Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på sommersnøfnugg

31 de oktober de 2022

Forfriskende temperaturer minner meg om at høsten er nær. Jeg elsker høstvær fordi jeg endelig kan unnslippe det luftkondisjonerte fengselet og hagen ute i komfort. Hva skal Grumpy gjøre? Plante vårløk. Og mens de fleste av dere vet om påskeliljer, tulipaner, krokus og hyasinter, får ikke en vårløk den utbredte kjærligheten den fortjener: snøfnugget. Dens offisielle vanlige navn er «sommer snøfnugg», som er fryktelig misvisende da det blomstrer i februar og mars i Alabama i min USDA Zone 8A hage. Jeg antar at den som kalte den som levde i de nordlige delene av hjemlandets Europa, hvor den har blitt dyrket siden minst 1594. Dens botaniske navn, Leucojum aestivumskiller den fra det litt tidligere blomstrende vårsnøfnugget, Leucojum vernum. Sommersnøfnugg blomstrer mer enn sin fetter og mye mer mottagelig for de milde vintrene vi har i sør. I motsetning til mange vårløker, blomstrer den pålitelig så langt sør som sentrale Florida.

Planteattributter

 • Vanlig navn: Sommer snøfnugg
 • Botanisk navn: Leucojum aestivum
 • Familie: Amaryllidaceae
 • Plantetype: Pære
 • Voksen størrelse: 1 fot til 2 fot.
 • Soleksponering: Full sol, delvis skygge
 • Jordtype: Leirholdig, leire, godt drenert, fuktig
 • Jord pH: Syrlig, nøytral, alkalisk
 • Blomstringstid: Senvinter, vår
 • Blomsterfarge: Hvit
 • Hardførhetssoner: 4–9 (USDA)
 • Opprinnelig område: Europa

Sommer Snowflake Care

Plant løkene dine om høsten omtrent 4 tommer dypt og 4 tommer fra hverandre, helst i godt drenert jord. Sommersnøfnugg ser best ut når de plantes i hauger på seks eller flere, i klumper som til slutt sprer seg til en imponerende drift. Løkene krever lite stell etter at de er plantet om høsten. Snøflak trives under de fleste forhold, og tåler sol, delvis skygge, varmt og kaldt klima, rik jord og leire, våte bekkebredder, hjort og til og med svarte valnøtttrær. Planten har ikke blitt kategorisert som invasiv i noen stat, selv om den enkelt naturaliserer seg, produserer pæreforskyvninger og sprer seg til skogkledde områder.

Lys

Sommersnøfnugg klarer seg godt i enten full sol eller lett skygge og kan plantes under et tre i sprakket skygge eller delvis skygge. I motsetning til påskeliljer, lener ikke stilkene seg mot solen, men står alltid rett opp, så den er pent sett fra alle sider.

Jord

Sommersnøfnugg vokser best i godt drenert, rik jord med middels fuktighet, men er ganske tolerant for mange forhold. Snøfnugg kan tilpasse seg leire så vel som fuktig jord langs en bekk eller dam – bare sørg for å plante løkene over vannlinjen.

Vann

Snøfnugg trenger jevn fuktighet mens de vokser og blomstrer på senvinteren og våren. Vann hvis jorda tørker ut i løpet av perioden blomstene dine vokser aktivt. Når de går i dvale om sommeren, kan snøflak tåle moderat tørr jord. Et 2-tommers lag med mulch er nyttig for å holde på fuktigheten på et sted som er varmt og tørt om sommeren.

Temperatur og fuktighet

Snøfnugg er tilpasset USDA sone 4 til 9 (det er det meste av USA ned til Gulf Coast). De er ikke plaget av fuktighet, men krever ekstra pleie og vanning i et tørt klima.

Gjødsel

Snøfnugg er ikke masete og krever vanligvis ikke gjødsel, selv om de gjør det best i rik jord. Vurder å legge til kompost eller gjødsel på tidspunktet for planting. Hvis du ønsker å berike jorden, kan du legge kompost på toppen av jorden hvert år etter at plantene visner bort.

Typer sommersnøfnugg

Den enkle vaniljesommersnøfnugget har 18-tommers stilker, som hver bærer tre til fem, 1-tommers, klokkeformede blomster med en grønn prikk på spissen av hvert kronblad. Jeg foretrekker det staselige arvestykket, «Gravetye Giant», oppkalt etter eiendommen til den berømte hageskribenten og designeren fra 1800-tallet, William Robinson. Vist ovenfor er den høyere, har større blomster og har så mange som ni blomster per stilk.

Beskjæring

Hvis du foretrekker å holde hagen din pen og ryddig, kan du fjerne brukte blomster fra plantene. La løvet fortsette å vokse til det visner bort, da kan du fjerne det. Å plante andre stauder eller bregner rundt snøfnuggene dine kan bidra til å skjule det døende løvet.

Forplanter sommersnøfnugg

Rådyr og gnagere vil ikke spise snøflak, så disse langlivede skattene øker i antall over tid. Sommersnøflak foretrekker å stå uforstyrret, men du kan grave opp, dele og plante løkene på nytt hvis de vokser ut av plassen. Vent til løvet har blitt gult før du graver opp en klump. Skulle du være en av delingstypene, gi venner og familie ekstramateriale – en tradisjon som har pågått i mer enn 400 år.

Hvordan få sommersnøfnugg til å blomstre

Sommer snøfnugg er en pålitelig og lite vedlikehold plante som bør blomstre uten spesiell omsorg. Det krever sollys for å blomstre, så ikke plant løkene i dyp skygge. Deadheading er ikke nødvendig på denne planten. Blomstrer vises på senvinteren i det varmeste klimaet opp til begynnelsen av juni i det kaldeste, så tålmodighet kan være alt som kreves hvis planten din ikke har blomstret ennå. Som påskeliljer er snøflak en utmerket snittblomst. Etter vårens pærestandarder holder den seg i blomst lenge – et par uker. Etter å ha hørt hvor enkle og pålitelige disse plantene er, vil du naturligvis ha noen sommersnøflak til din egen hage. Hvis du ikke finner pærene lokalt, kan du kjøpe dem per post. Pålitelige kilder inkluderer White Flower Farm, Brent & Becky’s Bulbs og John Scheepers.