Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på hortensia

27 de juni de 2023

Hortensia har store, dristige blader og store klynger av langvarige blomster i hvitt, rosa, rødt eller blått som blomstrer sent på våren eller sommeren. Blomsterklaser kan inneholde sterile blomster som er iøynefallende, med store, kronbladlignende begerblader, eller fruktbare blomster med små, stjerneklare kronblad. De kan også ha en klynge med små fruktbare blomster omgitt av en ring av store sterile som kalles hortensiaer med blonder. Sterile blomster varer lenge (holder ofte i månedsvis), gradvis falmer i fargen. Hortensiaer er pene som enkeltplanter, samlet eller i kar på terrassen. Vokser raskt og enkelt i rik, porøs jord. Alle deler av hortensiaplanten er giftige for katter, hunder og mennesker, så ikke spis disse blomstene. Noen symptomer inkluderer kvalme, oppkast og huddermatitt eller irritasjon.

Planteattributter

Vanlig navn Bigleaf Hydrangea, Fransk Hortensia, Lacecap Hortensia, Hortensia
Botanisk navn Hortensia
Familie Hydrangeaceae
Plantetype Flerårig, busk, løvfellende
Eldre størrelse 2-8 fot høy, 2-6 fot bred
Soleksponering Full, delvis
Jordtype Leiraktig, leire, fuktig, men godt drenert
Jords pH Syrlig (6,0-6,5), men avhenger av sorten
Blomstringstid Vår, sommer, høst
Blomsterfarge Rosa, grønn, blå, lilla, hvit
Herdighetssoner Sone 3–9 (USDA)
Innfødt område Amerika, Asia
Giftighet giftig for mennesker, giftig for katter, giftig for hunder

hortensia

Hortensia pleie

Plant hortensiaplanter i et område med full morgensol og delvis sollys etter middag for å beskytte dem mot ettermiddagsvarmen. Mens hortensiaer vil tilpasse seg de fleste jordarter, kan pH påvirke fargen og intensiteten til plantens blomster, avhengig av variasjonen. Hold hortensiaer godt vannet og tilsett mye organisk kompost for å hjelpe til med å gjødsle denne busken med store, prangende blomster. Hortensia er ikke kjent for å være invasive planter.

Lys

Hvis du planter hortensia i full sol, sørg for å opprettholde en riktig vanningsplan slik at disse buskene ikke tørker ut om sommeren. Det er best å dyrke hortensia i et område som får morgensol og ettermiddagsskygge.

Jord

I noen hortensia-valg påvirkes blå eller rosa blomsterfarge av jords pH-den blåste fargen produseres i sterkt sur jord (under pH 5,5), rosa eller rød i nøytral til alkalisk jord (pH 7,0 og høyere). Blomsterhandlere kontrollerer blomsterfargen til hortensiaer i potte ved å kontrollere jordblandingen. Blåblomstrede blomsterplanter kan vise rosa blomster når de plantes i mindre sur jord. Oppretthold blå blomster ved å bruke aluminiumsulfat til jorden, hold den rød (eller rosa) eller gjør den rødere ved å «kalke jorden» eller bruke superfosfat i mengde. Blomsterfargebehandling er ikke effektiv med mindre den startes i god tid før blomstringen.

Vann

Gi hortensiaer en dyp bløtlegging en eller to ganger i uken slik at den når røttene. Det er viktig å vanne regelmessig de første årene etter planting. Generelt, i løpet av vekstsesongen, bør du vanne hortensiaer med minst en tomme vann hver uke, i tillegg til ekstra vanning for nye planter eller under en tørke. Vann plantens base eller røtter i stedet for blomstene og bladene—Dette bidrar til å forhindre at sykdommer dannes på bladene. Ulike varianter, som Bigleaf hortensia, vil trenge mer vann.

Temperatur og fuktighet

Hortensia vokser best i klima med moderat fuktighet og temperaturer – vanligvis rundt 50 ° F til 60 ° F – under 80 ° F er best. Ettermiddagssolen er for mye lys for hortensiaer, så finn et område der den vil motta delvis sollys, vanligvis rundt seks timer med morgensol daglig, og hvil deretter i skyggen. Hortensia trenger også beskyttelse mot tøffe værforhold som sterk vind eller storm.

Gjødsel

Å supplere hortensiavekst med en svært organisk gjødsel rundt røttene kan bidra til å fremme sunne blomster, men disse buskene krever ikke mye gjødsling. Plantesorten vil indikere om det er nødvendig å bruke gjødsel, da noen har ulike tider på året når det er best å bruke dette tilskuddet.

hydragnea

Typer hortensia

Det er over 75 arter av blomstrende hortensiaer, men her er en liste over noen og egenskapene som er mest knyttet til dem.

hortensia

H. anomala petiolaris: Klatre hortensia. Løvfellende vintreet. Soner USA, MS, LS; 9–1. Fra Russland, Korea og Japan. Klatrer høyt (så langt som 60 fot) ved å klamre seg til luftroter – buskete og viltvoksende uten støtte. Grønne, to til fire tommer lange blader har en avrundet hjerteform. Modne planter utvikler korte, blomstrende grener med flate, hvite, seks til ti tommer brede blonde-hette blomsterklaser. Det blir treaktig med alderen. Beskjær ut for kraftig vekst først etter at vintreet er godt etablert og klatrende. Foryng ved å kutte tilbake til rammeverket sent i hvilesesongen.

hortensia

H. arborescens: Glatt hortensia. Løvfellende busk. Soner USA, MS, LS, CS; 9–1. Innfødt fra New York til Iowa, sør til Florida og Louisiana. Oppreist, tett vekst er 10 fot høy og bred. Ovale, grågrønne, fire til åtte tommers blader med hvite blomster. Hos grunnleggende arter er de fleste blomstene i en klynge fruktbare. De få sterile er ikke rikelig nok til en full blondehetteeffekt. Mye showier er «Annabelle», som produserer enorme (opptil én fot) kuleklaser av sterile blomster på en plante som er omtrent fire fot høy og bred. «Grandiflora» er en annen firefoter, og dens blomsterklaser er seks tommer på tvers. Beskjær på senvinteren. Hard beskjæring gir større blomster.

hortensia

H. macrophylla (H. hortensia, H. opuloides): Fransk hortensia, storbladshortensia. Løvfellende busk. Soner USA, MS, LS, CS; 9–3. Fra Japan. Symmetrisk, avrundet vane, vokser til fire til åtte fot høy (eller mer) og like bred. Tykke, skinnende, grovtannede blader til åtte tommer lange med hvite, rosa, røde eller blå blomster i store klaser. Det er en stor utøver i områder der vintrene er relativt milde, skuffende der plantene fryser til bakken hvert år (de kan aldri blomstrer under disse forholdene siden blomsterknopper produserer på gammelt tre). Beskytt i kaldere soner ved å støpe jord eller blader over bunnen av planter. Beskjær umiddelbart etter blomstringen.

Beskjæring

For å vite hvordan du beskjærer hortensia, må du først kjenne variasjonen. For sorter som blomstrer på gammel vekst, bør du beskjære om sommeren etter siste blomstring for sesongen. Sorter som blomstrer ved ny vekst kan vente til vinteren med beskjæring eller tidlig på våren før blomstringen starter. Etter at blomstene har falmet, beskjærer du ved å kutte ned død ved og velg en eller to stilker for å kutte tilbake til basen – dette bidrar til å oppmuntre til ny vekst. Hvis hortensiaen din ikke presterte som forventet under blomstringskrydderet, kuttet alle stilkene til bakken (eliminerer neste års blomstring), men forhåpentligvis gjenopplive sunn vekst i løpet av de neste årene. Hvis du beskjærer hortensiaer som blomstrer på ny vekst, fjern bare døde stengler.

Formering av hortensia

Formering av hortensia er lett å oppnå ved å bruke stiklinger. Det er to alternativer for å velge stiklinger: den første er om våren når ny vekst dukker opp, og den andre er om vinteren, så stiklingene vil slå rot og motstå det kalde været. Slik formerer du hortensia ved hjelp av stiklinger:

 1. Velg en gren med noen få noder (hvor hovedstammen forgrener seg til forskjellige blader, kvister og knopper) og klipp under knutepunktet ved hjelp av skarpe beskjæringssakser.
 2. Fjern de nedre bladene på dette kuttet, slik at grenen ikke tømmer all energien. Ha noen blader på toppen.
 3. Plasser grenens spiss (nedre halvdel) i et plantehormon.
 4. Plant stilken og andre stiklinger i en høy beholder (minst åtte tommer dyp) fylt med pottejord.
 5. Dekk beholderen med en pose, la luftåpninger være igjen slik at den kan puste, og pass på at du ikke berører plantestikkene med lokket.
 6. Hold beholderen i et skyggefullt område mens du vanner jorden slik at den er fuktig, men ikke gjennomvåt i to til fire uker.
 7. Etter at røttene er dannet, transplanter stiklinger til deres endelige plassering.

hortensia

Hvordan dyrke hortensia fra frø

 1. Start med å velge frø. (Det er viktig å vite at de ikke vil være eksakte kloner av foreldreplantene deres, da hver hortensia er unik.)
 2. Når du har frø, fra å høste dine egne eller kjøpe noen i en hagebutikk, bør du så dem umiddelbart eller oppbevare dem på et kjølig, skyggefullt område.
 3. Deretter legger du frø i en beholder fylt med organisk pottejord. Begrav disse frøene bare under den øverste jordlinjen.
 4. Plasser beholderen i delvis til direkte sollys. Hold jorden fuktig i rundt to uker til spirer utvikler seg.
 5. Transplanter hortensiaen etter at røttene er dannet til der du ønsker å dyrke den permanent.

Overvintring

I områder som er utsatt for frostskader, kan du gjøre noen ting for å beskytte hortensiaene dine gjennom vinteren. Dekk først hortensiaer med burlap eller lignende presenning for å forhindre at snø, is eller sterk vind bryter hortensiagrener. Du kan fjerne denne burlapen når nye knopper dannes. En annen måte å beskytte hortensia på er ved å mulching rundt røttene. Bruk flis eller blader rundt bunnen av planten for å beskytte den mot temperaturendringer. Når våren kommer, og faren for drastiske temperaturfall er over, kan du fjerne mulch, men vær oppmerksom på at du ikke graver opp røttene.

hortensia

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Hortensia har sjelden et skadedyrproblem, men kan utvikle et problem når planten er stresset og ikke får riktig sollys og vanning. Vanlige skadedyr inkluderer bladlus, røde edderkoppmidd og japanske biller. Behandle dette med insektmiddelsåpe. Hortensiaer er også mottakelige for pulveraktig mugg, bladflekker og visning. Soppdrepende midler kan kurere de fleste problemer hvis du merker en endring i hortensiaens blader, for eksempel en gul eller brun farge eller flekker.

Hvordan få hortensia til å blomstre

Det er flere grunner til at hortensiaene dine kanskje ikke blomstrer, men her er noen vanlige problemer og hva du kan gjøre for å fikse dem: Beskjæring på feil tidspunkt kan føre til at du ubevisst fjerner neste års blomster. Fjern først døde greiner etter at blomstringen er ferdig, og sjekk hortensiasorten for å vite om den blomstrer på ny eller gammel vekst. Hortensia krever mye vann, men bløt aldri det for mye da røttene kan utvikle sykdommer, og blomstringene vil ikke virke like frodige. Sollyset bør også balanseres nøye, med direkte sol og skygge på ettermiddagen. Også, for å forbedre sannsynligheten for prangende oppblomstringer om våren, ikke ignorer den siste frosten i vintersesongen. Hvis en av disse sene frostene kommer på de nye hortensiaknoppene, kan det hindre den i å blomstre. I dette tilfellet, hold busker dekket.

hortensia

Vanlige problemer med hortensia

Curling Blader

Å krølle blader betyr ikke alltid et problem. Hortensia krøller instinktivt blader når de prøver å beskytte seg mot ekstremt høye temperaturer. Denne visnningen skal gå tilbake til blader som ser sunnere ut om kvelden etter at solen har gått ned. Ikke nok vann er også noen ganger grunnen til at blader kan krølle seg på hortensiaplanter. Hvis de øverste centimeterne med jord er tørre, er det på tide å vanne plantene dine.

Bladene blir gule

Gule blader indikerer at noe med hortensiapleien din er ute av balanse. Hvis røttene er gjennomvåte, prøv å tørke dem ut. Hvis basen er for tørr, kan tilsetning av vann og gjødsel bidra til å gjenopplive dem.

Bladene blir brune

Brune blader betyr at det er en ubalanse i jordsammensetningen. Ofte betyr dette at du har gjødslet for mye, så korriger dette ved å vanne og ideelt sett fjerne overflødig næring.

død hortensia