Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på meksikansk petunia

15 de april de 2023

Når du ser en plante som blomstrer i en stripe med sammenpresset skitt mellom en parkeringsplass og betongvegg i regnfri, ekkel juli, vet du at det er en tøff kunde. Det er bare en av grunnene til at folk elsker meksikansk petunia. Som navnet tilsier, kommer meksikansk petunia, også kjent som meksikansk blåklokke eller Brittons petunia, fra sør for grensen – hjemmehørende i Mexico, så vel som Vest-Sør-Amerika og Antillene. De kan nå bli funnet i en håndfull sørlige stater, Hawaii, Puerto Rico og Jomfruøyene. Meksikansk petunia er ikke en ekte petunia, men blomsten ser ut som en. Et akseptert botanisk navn er Ruellia brittonianamen du vil også se det kalt R. malacosperma og R. tweediana. Imidlertid har taksonomer begynt å bruke navnet R. simplexsom var det første navnet arten fikk. Noen sier at dette er forskjellige planter og andre sier at de er en og samme. Kaldhardfør i USDA-sonene 8 til 11 og sørover, vokser meksikansk petunia 3 til 4 fot høy med attraktive, lilla stilker og smale, lanseformede blader som er omtrent 6 til 12 tommer lange. Prangende blå eller lilla blomster – elsket av sommerfugler, kolibrier, bier og andre pollinatorer – dukker opp fra forsommeren til høsten. Blomstene vokser i form av trompeter og kan enten blomstre enkeltvis eller i klaser. Bare vær forsiktig med hvilken type du dyrker og hvor du dyrker den.

Planteattributter
Vanlig navn Meksikansk petunia, meksikansk blåklokke, Brittons petunia, Texas petunia
Botanisk navn Ruellia simplex (også kjent som R. brittoniana, R.
coerulea, R. malacosperma, R. spectabillis, R. tweediana)
Familie Acanthaceae
Plantetype Urteaktig flerårig
Eldre størrelse 3-4 fot høy, 2-3 fot bred
Soleksponering Full
Jordtype Fuktig til våt, godt drenert, rik på organisk materiale
Jords pH Syrlig, nøytral eller alkalisk
Blomstringstid Sommer, høst
Blomsterfarge Lilla, lavendel, rosa, hvit
Herdighetssoner 8–11 (USDA)
Innfødt område Nord-Amerika, Mellom-Amerika, Sør-Amerika, Karibia
Giftighet

Er meksikansk petunia invasiv?

Det faktum at denne planten er en overlevende betyr at den kan komme ut av kontroll. Den har en rask veksthastighet og danner store klumper ved å spre røtter som er vanskelige å drepe og vanskelige å fjerne. Disse røttene er vanligvis store, horisontalt voksende røtter som ofte titter over jorden. Og dens eksploderende frøkapsler sprer frøplanter vidt og bredt. I vått klima og ustyrte områder kan det være invasivt. Faktisk anser Florida og noen få andre stater det som sådan, selv om jeg neppe tror det rangerer der oppe med kudzu, popcorntre, liguster og vannhyasint. På grunn av dens aggressive veksthastighet og vanskeligheter med å fjerne, forbyr noen samfunn å plante den hvor som helst i nærheten av naturområder. Så bør du fortsatt plante den? Ja, så lenge det ikke er forbudt i staten din og du sørger for å plante typer som ikke er invasive. Heldigvis er det nå noen få sterile kultivarer tilgjengelig i hagesentre og postordrebarnehager, som vi forteller deg mer om nedenfor.

Hvordan ta vare på meksikansk petunia

Meksikansk petunia er i stand til å vokse under en rekke miljøforhold, inkludert i forskjellig sollys, temperatur og fuktighet. Det er utrolig enkelt å dyrke i hel til delvis sol. Det er en av de få staudene som vokser like godt i våt jord og tørr jord, og den vil vanligvis vokse til å bli 1 til 4 fot høy og på samme måte i bredden. Jeg ser den ofte trives i trafikkøyer, bensinstasjonsplanter og striper mellom fortau og fortauskanten der den absolutt ikke får omsorg. Og som nevnt før, sommerfugler og hummere begjærer det. Individuelle blomster varer i bare én dag, men det er alltid nye blomster som åpner seg. Videre er frøproduksjonen ganske rikelig og frøplantene har en høy spirehastighet, med evne til å slå rot både i lyse og mørke forhold.

Lys

Meksikanske petunia vokser i delvis skygge, men klarer seg best i full sol. Du får flere blomster når planten utsettes for minst seks timer med direkte sollys om dagen. I skyggen vil den vokse seg rank og blomstre mindre. Meksikanske petunia tåler lys skygge i veldig varmt klima.

Jord

Denne planten tåler de fleste jordarter, men setter pris på fruktbare, godt drenerte og fuktige eller til og med myraktige forhold. Meksikansk petunia vil også vokse i tørr eller sandholdig jord. Du kan plante den i en regnhage, på kanten av en dam, i et tradisjonelt blomsterbed eller i en beholder full av pottejord. Planten er mest sannsynlig å bli invasiv i våt jord i varmt klima.

Vann

Denne planten med lite vedlikehold blir tørketolerant når den er etablert, men å holde jorden fuktig i vekstsesongen resulterer i den frodigste veksten. Mulch plantene for å spare fuktighet, og vann nye transplantasjoner regelmessig for å holde jorden litt fuktig. Etter at den har satt seg inn, vil din meksikanske petunia være lykkeligst hvis du vanner den i varmt, tørt vær.

Temperatur og fuktighet

Denne ømme stauden er ikke hardfør i Øvre Sør eller Midt-Sør, hvor den vanligvis dyrkes som en ettårig. Meksikansk petunia dør tilbake til bakken etter en frost, men vil komme tilbake hvert år i sone 8 og varmere. I frostfrie områder er meksikansk petunia eviggrønn og blir mer buskete. Denne planten elsker fuktighet, men er også et populært valg i tørre klima på grunn av dens tørketoleranse.

Ikke-invasive typer petunia

Heldigvis har planteoppdrettere kommet opp med mindre aggressive og sterile kultivarer av den tøffe meksikanske petuniaen, slik at du kan nyte den i hagen din. Her er noen tryggere valg:

 • «Katie»: En dverg som blir omtrent 10 tommer høy og 12 tommer bred, den setter få frø og er ikke en aggressiv spreder. Store, blålilla blomster vises fra juni til frost. Dette er en god en for masse som bunndekke.
 • «Purple Showers»: «Purple Showers» er utviklet av University of Florida, og er sterilt, så det setter ingen frø. Den ligner mye på planten som er avbildet øverst, men har større, dyp lilla blomster. Imidlertid kan den fortsatt spre seg med røtter, så ikke plant den i våt jord. Du kan bestille denne fra Avant Gardens. Den er også tilgjengelig i store butikker.
 • Mayan™ lilla, rosa og hvit: Denne serien er tilgjengelig i alle tre fargene, og ble utviklet for å produsere flere og større blomster. Maya meksikanske petunia er frø- og pollensteril.

6a00e55131bf2a88330176166da06c970c.jpg

Et innfødt alternativ

Et annet valg er å bli innfødt og plante en sjarmerende liten art som er hjemmehørende i Midtvesten og Sør, kalt Carolina vill petunia (R. caroliniensis), avbildet over i hagen min. Den blir bare en fot høy og blomstrer av og på hele sommeren. Det vil spre seg noe med frø, men ikke nok til å være irriterende. Og den er like tøff som meksikansk petunia. Du kan bestille den fra Woodlanders. Den gjør seg bra for meg i sol og lett skygge og er mer kuldebestandig enn meksikansk petunia.

Beskjæring av meksikansk petunia

Etter at løvet dør av frost, kutt meksikansk petunia tilbake til bakken. Denne planten krever ikke beskjæring der den er eviggrønn, men du kan klippe av stilkene etter at de har blomstret for å oppmuntre til flere oppblomstringer, eller trimme hele planten lett for å oppmuntre til busker vekst. Hvis du dyrker en meksikansk petunia som produserer frø, er det best å fjerne frøene så snart de dukker opp. Du kan også knipe av falmede blomster for å forhindre at planten setter frø.

Forplanter meksikansk petunia

Fordi meksikansk petunia sprer seg så lett gjennom røttene, vil du sannsynligvis ha en mulighet til å spre flere klumper rundt hagen din eller dele den med venner og familie – med mindre det er en total kjeltring, i så fall vil du kanskje kaste den ut. Husk at det er forbudt å formere varemerkebeskyttede kultivarer. Å dele planter er generelt mest vellykket om våren og på overskyede dager. Moderplanten vil sende ut horisontale jordstengler som utvikler seg til nye skudd. Hvis du vil skille dem, kutt rhizomet som forbinder plantene med en hagekniv eller skarp spade. Grav deretter opp de nye skuddene for transplantasjon på ønsket sted. Du kan også dele en stor klump ved å følge disse trinnene:

 1. Grav opp en sunn klump meksikansk petunia med en spade eller spade.
 2. Del klumpen i to eller flere planter, separer bladverket forsiktig og skjær røttene fra hverandre med en hagekniv.
 3. Plant klumpene på nytt der det er ønskelig og vann godt.
 4. Med mindre du har regn, fortsett å vanne daglig til plantene kommer seg. I varmt vær kan det å kutte ned 1/3 av løvet hjelpe transplantasjoner med å overleve sjokket.

Meksikansk petunia er også lett å dyrke fra stiklinger, så lett at rothormon ikke er nødvendig. Slik gjør du det:

 1. Med beskjærere, kutt tuppen av en sunn stilk 4-6 tommer lang, rett under en node.
 2. Fjern bladene fra den nederste halvdelen av stilken, samt eventuelle blomster.
 3. Stikk stilken 2 tommer dypt inn i steril, lett potteblanding. Du kan bruke en 4-tommers gryte for hver skjæring, eller bruk en skuff og plass til hver skjæring med noen få inches fra hverandre.
 4. Vann godt slik at potteblandingen er fuktig. Dekk stiklingene og pottene med gjennomsiktig plast.
 5. Sett i sterkt, indirekte lys innendørs eller på et skjermet, skyggefullt sted utendørs (bare hvis været er varmt, men ikke varmt). Hold potteblandingen fuktig. Du kan fjerne plasten etter at plantene har utviklet røtter. Transplant i hagen etter at planten har blitt større.

Hvordan dyrke meksikansk petunia fra frø

Meksikanske petunia er enkle å dyrke fra frø, spesielt siden frøene ikke krever kaldbehandling for å spire. Frø fra dvergkultivarer som vokser i hagen din kan gi en plante som ser helt annerledes ut. Hvis du vil dyrke 12-tommers planter, kjøp frø til «Southern Star», som kommer i lilla, hvitt og rosa. Du kan starte dem innendørs på senvinteren. Dyrkere anbefaler å så frø i en fuktig frø-startblanding, avstand dem 12 tommer fra hverandre, og dekk dem lett med blandingen. Plasser på et sted som holder seg mellom 72 og 76 grader. Hold frøstartblandingen fuktig til spiring, noe som tar 7-10 dager. Men ifølge University of Florida er ikke meksikanske petuniafrø så kresne når det gjelder lyseksponering eller temperatur. Det viktige er å plante frøene innen seks måneder for best mulig spiring.

Potting og ompotting av meksikansk petunia

Å dyrke meksikansk petunia i en pott eliminerer enhver bekymring for at denne planten sprer seg ut av kontroll gjennom røttene. Når du potter eller ompotter planten din, velg en beholder som er omtrent 2 tommer bredere i diameter enn barnehagebeholderen. Bruk rik pottejord av høy kvalitet med god drenering. Vann regelmessig, da å holde jorden fuktig vil resultere i den mest kraftige veksten og blomstringen.

Overvintring

Meksikanske petunia kan ikke overleve kalde vintre i øvre og midtre sør. Den gode nyheten er at du kan overvintre planten innendørs hvis du bor i sone 6 eller 7. Hvis den ikke allerede er i en beholder, grav opp din meksikanske petunia og plant den i en. Planten kan trimmes tilbake hvis den er langbenet. Sett beholderen innendørs i sterkt lys. Hold jorda moderat fuktig. Etter at temperaturene har blitt varmere om våren, kan du akklimatisere planten til utendørsforhold i løpet av en uke eller to. Start med å plassere planten på et skyggefullt sted i en time og gradvis øke lyseksponeringen og tiden utendørs.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Meksikansk petunia er en ganske bekymringsløs plante uten alvorlige sykdommer eller problemer. I visse klima kan bittesmå midd angripe plantene, og skape hvite flekker som ser ut som maling på bladene. Fjern sterkt berørte blader. Spray planten med hagebruksolje, gjenta om nødvendig en uke senere. I varmt, solrikt vær er det best å spraye om kvelden eller bytte til et insektmiddel som er effektivt mot midd.

Hvordan få meksikansk petunia til å blomstre

De trompetformede blomstene til meksikansk petunia vises vanligvis på slutten av våren og fortsetter gjennom høsten. I frostfritt klima kan denne planten blomstre året rundt. Det er imidlertid noen få grunner til at planten din kanskje ikke blomstrer. Meksikansk petunia blomstrer best i full sol; flytt til et mer solrikt sted hvis planten din er i skygge. Hvis du har hatt en lang tørrperiode, kan det å gi planten litt vann hjelpe den til å produsere blomster. Du kan også prøve å kutte ned stilker som allerede har blomstret slik at planten får flere blomsterknopper.