Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på Haworthia Pumila-planter

22 de februar de 2021

Haworthia (ha-WORTH-ee-a) slekten er en liten samling sukkulenter fra Western Cape i Sør-Afrika. Disse tilhører sammen med Aloes underfamilien Asphodeloideae (ass-fo-del-oy-de-ay-ee), et medlem av Xanthorrhoeaceae (zan-thor-ROH-ee-uh-see-ay-ee) plantefamilien .

Haworthia pumila nå Tulista pumila var medlem av denne gruppen. Du kan høre denne flerårige saftige planten ”Perleplante” eller “Tears of Angels”.

Haworthia er populære saftige planter for bruk innendørs

Haworthia Pumila Care

Størrelse og vekst

Perleplanter vokser ganske sakte og kan leve så lenge som 40 år med riktig pleie. Denne typen Haworthia blir litt større enn de fleste andre arter.

Bladene vokser i en rosettformasjon, og stilkene er ganske korte. Individuelle rosetter kan vokse til å være 6 «tommer på tvers og 3» eller 4 «tommer høye. Rosettene vokser i klynger for å skape en imponerende spredning.

De mørkegrønne bladene til pumila Haworthia er ganske tøffe, trekantede og merket med hvite, perlelignende vorter eller tuberkler. De tykke bladene kan bli 3 cm lange og 1 cm brede.

Mer modne blader i bunnen av planten står oppreist. Friske, unge blader som vokser nær midten av rosettkurven innover.

Blomstring og duft

Tears of Angels produserer store, voksagtige brunhvite blomster om sommeren. Blomstene overgår til frø om høsten.

Lys og temperatur

Disse saftige plantene egner seg godt til varme, tørre omgivelser med sterkt lys. På grunn av deres sørafrikanske opprinnelse er de ikke frostharde. Hvis du bor i et veldig kaldt klima, må du ta med Pearl Plants innendørs om vinteren.

Innendørs eller utendørs, hold disse Haworthia i sterkt, indirekte sollys. Kraftig direkte sollys om sommeren får bladene til å krympe. Riktig lysmengde muliggjør vekst av de attraktive, perlelignende hvite knollene.

I løpet av vekstsesongen klarer Haworthia seg godt ved temperaturer mellom 65 ° til 75 ° Fahrenheit. I løpet av vinteren kan du hvile planten med temperaturer rundt 59 ° Fahrenheit. Ikke la temperaturen synke under 39 ° C.

Holdt utendørs, kan Haworthia pumila tåle full sol om morgenen og lett frost så lenge den ikke blir våt. Beskytt planten mot langvarig frost og sterk kulde.

Vanning og fôring

I løpet av våren, sommeren og tidlig høst potte Haworthia Plant moderat. La den øverste 1/4 ″ tommers jord tørke, men hold litt fuktighet i resten av jorden. Vann grundig og sjekk jordtilstanden mellom vanningene.

Om vinteren, vann veldig sparsomt. Målet er ikke å la potteblandingen bli helt tørr. Disse plantene tåler ikke fullstendig tørke.

Potte Haworthia pumila trenger ikke gjødsel. De får rikelig med næring fra en god jordblanding.

Når det plantes i landskapet, vil vanningsbehov variere avhengig av plantens beliggenhet og værforhold. Under varmt, tørt vær gir hyppigere vanning.

Hold på vann under ekstrem varme. Disse plantene har en tendens til å oppleve sommerdvalen i veldig varmt vær. Om vinteren må du ikke vanne utendørs Haworthia i det hele tatt.

Gi Haworthia plantet i landskapet tidlig på våren med en fortynnet flytende gjødselblanding.

Jord og transplantasjon

Bruk en porøs, godt drenerende, ikke-sur potteblanding for Haworthia. En kombinasjon av to deler pottejord av god kvalitet og en del perlit eller grov sand fungerer bra.

Disse plantene har grunne røtter og har en grupperingsvekstvaner, så brede, grunne potter er best. Sørg for å gi god plass rundt kantene (ca. 2 2 tommer) for å la planten vokse og spre seg.

Du trenger ikke omplante planten før rosettene helt dekker jordoverflaten.

Den beste tiden for repotting er våren. Beskjær eventuelle skrumpne eller døde blader. Del store planter og repot i nytt, friskt underlag.

Pleie og vedlikehold

Tears of Angels krever liten eller ingen pleie og vedlikehold. Klipp av skadede eller døde blader etter behov. Fjern brukte blomster eller la dem gå over til frøhoder.

Andre populære Haworthia-varianter

  • Tips om Haworthiopsis Limifolia Care
  • Star Succulent Haworthia Retusa Care
  • Sukkulent Haworthia Cooperi Care: Vanning | Formering | Jord

Hvordan forplante Haworthia pumila

Anlegget vil produsere forskyvninger om sommeren. For å starte nye planter, er det bare å trekke ut antall forskyvninger du vil ha og potte dem opp som modne planter. Noen gartnere lar offsetene tørke i noen dager før de planter på nytt. De burde allerede ha noen små røtter på plass og vil snart utvikle flere.

Som de fleste sukkulenter forplanter Haworthia fra bladstikker.

Fjern et enkelt blad og la det tørke i det fri i noen dager til en uke. Legg den på toppen av passende potteblanding med bunnen av bladet begravet veldig lett.

Den vil snart begynne å danne røtter, og den lille planten vil vokse fra bladets bunn.

Hvis du ikke har noen foreldreplante, kan du dyrke Haworthia fra frø. Dette er en langsom prosess. Det kan ta så lang tid som fem år før en plante når full modenhet når den dyrkes av frø.

Haworthia Pumila Hovedproblemer med skadedyr eller sykdom

Med riktig temperatur, riktig vanning og belysning, bør plantene dine ha få problemer.

Overvanning gir problemer med rotrot. Svake planter er mer utsatt for blåskjellangrep.

Plutselige temperaturfall kan også føre til rotrot. Temperaturfall kan også føre til at planten din får en rødaktig fargetone.

For å unngå disse problemene:

  • Vann sparsomt
  • Unngå overhead vanning som blir blader våte

I vekstsesongen opprettholde en varm temperatur og lett og jevn fuktighet. Hold planten kjølig og tørr i hviletiden.

Anses Pumila som giftig eller giftig?

Haworthia er generelt giftfri.

Anses Pumila Hawortha som invasiv?

Disse sakte voksende sukkulentene trenger veldig spesifikke forhold for å trives og anses ikke som invasive.

Foreslått bruk av Haworthia Pumila

Disse små sukkulenter er veldig populære potteplanter og beholderplanter og gir også et godt tillegg til en temperert hage.

Innendørs Pearl Plant er et pent tillegg i ethvert rom med en konstant varm temperatur og sterkt, indirekte sollys. Denne lille, vakre planten er et godt tillegg til en kaktus og / eller saftig oppvaskhage.

Utendørs gjør det en fin containerfabrikk på dekk eller uteplass. Det er også et godt tillegg til din steinhage eller miniatyr saftige hage.