Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på kinesisk snøball Viburnum

7 de februar de 2023

Chinese snøball er planten for en kunnskapsrik vårgartner. Statuesk i skala, én busk er alt du trenger for å komme med en uttalelse. Belastet med hortensia-lignende blomster, kan et enkelt eksemplar gi stemning til grensen eller trenes opp til et lite aksenttre, som smelter vakkert inn i enhver hage. Blomstene er trekkplasteret her. Fra april til mai (og til og med tidlig i juni i kjøligere klima) vil du bli belønnet med spektakulære 8-tommers blomster. Disse blomstene begynner med limegrønne og åpner seg deretter til uberørte hvite. Fordi blomstene er sterile, produserer ikke denne viburnum frukt. Og selv om mange viburnums er velduftende, er ikke kinesisk snøball det – en bonus for de med sensitive neser. Når blomstringen er ferdig, smelter denne tette, vaseformede busken inn i bakgrunnen, slik at andre planter kan stjele showet. Gi den god plass. En eller to i en forstadsstor hage er nok. Nå hvis du er en ekte frugalista, tjener alt du eier eller gjør et dobbelt formål. Ikke bare er kinesisk snøballviburnum en fantastisk hageplante, men den er også gull verdt som en snittblomst. Klipp grenene til ønsket lengde med et par skarpe klippere og legg dem direkte i en bøtte med vann. Vi elsker Felco Pruner Model 2 (tilgjengelig fra felcostore.com) og Okatsune beskjæringssaks (tilgjengelig fra gardencityorganics.com). For å sikre vannopptak, skjær dem på skrå før du arrangerer. For et dramatisk arrangement, grupper flere lange grener i en solid glassvase.

Planteattributter

 • Vanlig navn: kinesisk snøballviburnum, kinesisk snøballtre/busk
 • Botanisk navn: Viburnum macrocephalum
 • Familie: Adoxaceae
 • Plantetype: flerårig, tre, busk
 • Eldre størrelse: 6–20 fot høy, 6–15 fot bred (vokser seg større i varmere klima)
 • Soleksponering: Full, delvis
 • Jordtype: Godt drenert leir-, sand- eller leirjord
 • Jord pH: Sur
 • Blomstringstid: Vår
 • Blomsterfarge: Hvit
 • Hardførhetssoner: 6–9 (USDA)
 • Hjemmeområde: Asia

Kinesisk snøball Viburnum Care

Kinesisk snøballviburnum er hardfør i det meste av sør og semi-eviggrønt i de varmeste vekstsonene. Gi den god plass, plant om høsten på baksiden av kanten som en stor busk eller hekk eller i hagen din som et lite prøvetre. Denne sykdomsresistente og svært dekorative busken vil gjerne tilpasse seg de fleste jordsmonn og lysforhold, noe som gjør den til en populær plante i sørlige hager.

Lys

Plant i full sol (minst seks timer med direkte sollys per dag) eller delvis skygge (to til seks timer med sol). For å motvirke visning på varme dager, gi litt beskyttelse mot ettermiddagssolen i nedre og kystnære sør.

Jord

Kinesisk snøballviburnum foretrekker godt drenert, leirholdig, sur jord. Imidlertid er denne busken ganske tilpasningsdyktig til leire og sandjord samt nøytral og lett alkalisk jord.

Vann

Viburnum foretrekker fuktig jord. Denne planten kan håndtere noe tørrhet når den er etablert, men er ikke tørketolerant. Vann regelmessig til etablert og ukentlig i varme, tørre perioder. Mulch rundt bunnen av planten for å bevare fuktigheten.

Temperatur og fuktighet

Kinesisk snøballviburnum tåler kanskje ikke tørke, men denne busken tåler varme og fuktighet, spesielt hvis ettermiddagsskygge er gitt. Denne viburnumen er ikke pålitelig hardfør i sone 6. Hvis du bor i øvre sør, plant busken din på et skjermet sted som vil beskytte den mot vintervind.

Gjødsel

Kinesisk snøballviburnum gjør det bra i jord med gjennomsnittlig fruktbarhet. Tilsett organisk materiale hvis du planter i mager jord. Gjødsle om våren med en saktefrigjørende, granulær gjødsel.

Beskjæring

Beskjær like etter blomstring (mars eller april i de sørligste sonene og mai eller juni i de nordligste) for å fjerne død ved og forme planten.

Forplanter kinesisk snøball Viburnum

Fordi kinesisk snøballviburnum vanligvis ikke produserer frø, forplantes denne planten fra stiklinger. Ta stiklinger om våren, når myke grønne stengler har spiret på busken din:

 1. Bruk steriliserte, skarpe beskjærere, skjær den grønne delen av en stilk eller stilker i 4-6-tommers lengder.
 2. Fjern de nederste bladene fra hver stikling, og la ett sett med blader stå øverst.
 3. Dypp den nederste spissen av hver stikling i rothormon.
 4. Stikk bunnen av hver del av stilken i en gryte fylt med fuktet potteblanding.
 5. Dekk hver gryte med en gjennomsiktig plastpose for å bevare fuktighet og fuktighet.
 6. Plasser potter i sterkt, indirekte lys. Spray med vann etter behov for å holde jorda fuktig.
 7. Etter to til fire uker bør stiklingene rotfestes (en forsiktig rykk kan bekrefte at planten utvikler et sterkt rotsystem). Fjern plastposen og fortsett å vanne regelmessig, transplanter inn i en større potte om nødvendig.
 8. Begynn å akklimatisere planten din til utendørs, først flytt den til et beskyttet område. Når planten er godt akklimatisert og ny vekst er synlig, kan du transplantere busken. Hvis du planlegger å flytte planten din til full sol, kan det være best å vente og gjøre det til høsten.

Overvintring

Plant kinesisk snøballviburnum i et område beskyttet mot iskald vind i de kaldeste områdene. Legg til et tykt lag med mulch for å hjelpe moderat jordtemperatur.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Kinesisk snøballviburnum er kjent for god sykdomsresistens mot bakterielle bladflekker og pulveraktig mugg. Hvis viburnum er under stress og utvikler bladflekker (lysebrune eller rødlige flekker), pulveraktig mugg (et hvitt eller grått, pulveraktig belegg på bladene) eller dunmugg (grønne flekker som til slutt blir brune), skader disse soppene vanligvis ikke planten og kan kontrolleres ved å unngå overvann og redusere overbefolkning. Hvis du trenger å spraye med et soppdrepende middel, unngå produkter med svovel, som er giftig for viburnum. Stressede planter kan bli infisert av myke grønne bladlus, tynne og mørke blomstertrips eller bittesmå edderkoppmidd. Spray løvverk med en sterk strøm av vann fra hageslangen for å fjerne insekter og fjerne ugress eller klippe gress rundt bunnen av planten. Hvis angrepet blir problematisk, bruk en insektmiddelsåpe. Hjort vil generelt la denne busken være i fred.

Hvordan få kinesisk snøball Viburnum til å blomstre

Kinesisk snøballviburnum blomstrer om våren, noen ganger gjenoppblomstring på sensommeren eller høsten. Blomsterknoppene produseres på forrige års ved. Sørg for å beskjære planten like etter blomstring for å unngå å fjerne neste års oppblomstring. For mye skygge kan forhindre eller redusere blomstringen. Vurder å øke soleksponeringen hvis planten din er på et skyggefullt sted.