Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på franske hortensiaer

26 de juni de 2023

Å plukke ut fransk hortensia, hortensia macrophylla, er som å bestille iste. Du må ta en avgjørelse: Søt eller usøt? Mopphode eller blondehette? Det er ikke noe riktig eller galt svar – det handler om personlig smak. Hortensia macrophylla, også kalt bigleaf hortensia, har blomster kategorisert som mopheads eller lacecaps. Og som iste – søt eller usøt – er begge sørstatsstifter.

Mopheads er de mest populære. Ettertraktet for sine overdådige blomster, som varierer i størrelse fra så liten som en baseball til større enn en cantaloupe, fyller de sommerkanten med himmelske nyanser av blått, rosa og hvitt slik ingen andre blomstrende busker kan. Fordi de mister bladene om vinteren, er det en god idé å legge dem mellom eviggrønne planter, som kameliaer, og lavtvoksende asaleaer eller mondogress. Vær oppmerksom på hvor du skal plante franske hortensiaer, siden inntak er giftig for kjæledyr og mennesker.

Planteattributter

Planteattributter
Vanlig navn: Bigleaf hortensia, fransk hortensia, Lacecap hortensia
Botanisk navn: Hortensia macrophylla
Familie: Hydrangeaceae
Plantetype: Flerårig, busk
Voksen størrelse: 3-7 fot høy, 3-5 fot bred
Soleksponering: Delvis
Jordtype: Godt drenert
Jord pH: 6,0 til 8,0
Blomstringstid: Vår sommer
Blomsterfarge: Rosa, blå, hvit
Hardførhetssoner: Sone 6–11 (USDA)
Opprinnelig område: Asia
Toksisitet: giftig for hunder, katter, hester og mennesker

Vårens mest elegante blomstrende busk

French Hydrangea Care

Franske hortensiaer, eller bigleaf hortensiaer, er kategorisert som mophead eller lacecap. Mophead hortensiaer har store, hovne kuler, mens blonder er like, med mindre knopper i midten. Lacecaps kan være mer subtile, men er like fantastiske når de blomstrer. Blomsterhodene deres er lett hvelvede og omringet med delikate fruktbare buketter, og de lokker bier og sommerfugler til hagen. Som mopheads flyter blomstene deres oppå brede, lysegrønne, løvfellende blader. Mens mopheads kan være mer prangende, er blondekapper sublimt elegante. Vis frem drifter av disse eteriske blomstene i skogsmiljøer med høy skygge og kombiner med sveip av bregner og hostaer. Hortensia kan bli invasive i enkelte miljøer, men anses generelt ikke som invasive.

Lys

Bigleaf hortensia trives i morgensolen og lett ettermiddagsskygge. Hvis hortensiaer mottar for mye direkte sollys, vil disse plantene svir seg, og bladene blir hengende eller gule av overeksponering.

Jord

Franske hortensiaer elsker fuktig, godt drenert jord. Disse plantene trives når organisk materiale, som gjødsel eller kompost, endres til jorden for å hjelpe den med å holde på fuktigheten. Lagring av organiske materialer nær bunnen av buskene kan bidra til å beskytte plantens vekst.

Vann

Franske hortensiaer trenger en balansert vanningsplan, så den blir ikke overvannet eller svidd når den er for tørr. Den beste måten å teste om planten din trenger mer vann, er å sikre at de øverste centimeterne med jord forblir fuktige. Sørg for når du vanner at den når røttene, så hvis du opplever tørkeforhold, så gi hortensia med dyp vanning uten å mette jorden.

Temperatur og fuktighet

Moderate temperaturer er best for fransk hortensia. Denne planten vil trenge mer vann i områder som opplever varme, fuktige sommerforhold. Disse plantene er vanligvis hardføre, men det avhenger av sorten.

Gjødsel

Organisk kompost eller balansert gjødsel vil hjelpe hortensiaer å vokse. Tilsett gjødsel til franske hortensiaer i løpet av våren for best resultat, siden tilsetning av organisk materiale på sensommeren vil gjøre planten mottakelig for vinterfrost under dvale.

Typer fransk hortensia

 • «Abracadabra Star»: Rosa sommerblomstrer med svarte stilker og grunne røtter.
 • «Cityline Paris»: Rosa-røde blomster som er motstandsdyktige mot mugg. Disse plantene modnes til en grønn farge.
 • «Cityline Vienna»: Blomster blomstrer i blå eller rosa varianter avhengig av surheten i jorda.

Beskjæring

Franske hortensiaer som blomstret en gang, for eksempel «Nikko Blue», blomstret på fjorårets vekst. Beskjær like etter blomstring om sommeren. Gjenta-blomstrende franske hortensiaer, som «Blushing Bride»-blomst på både gammel og ny vekst – beskjær disse nesten når som helst. Fjern eldre eller døde grener tilbake til gruppen ved å bruke grener for å holde hortensiaen sunn. Fjerning av gamle stokker og døde blomster kan bidra til å fremme ny vekst. Du kan se om en gren er ferdig ved å bruke et blad til å skrape det øverste laget av stilken og undersøke den for tegn på grønn vekst, noe som betyr at den fortsatt er sunn.

Formering av fransk hortensia

En måte å forplante fransk hortensia på er gjennom stiklinger. Ta stiklinger om våren eller vinteren, avhengig av dine preferanser.

 1. Se etter grener av hovedstammen med noen få bladknuter, og bruk skarpe beskjærere eller en kniv for å kutte av en sterk, sunn stilkspiss.
 2. Fjern de fleste bladene på grenene slik at stiklingen kan fokusere energien på ny vekst i stedet for å beholde gammel vekst.
 3. Plasser stiklingen i en rothormonløsning.
 4. Plant stikling i fuktig, godt drenert jord og fest den i et område med delvis sollys. De fleste varianter plantes sent på våren eller forsommeren.
 5. Husk å vanne stiklinger grundig, men ikke overmette bakken.

Hvordan dyrke fransk hortensia fra frø

 1. Hortensia kan starte fra frø fra et hagesenter eller samle hortensia frø fra brukte blomster og la dem tørke i en brun papirpose.
 2. Start frø i pottejord ved å så dem direkte på toppen av bakken.
 3. Hold jorden godt drenert, men fuktig, og velg et solrikt sted.
 4. Etter ca. 14 dager skal frøene vise noen tegn til vekst og kan behandles på samme måte som stiklinger.

Potting og ompotting av fransk hortensia

Når du kjøper fransk hortensia, se etter mer enn bare vakre blomster. Velg en hel plante med lik forgrening på alle sider. Fete knopper eller blomsterhoder skal dekke stilkene som er klare til å åpnes – eller åpne på slutten av våren og forsommeren. Bladene skal være lyse grønne og ikke hengende (en indikator på sjelden vanning).

Franske hortensiaer elsker fuktig, godt drenert jord, morgensol og lett ettermiddagsskygge. Vann så snart du får dem hjem, og mett bakken i potten. Før planting, lek med plasseringen. Plasser de fleste franske hortensiaer tre til fire fot fra hverandre, men sjekk merkelappen for å se hvor bredt utvalget ditt vil vokse. Grav et hull to til tre ganger så bredt som potten, men på samme dybde. Fjern planten fra beholderen og sett den i midten av hullet. Løsne forsiktig sidene av rotklumpen med fingrene. Fyll hullet med en blanding av halvparten av den opprinnelige jorda og halvparten kompost. Mulch og vann regelmessig for å etablere planten din. Hvis du kjøper en gjentatt blomstring, er det viktig å vanne, mate og fjerne brukte blomster regelmessig for å oppmuntre til nye blomster.

Overvintring

Franske hortensiaer krever bare litt vintervedlikehold. Etter at blomstringen avsluttes, beskytter du busken ved å deadheade blomstene. Bruk mulch for å beskytte plantens røtter i de kaldere månedene.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Franske hortensiaer er mottakelige for sopp-, bakterie- og virussykdommer. Noen soppsykdommer inkluderer bladflekker, pulveraktig mugg og Botrytis-sykdom. Bakteriell visne kan oppstå når hortensia vokser i områder med varme, fuktige temperaturer og kraftig regn, som også kan forårsake rotråte. Noen skadedyr inkluderer bladlus, som insektdrepende såpe kan hjelpe til med å behandle.

Vanlige problemer med fransk hortensia

Franske hortensiaer kan ikke blomstre på grunn av ubalanse mellom lys, vann eller gjødsel. Når hortensia-pleie er feilforvaltet, er disse plantene utsatt for ulike problemer.

Bladene blir brune

Hortensiablader og blomster kan bli brune under tørke eller ekstreme varmeperioder. Mangel på vann, eller tørre jordforhold, vil påvirke plantens vekst, noe som betyr at hyppigere vanning er nødvendig.

Curling Blader

Krøllete blader indikerer over- eller undervanning, tørre jordforhold eller næringsmangel. Andre årsaker til å krølle blader inkluderer sopp- og insektinfeksjoner. Når de forstyrres av disse forholdene, har hortensia svekket plantevev, noe som forårsaker krølling.


Kilder

Southern Living er forpliktet til å bruke anerkjente kilder av høy kvalitet for å støtte fakta i artiklene våre. Les våre redaksjonelle retningslinjer for å lære mer om hvordan vi faktisk sjekker innholdet vårt for nøyaktighet.

 1. North Carolina Cooperative Extension Gardener Plant Toolbox. Hortensia macrophylla.
 2. American Society for the Prevention of Cruelity to Animals. Hortensia.