre når den vokser. Som en vintreet kan den spre seg og bli invasiv i områder når den ikke er riktig trent til å klatre i et espalier eller beskjæres.

Lys

Cucamelons trenger minst seks til åtte timer med direkte sollys daglig for å bære frukt. I noen områder kan cucamelon tolerere delvis skygge, spesielt på ettermiddagen i varmt klima.

Jord

Cucamelons vokser under lignende jordforhold som de fleste grønnsaker, noe som betyr å endre den med organisk materiale. Hvis jordkvaliteten din ikke inneholder rike, fruktbare næringsstoffer, legg til kompost og et lag med mulch for å berike planteområdet. Jorden skal være godt drenert, lett sur og humusrik. Å opprettholde en konsekvent varm jordtemperatur vil også hjelpe cucamelon å vokse. Som vinstokker har cucamelons grunne røtter. Gi et espalier for at de skal ha plass til å vokse.

Vann

Ganske tørketolerant, jorda bør aldri være vanntette, men bør forbli fuktig. Cucamelons trenger i gjennomsnitt minst en tomme vann ukentlig, som bør fokusere på røttene. Unngå å fukte cucamelon blader om natten fordi dette kan føre til at sopp vokser. I perioder med tørke, vær oppmerksom på å vanne ccamelon oftere, slik at de øverste to centimeterne av jord forblir fuktige.

Temperatur og fuktighet

Cucamelons trenger varme temperaturer for å overleve. I det kalde været kan du grave opp cucamelonknoller og flytte dem innendørs i containere. Disse grønnsakene er frostfølsomme og vokser best i miljøer som etterligner deres hjemlige regioner i Mexico og Mellom-Amerika.

Gjødsel

Cucamelonplanter trenger lett gjødsling med flytende gjødsel med høyt kaliuminnhold en eller to ganger i løpet av vekstsesongen. Påfør den første gjødselen når cucamelon frøplanter først dukker opp og den andre midt på sommeren i den fuktige årstiden for å oppmuntre til mer frukt.

Beskjæring

Cucamelon-ranker trenger et espalier for å vokse. Uten beskjæring kan den bli invasiv. Beskjær cucamelons om våren og sommeren. Det er best å ikke plante noe i nærheten av cucamelons for å beskytte røttene mot spredning eller for at andre planter skal absorbere næringsstoffene de trenger. I tillegg kan beskjæring bidra til å lufte cucamelons, noe som stimulerer mer vekst. Etter vinplanting til rundt åtte fot høye, vil klyping av vekstspissene oppmuntre til ny vekst, forgrening og fruktdannelse.

Forplanter Cucamelon

Den enkleste måten å forplante cucamelon på er å spare frø fra forrige fruktbærende sesong. Slik formerer du cucamelon med frø:

 1. Bruk fjorårets frukt, skjær cucamelon i to og fjern frøene og fruktkjøttet. Skille fruktkjøttet forsiktig fra frøene og la dem ligge i vann i noen dager.
 2. Fjern flytende frø siden de ikke er levedyktige – legg gjenværende levedyktige frø på et papirhåndkle for å tørke.
 3. Oppbevar frøene på et kjølig, tørt sted til en måned før den siste frosten. Bruk en frøstarter for å formere cucamelons.
 4. Plant frø i næringsrik jord en kvart eller en halv tomme dyp. I ca. to uker, hold jorden fuktig, men godt drenert i frøstartbrettet.—Plasser den på et solrikt sted, minst 70°F.
 5. Når spinne spirer dukker opp, transplanterer du cucamelon forsiktig til deres endelige voksested. Sørg for å plante i nærheten av et espalier, så disse plantene har plass til å vokse.

Hvordan dyrke Cucamelon fra frø

 1. Start fire til seks uker før den endelige frosten med å så frø i en fire-tommers dyp beholder.—Dette gir nok plass til at røttene kan utvikle seg.
 2. Herd av de nye plantene ved gradvis å utsette dem for kaldere vær.
 3. Når sjansen for frost passerer, transplanter nye planter til deres endelige plassering nær et espalier i full sol og godt drenerende jord.
 4. Legg til en næringsrik gjødsel for å endre jordkvaliteten og oppmuntre til ny vekst.

Overvintring

Hvis du dyrker cucamelons som ettårige, er overvintring ikke nødvendig. Hvis du vokser som møre stauder, grav opp knollen og ta den innendørs som den beste måten å beskytte denne solelskende planten gjennom hele vinteren. Flerårige cucamelons dyrkes vanligvis i beholdere, så røttene har en mulighet til å utvikle røtter og knoller som et sterkt lagringskar for næringsstoffer. Knoller indikerer også at en plante går i dvale, noe som betyr at temperaturene synker for lavt til at den kan fortsette å bære frukt. Når dette skjer, flytt containere innendørs og hold dem i et område som forblir varmt gjennom vinteren.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Cucamelons har ikke for mange skadedyrproblemer, noe som gjør dem enkle å dyrke når de er etablert. Noen vanlige sykdommer inkluderer pulveraktig mugg og agurkmosaikkvirus. Mugg kan forebygges ved å vanne cuamelons om morgenen, slik at bladene får nok tid til å tørke. Unngå også å bløtlegge røttene før jorden rekker å renne av. Siden det ikke er noen kur for agurkmosaikkvirus, fjernes blader med mørkegrønne uregelmessige merker. Fjern alle infiserte blader og kast dem slik at det ikke infiserer hele planten.

Hvordan få Cucamelon til å blomstre

God pollinering er avgjørende for cucamelons. For at cucamelons skal bære frukt, må de produsere kvinnelige blomster, som vil utvikle seg til frukt etter pollinering. Hannblomster bærer ikke frukt. Klemming av vinstokker kan oppmuntre til ny vekst, som bør vises innen to til tre måneder etter transplantasjon. Å høste cucamelon bidrar også til å opprettholde en sunn plante ettersom gammel frukt som blir igjen på vintreet mykner og blir gul, og stopper fruktproduksjonen fordi planten er i dvale.

Vanlige problemer med Cucamelons

Bladene blir gule

Den vanligste årsaken til at bladene blir gule er overvanning. Når cucamelon overvannes, fratar det plantens røtter oksygen. Dobbeltsjekk at jorda er godt drenerende. Tilsetning av gjødsel eller mulch kan også bidra til å absorbere litt overflødig vann og gjenopprette planten til normal tilstand.

Hengende blader

Hvis planten er såret, muligens av agurkbiller, øker den dens mottakelighet for bakteriell visne. Bakteriell visne kan spre seg gjennom cucamelon, og forhindrer plantens vann- og næringstransport. Hengende eller visnende blader kan vises i ett eller to blader til å begynne med, men hvis den blir ubehandlet, vil bakterievisnen spre seg. Behandle ved å fjerne alle infiserte områder ned til kronen. Test for bakteriell visne ved å fjerne en gren nær bunnen av røttene og knipse den for å se om en klebrig saft slipper ut – et tegn på bakteriell visne.