Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på slangeplanten

28 de april de 2023

Slangeplante – også kalt Saint Georges sverd, svigermors tunge og buestrenghamp – er en eviggrønn staude i familien Asparagaceae, og har nesten 70 forskjellige arter. Dens botaniske klassifisering frem til 2017 var Sansevieria trifasciata, og du kan fortsatt se noen referere til det som sådan, men det er nå kjent som Dracaena trifasciata. Oppreiste, piggete, sverdlignende blader som ligner noen slanger er denne plantens kjennetegn. De varierer i farge, men de fleste er mørkegrønne blader med lysere grønne eller gule kanter eller aksentårer. Dessverre inneholder slangeplanter saponiner, organiske kjemikalier som er mildt giftige for katter og hunder. Så vær oppmerksom og ta forholdsregler hvis du har lodne venner.

Planteattributter

Vanlig navn Vipers buestrenghamp, svigermors tunge, St. Georges sverd
Botanisk navn Dracaena trifasciata
Familie Asparagaceae
Plantetype Eviggrønn, flerårig
Eldre størrelse 1-6 fot høy
Soleksponering Skygge, delvis
Jordtype Godt drenert
Jords pH Litt sur til lett basisk
Blomstringstid Vår (sjelden)
Blomsterfarge Hvit, krem, gul
Herdighetssoner 9–11 (USDA)
Innfødt område Afrika
Giftighet Giftig for hunder og katter

Pleie av slangeplanter

Med en rekkevidde på alt fra åtte tommer til 12 fot høye, kan slangeplanter være ideelle for enten utendørs eller innendørs miljøer – lett i stand til å pryde verandaer, vinduskarmer og hengende beholdere. De fortsetter å være et populært valg for potteplanter år etter år fordi de er enkle å ta vare på og vanskelige å drepe, noe som gjør dem til den perfekte startplanten for nybegynnere og en ideell konstant for de som vil ha potteplanter, men ikke har mye tid til å vie til dem. Slangeplanten tåler lite lys og uregelmessig vanning. Den kan også overleve tørke. NASA Clean Air Study fant at den også har potensial til å filtrere inneluften og forbedre luftkvaliteten.

Lys

Slangeplanter kan klare seg i nesten hvilket som helst lys, fra svakt opplyste rom til full sol, men de vokser raskere i sterkt, indirekte lys. Hold dem i nærheten av et solfylt vindu uten direkte sollys.

Jord

Plant i løs, fritt drenerende, sand- eller leirholdig jord for å gi tilstrekkelig drenering og forhindre råte. Kaktus- eller saftige potteblandinger fungerer bra.

Vann

Slangeplanter kan vannes hver eller annenhver måned om vinteren. Når temperaturen øker, la planten tørke ut mellom vanningene. Undervanning er bedre enn overvanning for disse plantene.

Temperatur og fuktighet

Disse plantene liker varme. Oppbevar dem i områder fri for trekk og ved temperaturer på 50 ° F eller høyere. En varm 70 til 90 ° F er optimal. Frost ødelegger disse plantene.

Gjødsel

Fordi slangeplanter ikke vokser mye, krever de ikke mye gjødsel. Bruk kaktus eller universalplantegjødsel i vekstsesongen. I vintermånedene er gjødsel ikke nødvendig.

Typer slangeplanter

 • «Golden Hahni»: Denne minivarianten vokser til omtrent seks tommer høy og bladene danner en redelignende klynge.
 • «Bantel’s Sensation»: Denne kultivaren er kjent som den hvite slangeplanten på grunn av de hvite stripete bladene.
 • «Laurentii»: Denne populære varianten har variert løvverk av mørkt og lysegrønt.
 • «Black Gold»: Gull kanter de mørkegrønne bladene på denne lettstelte oppreiste planten.

Beskjæring

Trim en overgrodd plante eller fjern skadede blader ved å bruke en ren, skarp kniv for å kutte stilken nær bunnen av planten nær jordlinjen.

Slangeplante som formerer seg

Å dyrke nye slangeplanter fra stiklinger er enkelt og billig. Her er hvordan du roter stiklinger fra planten din.

 1. Bruk en skarp kniv til å skjære et blad nær jordlinjen.
 2. La det avkuttede bladet tørke ut i noen dager slik at den avkuttede enden gror. Å hoppe over dette trinnet kan føre til at bladet råtner.
 3. Plant den avkuttede enden i en potte fylt med løs, fuktig potteblanding. Sørg for at gryten har et dreneringshull og en tallerken.
 4. Vann to ganger i uken i to uker for å holde jorden fuktig. Tøm eventuelt overflødig vann som renner inn i tallerkenen.
 5. Når nye blader dukker opp, ta vare på den nye planten på samme måte som du gjør morplanten.

For varianter som «Laurentii» som har grønne blader med gullbånd, vil ikke rotstikkinger fungere. Du trenger en rhizom-kutting. Dette er hvordan:

 1. Fjern slangeplanten fra potten og rist av overflødig jord.
 2. Se etter materøtter på plantens underjordiske stengler, eller jordstengler, og bruk en kniv til å fjerne en jordstengel som har blader og røtter.
 3. Fortsett med trinn 2-5 ovenfor.

Hvordan dyrke en slangeplante fra frø

Mens forplanting av en slangeplante er den enkleste og mest effektive metoden for å dyrke nye planter, kan de dyrkes fra frø. For å starte, fyll en liten potte med kaktus pottejordblanding og spre frø på toppen. Hold frøene fuktige. Dekk potten med plastfolie for å opprettholde fuktigheten, og sett den på et varmt, solrikt område. Fjern plastdekselet når frøene begynner å vokse, og ompotter når frøplanten er omtrent fire centimeter høy.

Potting og ompotting

Slangeplanter trenger sjelden ompotting. Når de gjør det, velg en solid potte som tåler plantens sterke røtter. Potter om våren med en kaktus potteblanding eller pottejord.

Overvintring

Ta med en utendørs slangeplante inne i vintermånedene. Du trenger bare å vanne den annenhver måned. Fordi de holder på vannet så godt, er slangeplanter ekstremt utsatt for overvanning som forårsaker rotråte. Før du vanner, bruk hendene for å sjekke om jorden føles tørr.

Vanlige skadedyr og sykdommer

Slangeplanter kan få vanlige stueplanteskadegjørere som bladlus, midd, melbugs, hvitfluer og soppmyg. Fjern insektene med en spray med vann, og behandle planten med neemolje.

Hvordan få slangeplanten til å blomstre

Mange mennesker – både nybegynnere planteforeldre og erfarne gartnere – dyrker slangeplanter, men bare en liten del har noen gang sett en blomstring. Slangeplanteblomster er ganske sjeldne, men det er mulig å få dine til å blomstre med riktig pleieregime. Slangeplanter kan blomstre hvert år. Du må lure på hvilken utmattende serie med rare maskineri som trengs for å produsere et slikt år etter år, forbløffende skue. Vel, hemmeligheten er at det faktisk er ganske enkelt, med bare noen få enkle trinn å følge. Slik får du slangeplanten din til å blomstre:

 1. Etter å ha overvintret en slangeplante innendørs, flytt den til et delvis solrikt sted utendørs etter den siste vårfrosten. Slangeplanter er semitropiske, hjemmehørende i tropiske Vest-Afrika, fra Nigeria til Kongo, samt tropiske og subtropiske områder i Europa og Asia. Selv om de tåler lite lys, vil de ikke overleve minusgrader. Det er derfor det er best å holde dem inne i de kalde månedene.
 2. Mat den to ganger i løpet av sommeren med Miracle-Gro og la den få mye sollys. Slangeplanter liker lett sur til lett alkalisk jord, og kan behandles på samme måte som du ville behandlet en kaktus eller sukkulent. Du bør mate dem med mild kaktusgjødsel i vekstsesongen. Å øke slangeplantens eksponering for sollys vil øke veksten og øke sjansene for blomstrende blomster. Selv om den tåler lite lys og til og med mørke hjørner av hjemmet ditt, vokser slangeplanten langsommere i lite lys. Den trenger flere timer med direkte sollys for å fremme vekst og oppmuntre til blomstring. Så når den ikke kan holdes ute i fullt sollys, sørg for at den tilbringer god tid på et sted der den kan motta litt direkte lys gjennom vinduene dine.
 3. Ikke vann den. En utendørs slangeplante trenger ikke noe mer enn regn for å opprettholde den. Men fordi den er en sukkulent og lagrer vann i bladene, krever den en potte med dreneringshull og hurtigdrenerende pottejord. Stomata, mikroskopiske porer på plantens blader, åpner seg bare om natten, en taktikk for å forhindre at vann slipper ut eller fordampes. Gitt det, kan det bli regnet nesten hver dag uten problemer.
 4. Ta slangeplanten inn igjen før den første høstfrosten.

Merk: Slangeplanter vil ikke blomstre når de er nye og unge. En gammel plante er det beste alternativet for å få blomstene til å blomstre. Så hvis du er for utålmodig til å vente noen år med å se blomstring, sørg for at du får en mer moden slangeplante.

Vanlige problemer med Snake Plant

Hengende eller bøyende blader er ofte et tegn på overvanning. Slangeplanter ligner på sukkulenter og lagrer mye vann, noe som betyr at de ikke trenger å vannes ofte. Rotråte kan oppstå når planter har sittet i vann eller jord som er for fuktig for lenge. Myke og grøtaktige blader er tegn på overvanning. Hvis du vanner sjelden og bladene fortsatt er myke, sørg for at potten har skikkelig drenering.


Kilder

Southern Living er forpliktet til å bruke anerkjente kilder av høy kvalitet for å støtte fakta i artiklene våre. Les våre redaksjonelle retningslinjer for å lære mer om hvordan vi faktisk sjekker innholdet vårt for nøyaktighet.

 1. National Aeronautics and Space Administration. Innvendige landskapsanlegg for innendørs luftforurensning.