Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på drivroser

29 de mars de 2023

Ingen tvil om det. «Knock Out» rose er en av de mest populære plantene som finnes. Millioner på millioner har blitt solgt til folk som leter etter konstant farge uten vedlikehold til et punkt hvor det er vanskelig å finne noen som dyrker en rose som ikke er «Knock Out». Men kanskje for den gjennomsnittlige huseier kan det være noe bedre. Se, en av misoppfatningene om «Knock Out» er at å plante den er det eneste kravet det noen gang stiller til deg. Ikke så. Se nøye, og du vil legge merke til noe forbløffende. Den vokser seg større hvert år! En ubeskjært plante når til slutt 6 fot høy og bred. Det er en av de mest ondskapsfulle av alle roser, så du kan forestille deg hvor mange prikker du kan ha etter beskjæring. Drivroser har noen fordeler fremfor «Knock Out»-roser. Selv om de ligner på «Knock Out» med lite vedlikehold, er de forskjellige nok til å tilby litt variasjon til hagen din. De vokser ikke så store og har mer grasiøse former. Blomstene deres har en mer tradisjonell roseform. Noen Drift-varianter, som Coral Drift og Sweet Drift, er velduftende. Her er det du trenger å vite om dyrking og stell av driftroser.

Planteattributter

Vanlig navn Drift steg
Botanisk navn Rosa hybrid «Drift»
Familie Rosa
Plantetype Busk, bunndekke
Eldre størrelse 18 tommer høy, 3 fot bred
Soleksponering Full
Jordtype Fuktig, godt drenert
Jords pH Nøytral, sur
Blomstringstid Vår, sommer, høst
Blomsterfarge Rosa, gul, fersken, hvit, rød, korall
Herdighetssoner 4–11 (USDA)
Innfødt område Nord Amerika

Drift Rose Care

The Conard-Pyle Company, de vennlige folkene fra Pennsylvania som introduserte «Knock Out» rose til Amerika, så en mulighet til å lage en mindre, mer håndterlig plante med kontinuerlige oppblomstringer. De tok frem en ny linje med roser kalt Drift. Akkurat som «Knock Out», blomstrer de uavbrutt og trenger ikke sprøyting for sykdom. Men disse rosene vokser bare 18 tommer høye og omtrent 3 fot brede med en buet, grasiøs form. Conard-Pyle kaller dem «bunndekkeroser» fordi du kan plante dem i en fei foran en seng for et fargeteppe. Men du kan også la dem drive fra en container eller drive over en lav vegg eller drive over en bank – hvis du skjønner min drift.

Lys

Drivroser trives i full sol. De vil trenge minst 6 timer med direkte sollys daglig fra våren til tidlig høst for å fremme fortsatt vekst. De tåler litt skygge, men sørg for at de får i seg D-vitaminet de elsker.

Jord

Siden de er så lite vedlikehold som de er, vil Driftroser vokse i de fleste jordforhold du planter dem i, men de foretrekker fuktig, men godt drenert jord. Det anbefales å teste jorddreneringen på stedet du planlegger å plante dem på forhånd. Pass på å ikke overvanne rosene dine – for mye vanning kan forårsake rotråte og andre sykdommer. Hvis du planter rosene dine i en beholder, vil de fleste hagejord fungere perfekt – bare sørg for at den har en pH-balanse på 6 til 7, da Drift-roser gjør det best i dette surhetsnivået.

Vann

Etter først å ha plantet Drift-rosene, sørg for å dyppe området dypt til omtrent dybden av høyden til rotklumpen. Når det nye blomstertilskuddet ditt går inn i sin første vekstsesong – som varer fra vår til høst – vann akkurat nok til å holde jorden fuktig til fuktig. Pass på at du lar området tørke helt ut før du vanner igjen – dette vil bidra til å forhindre rotråte. Fordi det er en tørkebestandig plante, vil man etter den første vekstsesongen bare trenge å vanne den under tørkeforhold om sommeren eller når planten ser ekstra visnet ut eller stilkene eller bladene henger.

Temperatur og fuktighet

Noen varianter av Drift-roser, som Coral Drift, er vinterharde samt varme- og tørketolerante. De liker full sol, men tåler litt skygge.

Gjødsel

Drivroser trenger ikke gjødsling, men de liker det. Pass imidlertid på å ikke gjødsle rosene dine før de har gått gjennom en hel vekstsesong. Bruk en balansert gjødsel eller en gjødsel laget for roser. Gjødsle plantene dine omtrent en gang hver sjette uke i vekstperioden, men pass på å ikke bruke gjødsel på sensommeren, fordi planten vil forberede seg til vinteren på den tiden.

Typer Drift Rose

Drivroser kommer i en rekke farger som passer til ethvert hagelandskap.

 • Sweet Drift (Rosa «Meiswetdom») har rosa blomster fra våren til den første harde frysen.
 • White Drift (Rosa «Meizorland») har doble blomster formet som miniatyrroser.
 • Coral Drift (Rosa «Meidrifora») er en vinterhard og tørketolerant haugebusk som blomstrer fra vår til høst.
 • Apricot Drift (Rosa «Meimirrote») har doble blomster som egner seg best for små hager og langs gangveier.

Beskjæring

Selv om driftroser ikke krever beskjæring, vil en god trim hjelpe planten til å bli tettere og fremme vekst. Drivroser bør beskjæres senere på vinteren eller tidlig på våren en gang i året til omtrent seks til åtte tommers høyde.

Hvordan plante drivroser i bakken

 1. Bestem deg for et sted å plante Drift-rosene dine. De vil trenge minst seks timer med direkte sollys om dagen, så det er viktig at du velger en solskinnsplass der det ikke er mye skygge.
 2. Bruk spaden til å grave et hull omtrent tre ganger så bredt som rotklumpen og omtrent like dypt som det er.
 3. Ta ut rosen fra beholderen, og bruk fingrene til å løsne roten litt ved plantens base.
 4. Plant rosene og sørg for at plantens bunn er på bakkenivå. Legg til ekstra jord i bunnen av hullet om nødvendig for å sikre at det er i riktig høyde.
 5. Fyll ut tomme områder rundt planten med jord til den står opp av seg selv. Luft jorden med hendene mens du setter den tilbake i bakken.
 6. Bløtlegg området, og la det renne helt ut før du vanner igjen.

Slik planter du drivroser i en beholder

 1. Velg en beholder som er større enn drivrosene dine på dvergstørrelse – minst to ganger større. Dette vil gi Drift-rosene dine litt plass til å vokse. Ikke glem å velge en beholder som har tilstrekkelig drenering!
 2. Legg pottejord i beholderen din, og la det være plass til å plassere rosen.
 3. Legg rosen i jorden, og pass på at bunnen av planten din er i nivå med toppen av jordens høyde.
 4. Gå videre og legg til jord rundt planten, og la bare omtrent en og en halv tomme på toppen av beholderen være tom.
 5. Vann planten din grundig og la den renne helt av. Vann to ganger i uken når den er i en beholder – bare sørg for at planten din får god tid til å drenere helt før du vanner igjen.
 6. Plasser planten din i et solbelyst område, og sørg for at den får minst seks timer med sollys om dagen!

Overvintring

I områder med harde vintre, sørg for å legge til to til tre tommer mulch, furunåler eller blader rundt bunnen av planten. Kald vind kan tørke ut planten, så beskytt den ved å pakke den inn i burlap. Tung snø isolerer planten. Om våren, fjern burlap eller mulch som er for dyp, og beskjær bort eventuelle døde biter. Roser i containere kan utelates for de første frostene, men deretter bør de flyttes til en garasje eller kjeller for vinteren for beskyttelse mot vintertemperaturer. Sørg for å sjekke at planten ikke tørker helt ut og har noe fuktighet. Om våren, etter at trusselen om frost har passert, returner planten utendørs.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Drivroser er ganske motstandsdyktige når det gjelder vanlige plantesykdommer som pulveraktig mugg, rust og svart flekk. De kan være mottakelige for bladflekker. For å behandle, fjern eventuelle infiserte blader og kast dem forsiktig. Fjern og kast eventuelt rusk rundt planten. Påfør et soppdrepende middel for å kontrollere problemet.

Hvordan få driftroser til å blomstre

Disse rosene blomstrer hver femte eller sjette uke fra april til november. Deadheading er ikke nødvendig for å oppmuntre til nye blomster. Hvis du foretrekker et penere utseende, fjern visne og falmede blomster. Fjern nedfallne blomster regelmessig for å motvirke skadedyr.

Vanlige problemer med drivroser

Gule blader

I løpet av somre med eksepsjonelt høy varme, kan bladene på en Drift-rosebusk bli gule og falle. Dette hjelper det å kjøle seg ned. Hvis temperaturen ikke har skylden, kan andre årsaker være for mye vann eller gjødsel. Vann bunnen av planten et par ganger i uken i løpet av morgenen, og sørg for at jorden er fuktig 12 til 18 tommer dyp.

Har du «Knock Out»-roser? Er du interessert i å plante «Drift»-roser?