Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på en julekaktus

18 de juli de 2023

Med nydelige blomster i festlige fargetoner er julekaktus en populær julegave. De eksotiske blomstene åpner seg akkurat i tide til høytiden og gir uker med farger. Julekaktus er langlivede planter, som blomstrer år etter år i nyanser av rødt, lilla, fersken og hvitt. Lær hvordan du tar vare på en julekaktus slik at du kan nyte disse ferieskjønnhetene i mange år framover.

Planteattributter

Vanlig navn Julekaktus, høytidskaktus
Botanisk navn Schlumbergera bridgesii
Familie Cactaceae
Plantetype Sukkulent, kaktus, flerårig
Eldre størrelse 6-12 tommer høy, 12-24 tommer bred
Soleksponering Delvis
Jordtype Godt drenert, leirete
Jords pH Nøytral, sur
Blomstringstid Vinter
Blomsterfarge Rosa, lilla, rød, hvit, gul, fersken
Herdighetssoner 10–12 (USDA)
Innfødt område Sør Amerika

Julekaktusstell

Selv om de tilhører kaktusfamilien, er julekaktusene hjemmehørende i regnskoger, ikke ørkener. I deres hjemlige hjem i Brasil vokser julekaktuser som epifytter i krokene av tregrener. For vellykket vekst innendørs, velg en godt drenerende pottejord som inneholder perlitt og en beholder med gode dreneringshull. Julekaktus er følsom for rotråte. Unngå å overvanne plantene, og ikke la vann sitte i tallerkenen under beholdere. Vann planter når jorden er tørr å ta på. Planter kan få tørke litt ut i løpet av vår- og sommermånedene, men pass på å opprettholde jevn jordfuktighet under blomstringen.

Lys

Når blomstene falmer, reduser vanningen til veksten gjenopptas om våren. Mens planter tåler sterkt lys under blomstringen, presterer de bedre under delvis skygge i løpet av vår- og sommermånedene. Innendørs kan det være et lyst øst- eller nordvendt vindu. Planter fungerer også bra når de bringes utendørs om sommeren. Se etter et sted med filtrert sollys, for eksempel under et tre (husk at de vokser i regnskoger). For mye lys kan føre til at planter ser bleke eller gule ut.

Jord

Plant en julekaktus i godt drenert, lett jord. Tre deler pottejord blandet med to deler perlitt vil gi god drenering. Eller bruk en spesielt formulert kaktus pottejordblanding.

Vann

Vann julekaktusen bare når den er tørr å ta på, mer om sommeren og mindre om vinteren ettersom temperaturen synker og knopper blomstrer. Bruk en godt drenerende potte for å la overflødig vann renne av og for å forhindre at planten blir vannfylt. Ikke la planten sitte i stående vann. Dette kan føre til rotråte.

Temperatur og fuktighet

Fra april til september, hold julekaktusen ved 70 til 80 ° F, da dette er tidspunktet for toppvekst for planten. Når knoppene er satt, foretrekker planten lavere nattetemperaturer på omtrent 55 til 65 ° F. Hold planten på et sted fri for trekk og plutselige temperaturendringer. Sørg for fuktighet i tørre vintermåneder ved å dugge planten eller plassere potten på et brett med småstein fylt med vann.

Gjødsel

Gjødsle plantene når aktiv vekst gjenopptas om våren, og gi en balansert (som 20-10-20) gjødsel med halv styrke. Fortsett månedlig mating gjennom august. En høstfôring med lite nitrogengjødsel (for eksempel 0-15-10) kan øke blomsterknoppdannelsen. Med riktig stell kan en julekaktus leve i flere tiår.

Typer julekaktus

julekaktus (Schlumbergera bridgesii) tilhører en gruppe nært beslektede planter som inkluderer Thanksgiving-kaktus (Schlumbergera truncata) og påskekaktus (Schlumbergera gaertneri), hver oppkalt etter høytiden de vanligvis blomstrer i. Samlet omtales de som feriekaktuser.

 • Thanksgiving kaktus (Schlumbergera truncata): Arten som oftest er tilgjengelig i butikker i høytiden, er faktisk Thanksgiving-kaktus, ikke julekaktus, fordi blomstringstiden tilsvarer julehandelssesongen.
 • julekaktus (Schlumbergera bridgesii): Denne arten blomstrer fra midten til sen vinter. Plantens segmenter har mer avrundede kanter.
 • påskekaktus (Schlumbergera gaertneri): Denne planten knopper i februar med blomstrer fra mars til mai. Med avrundede kanter har påskekaktus noen ganger bittesmå hår på bladene.

Uansett hvilken art du dyrker, forblir grunnleggende plantepleie den samme.

Klem og beskjære julekaktusen din

En rask beskjæring i sommermånedene kan oppmuntre til flere blomster om vinteren. Klem tilbake stilkene i begynnelsen av juni for å fremme forgrening, som igjen vil resultere i flere blomster ved skuddspissene. Noen dyrkere klyper også planter tilbake i september for å skape en jevn krone og fjerne umodne stengelsegmenter. Umodne stengelsegmenter (mindre enn 1 cm) blomstrer ikke. Å knipe tilbake til et modent segment vil oppmuntre til knopputvikling.

Formering av en julekaktus

Stiklinger kan brukes til å formere nye planter for familie og venner. Å ta stiklinger fra planten vil også hjelpe den til å bli fyldigere. Den beste tiden å forplante seg er en til to måneder etter blomstringen.

 1. Fyll en 4- til 6-tommers potte med pottejord, kaktusjordblanding eller en sand-torvblanding.
 2. Ta stiklinger av ett til fire segmenter og sett dem på et kjølig, tørt sted i flere dager til den kuttede enden tørker ut. Dette forhindrer at enden råtner.
 3. Plant stiklingen en tomme dypt ned i jorden. Vann for å holde fuktig.
 4. For å skape fuktighet, dekk planten med en plastpose og fest den med et gummibånd. Fjern posen når røttene har dannet seg. Røtter skal dannes innen to til tre uker.
 5. For å rote i vann, plasser de kuttede endene i en til to tommer vann og plasser dem i indirekte lys. Etter flere uker skal det dannes røtter. Når de er omtrent to centimeter lange, kan stiklingen plantes i jord.

Hvordan dyrke en julekaktus fra frø

Høst frø fra plantens belger, eller frukt. Hvis belgene er grønne, vent til de blir røde, som vanligvis er om høsten.

 1. Vask fruktkjøttet fra frøene, og plant dem i fuktig kaktusjordblanding eller en blanding av sphagnumtorvmose og perlitt. Trykk dem lett ned i jorden uten å dekke dem.
 2. Skap fuktighet ved å dekke potten med plastfolie eller en plastpose og plassere den i indirekte sollys.
 3. Dugg jordoverflaten daglig, eller vann planten fra bunnen ved å plassere potten på et brett med vann til jordoverflaten er fuktig.
 4. Fjern plastdekselet etter at frøplanter dukker opp, vanligvis etter noen uker.
 5. Plant frøplanter når de er omtrent to til tre tommer høye.

Potting og ompotting

Julekaktus trenger ikke å ompottes ofte, hvert tredje eller fjerde år, eller når røtter begynner å vokse fra pottens dreneringshull. De foretrekker å være rotbundet. Den beste tiden å ompotte en julekaktus er om våren når blomstringen er over og blomstene har visnet. Ikke ompott planten mens den blomstrer.

 1. Overfør planten til en potte som er neste størrelse opp. Plasser et par tommer fersk pottejord i bunnen av potten. Løsne forsiktig røttene og fjern den gamle jorda, og overfør deretter hele rotklumpen til potten.
 2. Plasser planten i den nye potten slik at toppen av rotklumpen er omtrent en tomme under overflaten. Klapp ned jorden rundt planten.
 3. Gi moderat vann og plasser i lite lys i noen dager for å gi planten tid til å tilpasse seg den nye potten.

Overvintring

Som inneplanter blomstrer julekaktusene i ukene rundt jul. Som utendørsplanter er de kaldharde i USDA-sonene 10-12. De tåler noen kjøligere temperaturer, siden de trenger dem for å blomstre, men de er tropiske planter og tåler ikke frost. Plutselige temperaturendringer kan føre til at plantene mister blomstringen. Om sommeren kan julekaktus plasseres utendørs med filtrert sollys og beskyttelse mot vind.

Vanlige skadedyr og sykdommer

Overvanning kan tiltrekke skadedyr til julekaktusen din. Vanlige skadedyr inkluderer melbugs, edderkoppmidd og bladlus. Disse skadedyrene kan forårsake visning, gulning og hemmet vekst. For å bli kvitt skadedyr, bruk insektmiddelsåpe og hagebruksolje. Soppsykdommer kan forårsake stengelråte. Brune flekker på stengler ved jordlinjen indikerer fusarium, mens phytophthora gjør at stilkene nær jordlinjen ser våte ut. Påfør et soppdrepende middel for å behandle planten, selv om det kan være vanskelig å redde.

Hvordan få en julekaktus til å blomstre

Julekaktuser setter i gang blomsterknoppdannelse som svar på de kortere daglengdene og kjøligere temperaturene på høsten. De ideelle forholdene for dannelse av blomsterknopper inkluderer sterkt dagslys etterfulgt av fjorten timer med kontinuerlig mørke i et kjølig miljø med temperaturer mellom 60 og 68 °F. Planter kan ikke blomstre hvis temperaturen forblir for varm og/eller plantene ikke får den nødvendige mengden mørke. Dette kan være utfordrende forhold å gi innendørs hvor kunstig oppvarming og lys normalt brukes. Et alternativ er å flytte planter inn i et sjeldent brukt rom, oppvarmet garasjevindu eller et annet sted hvor belysningen kan kontrolleres til blomsterknopper utvikles. Når blomsterknopper utvikler seg, kan plantene flyttes tilbake til sin normale plassering for visning, da daglengden ikke påvirker blomstringen etter at knoppene er satt. For optimal knopputvikling, sørg for mørke nattforhold i seks uker fra midten av september. Oppretthold lufttemperaturer mellom 60 og 68 °F. Julekaktus er følsomme for å bli forstyrret og kan slippe knopper som svar på plutselige endringer i temperatur eller fuktighet. Ta sikte på å gi lignende forhold i spire- og utstillingsstedene. Flytt plantene så snart knopper vises for å minimere knoppfallet. Fortsett å gi kjølige lufttemperaturer. Ved 68ºF kan blomstringen vare i 7 til 8 uker. Et annet alternativ er å plassere julekaktusen din i et kjølig vindu og håpe på det beste. Kule temperaturer kan noen ganger overstyre krav til daglengde. Planter dyrket med kjøligere nattetemperaturer, mellom 50 og 59ºF, vil ofte sette blomsterknopper uansett daglengde. Imidlertid kan overdreven kulde også forårsake problemer, med planter som mister blomsterknopper når temperaturen faller under 50ºF, så vær oppmerksom på nattetider.

Vanlige problemer med julekaktuser

Hvis julekaktusen din har blader som blir røde eller rosa, kan planten få for mye sol eller for lite vann. Flytt planten ut av direkte lys. Hvis jorden er tørr opp til en tomme dybde, trenger den vanning oftere. Vann planten når overflaten av jorda er tørr.

ofte stilte spørsmål

 • Bør jeg deadhead julekaktusen min?

  Deadheading brukte blomster under og gjennom blomstringssesongen vil bidra til å holde planten sunn. Med riktig stell kan julekaktusen blomstre to ganger på en sesong.

 • Kan du dyrke en julekaktus innendørs?

  Julekaktusen, som er hjemmehørende i Sør-Amerika, vokser godt som en innendørs plante når den gis riktig pleie. Start denne planten når som helst gjennom året, og den vil blomstre ved starten av vinteren. Hold temperaturen rundt 65 ° F og planten fuktig, plassert i direkte sollys.

Kilder

Southern Living er forpliktet til å bruke anerkjente kilder av høy kvalitet for å støtte fakta i artiklene våre. Les våre redaksjonelle retningslinjer for å lære mer om hvordan vi faktisk sjekker innholdet vårt for nøyaktighet.

 1. NC State Extension. Schlumbergera.