Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på papirbusken

21 de april de 2023

Papirbusk (Edgeworthia chrysantha) produserer svært velduftende blomster på senvinteren, og trives som en hageplante i skygge i moderat klima. Papirbusken, som er hjemmehørende i Asia, oppkalt etter barken sin, er en slitesterk busk som ofte brukes til å lage papirvarer, inkludert sedler, bøker og tapeter. Denne løvfellende busken har prangende blomster som varer i fire til seks uker og dukker opp fra like vakre sølvblomsterknopper. Papirbusk er en velduftende plante med minimalt vedlikehold. Plantens struktur gjør den egnet for hekk eller som en trekkplante med velformede greiner som fyller formen.

Planteattributter

Planteattributter
Vanlig navn: Papirbush, Paper Bush, Mitsumata
Botanisk navn: Edgeworthia chrysantha
Familie: Thymelaeaceae
Plantetype: Busk
Voksen størrelse: 3-6 fot høy, 2-6 fot bred
Soleksponering: Full, delvis
Jordtype: Leiraktig, fuktig, godt drenert, rik
Jord pH: Sur til nøytral til alkalisk (6,0 til 8,0)
Blomstringstid: Vår
Blomsterfarge: Gul, hvit, rød
Hardførhetssoner: Sone 7–10 (USDA)
Opprinnelig område: Asia

Papirbuskpleie

Papirbusk er egnet for Midt-, Nedre- og Kyst-Sør (USDA-sone 7-9), men med beskyttelse kan den klare seg i Øvre Sør (USDA-sone 6). Gi den lett skygge og fuktig, fruktbar, sur, godt drenert jord som inneholder mye organisk materiale. Den tåler mer sol for å gi flere oppblomstringer hvis planten får nok vann. Vann regelmessig om sommeren og høsten for å holde jorden jevnt fuktig, og vann under tørke om sommeren. Papirbusk trenger ikke gjødsel. Den er kaldbestandig til 5°F grader. Den har ingen alvorlige skadedyr, og beskjæring er sjelden nødvendig, men gjør det for å fjerne skadede eller syke greiner.

Papirbusk sprer seg med jordstengler, men er ikke invasiv og danner generelt en tett, sakte ekspanderende klump av lange, bøyelige stengler. Stiklinger roter lett i fuktig jord. Den raskt voksende papirbusken blir fem til åtte fot høy og bred, avhengig av utvalget. Ta stiklinger for å vise innendørs.

Lys

Papirbusk er en relativt varmetolerant plante som fungerer godt i skyggehager. Hold duftende blomster i nærheten ved å bruke planten i en beholder på verandaen eller terrassen, vendt mot sør eller vest, for å beskytte den mot frost. Den fungerer også som en kantplante, i masseplantinger eller skogshager. Mer soleksponering betyr kraftigere blomster.

Jord

Plant papirbusken i et område beskyttet mot sterk vind i rik, leirholdig og godt drenerende jord. Før planting, bruk en spade for å sikre at bakken er fuktig. Mens papirbusken trives i de fleste pH-miljøer, er den best i jord rik på organiske materialer. Papirbuskplanter vokser godt i containere eller hagebed med blandede busker eller flerårige planter.

Vann

Papirbuskplanter trenger hyppig vanning gjennom sommeren og høsten eller perioder med lengre varme. Vent med å vanne til de øverste to centimeterne av jorda er tørre. Vintervedlikehold krever mindre vann.

Temperatur og fuktighet

Beskytt papirbuskplanter fra den harde ettermiddagens sommervarme og sterk vind. Disse plantene er vinterharde i USDA-sonene 7 til 10, ned til 5°F, hvis de dyrkes i humusrik, fuktig og godt drenerende jord. For best resultat trenger papirbuskplanter rikelig med direkte soleksponering.

Gjødsel

Papirbuskplanter trenger ikke gjødsel, men drar nytte av å tilføre organisk materiale til den omkringliggende jorden årlig. Organiske materialer som fullstendig nedbrutt kompost, halm, gressklipp og strimlet barkdekke bidrar til å forbedre bakken. Legg til et lag med mulch rundt papirbusken, men ikke berøre basen, for å hjelpe til med å bevare fuktighet og beskytte røttene mot tøft klima.

Typer papirbuss

Papirbusk er tilgjengelig i forskjellige prangende blomster, hver med forskjellige farger og størrelser.

 • «Snøkrem»: Med store klaser av svært velduftende, gyllen-gule blomster, er denne varianten visstnok mer kaldhard enn vanlig papirbusk (ned til 0 °F).
 • «Akebono» (eller «Red Dragon»): Denne sorten har oransjerøde blomster og vokser langsommere og mer kompakt enn andre arter.
 • «Grandiflora»: Arten med de største blomstene.
 • «Ruby Splash»: Denne varianten er sjelden og inneholder røde blomster.

Beskjæring

Papirbuskplanter har lite vedlikehold. Unge busker krever ingen beskjæring bortsett fra å fjerne dødt eller sykt løvverk. Når papirbuskplanter modnes, produserer busken plantesugere, en utilsiktet gren eller ny vekst som gir planten mer stress. Beskjær plantesugere vekk fra den primære grenstrukturen. Å holde papirbuskplanter sunne mens de etablerer seg, vil bidra til å fremme bedre resultater i fremtiden. Hvis du beskjærer for å justere plantens form eller utseende, vent til etter blomstringen for å fjerne grener.

Sommeren er ikke en nedetid for papirbusken. Etter at den er ferdig med å blomstre, dekker den seg med veldig kjekk løvverk som minner om plumeria. Lange, smale, læraktige, blågrønne blader opptil 10 tommer lange gir busken et tropisk utseende.

Formering av papirbuskplanter

Den enkleste måten å forplante papirbuskplanter på er ved å ta stiklinger om sommeren. Slik formerer du papirbuskplanten:

 1. Velg treaktige og halvmodne knutestengler for å kutte med en beskjæringssaks eller en skarp kniv.
 2. Fjern bladene på de nedre to tredjedeler av stilkene.
 3. Legg stikling til en godt vannet beholder fylt med organisk rik jord. Pakk stiklingene forsiktig, og sørg for at hele bunnen av utvalget er under toppen av jorden.
 4. Plasser i indirekte sollys, og nye røtter bør dukke opp i løpet av uker.

Hvordan dyrke papirbuskplanter fra frø

Slik dyrker du papirbuskplanter fra frø:

 1. Samle frø fra eksisterende planter eller hagesentre og oppbevar dem i en beholder i en forseglet plastpose. Hold frø inne i beholderen fuktige.
 2. Spiring kan skje over våren, men noen ganger krever frø mer enn 12 måneder med varm lagdeling. Start med åtte til 12 uker ved 70°F. Spiring kan fortsatt trenge mer tid ved varierende temperaturer.
 3. Etter at frøplanter dukker opp, flytt plantene til nye beholdere eller utenfor hvis de planter om våren eller forsommeren. Introduser frøplanter sakte til kaldere temperaturer før du transplanterer dem utendørs.
 4. Papirbuskplanter liker ikke å transplantere etter etablering, så prøv å velge et sted hvor de kan trives permanent.

Overvintring

Som vinterbusk er det veldig lite å gjøre om vinteren. Å legge til et lag med organisk mulch kan beskytte plantens røtter og bidra til å holde på fuktigheten. Selv om det er en attraktiv plante hele året, begynner papirbusken å skinne på senhøsten. Hengende, avrundede blomsterknopper dekket med silkeaktige, sølvaktige hår vises på toppen av nakne stilker. Når sollys treffer knoppene, ser det ut til at papirbusken blomstrer allerede. Blomsterknoppene vokser i størrelse og fremtredende hele vinteren. Så, på senvinteren, åpner de seg for å avsløre anhengsklaser av hvite rørformede blomster på utsiden, tippet med gult. Den søte duften minner deg om at papirbusken er beslektet med vinterdaphne (men den er mye lettere å dyrke). Blomstringen kan vare fire til seks uker.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Denne enkle å vedlikeholde busken har ikke mange skadedyr eller sykdomsproblemer. Noen ganger er papirbuskplanter mottakelige for øretvister når jorda blir for fuktig. Spray såpe- og vannløsning for å bli kvitt angrepet. Andre problemer inkluderer rotråte-relaterte problemer fra bruk av dårlig drenerende jord. Bladkrøller eller -dråper oppstår når plantene er over-eller-undervannet.

Vanlige problemer med papirbuskplanter

Curling Blader

Bladkrøller oppstår når papirbuskplanter blir over- eller undervannet. Endre jord med organiske materialer for å oppmuntre til riktig drenering av vannet. Vann oftere om sommeren.

Bladene blir gule

Gulende blader indikerer ofte en næringsubalanse. Mangel på nitrogen i jorda kan føre til at bladene blir gule, deretter hvite, starter ved bunnen av planten og beveger seg mot toppen. Stengler kan virke mer spinkle hvis problemet vedvarer. En annen grunn til gulning av blader er utilstrekkelig luftstrøm. Gi plantene nok plass, og plant dem på en overkommelig plass.