Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på sukkulenter

30 de mai de 2023

Sukkulenter får navnet sitt ikke på grunn av gastronomisk appell, men fra deres kjøttfulle, fyldige blader og stilker som lagrer vann, slik at de kan overleve å vokse i områder med lite nedbør. Dette betyr ikke at du ikke kan dyrke dem i områder med mye nedbør. Hagesentre over hele landet ville ikke vært stablet til himmelen med dem hvis det var sant. De fleste sukkulenter reagerer godt på sommerregn og vanning annenhver uke under aktiv vekst så lenge jorda drenerer og tørker raskt. Her er alt du trenger å vite om dyrking av sukkulenter.

Planteattributter

Plantetype Sukkulenter
Soleksponering Fullt, delvis, sterkt indirekte lys
Jordtype Veldrenert, sandete
Jords pH Litt sur (6,0-6,5)
Herdighetssoner Varierer etter art
Innfødt område Afrika, Asia, Europa, Nord-Amerika, Mellom-Amerika, Sør-Amerika
Giftighet Varierer etter art

Sukkulentpleie

Sukkulenter flyr ut av hagesentre fordi de markedsføres som «ikke-pleie»-planter. De eneste plantene som virkelig passer til denne beskrivelsen er plast. Sukkulenter trenger pleie, om enn lite sammenlignet med de fleste andre planter. Deres første krav er sterkt lys— selv i lett skygge har de en tendens til å strekke seg og surmule. For det andre hater de å holde seg våte lenge, så plant dem i raskt drenerende jord. (Hvis de er i en potte, bland en del grov sand med en del pottejord og sørg for at det er et dreneringshull Vann til overflødig væske renner ut av dreneringshullet og vent til jorden er tørr før du vanner igjen.) Et lag med grus over jordoverflaten reduserer fuktighet ved plantens basis.

Lys

Innendørs setter du sukkulentene dine ved et lyst og solrikt sør- eller østvendt vindu for maksimal lyseksponering. Du kan også supplere lys med fullspektret fluorescerende lys eller LED-lys. Roter plantene av og til for å forhindre at de vokser skjevt. Utendørs klarer de fleste sukkulenter seg godt i fire til seks timer med direkte sollys om dagen. En plante som har tilbrakt tid innendørs bør sakte akklimatiseres til sollys og få beskyttelse mot ettermiddagssolen. Kaktuser og andre sukkulenter med blått eller rødt løvverk kan sette pris på full sol, eller mer enn seks timer om dagen, men unge planter kan være utsatt for solbrenthet. Flytt plantene til et mer beskyttet sted hvis sprø brune flekker vises på bladene.

Jord

Sukkulenter krever skarp drenering for å unngå råtne. Plant dem i en beholder i jord formulert for sukkulenter, eller kombiner 1/2 pottejord med 1/2 grov sand. I hagen foretrekker sukkulenter sandholdig, godt drenert jord. Bruk et materiale som knust grus, veldig grov sand eller PermaTill for å gjøre fuktig og tung jord mer porøs. Å lage bermer hjelper også nedbøren å renne bort raskt. De fleste sukkulenter klarer seg godt i lett sur jord, men mange vil også overleve i alkalisk jord. God drenering er viktigere enn jords pH.

Vann

Som en generell regel krever sukkulenter vanning omtrent en gang i uken om sommeren og omtrent en gang i måneden om vinteren. Reduser eller øk vanningsplanen din i henhold til timene med dagslys. Rynkete blader eller stilker er ofte et tegn på undervanning. Vann dypt og la vannet renne av; fjern tallerkenene når du vanner beholdere. La planten tørke ut mellom vanningene. Hvis du er usikker på om det er på tide å vanne, stikk en spisepinne av tre noen centimeter ned i beholderen for å se om det er igjen fuktighet.

Temperatur og fuktighet

De fleste sukkulenter blir til grøt med frysende vær og trenger å tilbringe vinteren innendørs. Sedums, sempervivums og agaves er unntak. Sukkulenter overlever ofte utendørs så lenge temperaturen er over 40 grader, men våt jord er en morder i kaldt vær. I et regnfullt klima, dyrk sukkulenter i potter eller i et høybed med skarp drenering.

Gjødsel

Sukkulenter drar nytte av periodisk befruktning når de vokser aktivt om våren og sommeren. Påfør en flytende potteplante gjødsel fortynnet til halv styrke en gang i måneden. Innendørs sukkulenter trenger ingen gjødsel om vinteren, men de trenger alltid sterkt lys.

Typer sukkulenter

På grunn av den nåværende saftige manien, vil du møte dusinvis av forskjellige typer til salgs på de fleste hjemme- og hagesentre. Noen vil du finne kjent, som brennplante (Aloe vera), jadeplante (Crassula ovata), og høne og kyllinger (Sempervivum tectorum). De fleste vil du ikke, og de kan være merket med bare botaniske navn, som f.eks EcheveriaKalanchoe, Sedum, Aeoniumog Senecio. Dette kan være skremmende for en nybegynner, men ikke svett det. Sukkulenter selges ofte i 3-tommers potter som koster bare et par dollar. Så velg ut plantene som appellerer til deg, les beskrivelsene hvis det er noen (mange sukkulenter produserer prangende blomster i tillegg til løvverk), ta dem med hjem og se hvordan de gjør det. Hvis du dreper en, er du ikke alene. Les videre for tips om hvordan du løser problemer med sukkulenter.

Ferdiglagde Succulent Gardens vs. Plante din egen

Sannsynligvis den mest pinefulle avgjørelsen du vil møte når du kjøper sukkulenter, er å velge en rekke enkeltplanter eller gå for den ferdiglagde sukkulenthagen som består av mange forskjellige planter. Ferdige hager ser bra ut – for en stund. Fra min erfaring er det imidlertid midlertidige investeringer. Dette er fordi noen planter vokser sakte, mens andre vokser raskt; noen forblir små mens andre blir store; og vann- og lysbehov varierer noe. På grunn av dette vil den ferdiglagde hagen din aldri se bedre ut enn den dagen du kjøper den. Så gjør det jeg gjør: Match individuelle planter til individuelle potter, varierende størrelse og form på hver. Grupper deretter pottene sammen i en skjerm. På denne måten, hvis en blir stor, kan du flytte den bakover der den ikke plager de andre. Og hvis en dør, kan du enkelt erstatte den (eller ikke) uten å demontere hagen.

Formerende sukkulenter

De fleste sukkulenter forplantes lett med stengelstiklinger. Følg disse trinnene for å forplante planten din:

  1. Bruk en skarp og steril kniv, skjær en 4-tommers del av stilken.
  2. Fjern de nederste bladene og sett stiklingen på benken til å lufttørke i fire til syv dager.
  3. Når kuttet har fått hard hud, stikk bunnen inn i en liten gryte fylt med lett fuktig saftig jordblanding. Begrav en eller to bladknuter i potteblandingen.
  4. Sett potten i sterkt, indirekte lys. Vann sparsomt når potteblandingen tørker ut. Stiklingen skal rote helt om omtrent en måned.

Noen sukkulenter som høne og kyllinger, kaktus og aloe vokser forskyvninger som kan skilles fra moderplanten. Vent til babyene er halvparten så store som morplanten før du skjærer dem av med en skarp kniv. Følg deretter de samme trinnene, bortsett fra at du vil plassere forskyvningene rett på toppen av potteblandingen, og begrave eventuelle røtter som har utviklet seg under.

Potting og ompotting av sukkulenter

Hvis det er én ting vi har lært, så er det at sukkulenter ikke liker å sitte i fuktighet. Det er viktig å vurdere når du velger de riktige pottene til containerhagen din. Bruk en terrakotta- eller steinbeholder med dreneringshull i stedet for plast eller glaserte potter. Beholderen bør bare være litt større enn den originale potten, slik at den ikke holder på for mye fuktighet. Fyll ca 2/3 full med skarpt drenerende potteblanding og sett planten slik at den er på samme nivå som den var i den opprinnelige potten. Fyll lett rundt planten, pass på at bladene ikke kommer i kontakt med potteblandingen. Når planten vokser seg stor nok til at røttene kommer ut av dreneringshullet eller planten ikke kan absorbere vann, er det på tide å ompotte den.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Når det gjelder skadedyr og sykdommer, er sukkulenter blant de enkleste plantene. De kan være infisert med melbugs, som er bomullsaktige insekter som lever av saft. Fyll en sprayflaske med isopropylalkohol og spray skadedyrene, eller dupp dem med en bomullspinne dyppet i alkohol. Rotråte fra overvanning er det desidert vanligste problemet som sukkulenter opplever. Symptomer inkluderer gulning av blader, blader som faller og krympning av planten. Noen ganger kan en sukkulent reddes ved å trimme av usunne, slimete røtter og løvverk, la røttene lufttørke, ompotte planten i tørr jord og vente noen dager før vanning igjen. Hvis dette ikke hjelper, ta en stikling fra en sunn stamme for å starte på nytt og dyrke en ny plante.

Vanlige problemer med sukkulenter

Sukkulenter har få krav, men det kan være vanskelig å gi dem akkurat passe mengde vann og lys. Hvis planten din viser noen av disse symptomene, er det et godt tegn at du må justere det ene eller det andre.

Langbenet eller blek plante

Dette er en indikasjon på at planten din trenger mer lys. Som mange planter, vil sukkulenter strekke seg etter solen når de er i skyggen, noe som resulterer i svak og spinkel vekst. Plantene utvikler også den beste fargen i sterkere lys. Hvis planten din er innendørs, se etter et lyst vindu og sett sukkulenten din så nærme den som mulig. Utendørs, flytt planten til et litt lysere sted og se om fargen blir bedre. Hvis mulig, beskjær tilbake beinvekst. Hvis bladene eller stilkene til planten din er både bleke og grøtaktige, er dette i stedet et tegn på at rotråte fra overvanning kan utvikle seg. Følg instruksjonene under Vanlige skadedyr og plantesykdommer, og øk også soleksponeringen om nødvendig.

Brunt eller bleket løvverk

Selv den mest solelskende sukkulenten kan motta for mange stråler, spesielt under en hetebølge. Brune flekker og blekeflekker er et resultat av solbrenthet. Sprø blader kan også bety at sukkulenten din ikke får nok vann (selv om noen sukkulenter naturlig mister de nedre bladene over tid når de vokser oppover). I varmt sommervær kan planten din trenge beskyttelse mot ettermiddagssolen. Pass på at du vanner konsekvent og øker vanningsplanen litt hvis været tilsier det.

Rynkete blader og stilker

Oftest er dette et tegn på undervann. Rynkete blader kan til slutt bli gule eller brune og falle av. Stengler kan etter hvert visne. Mangelen på vann får til slutt røtter til å skrumpe og dø. Dessverre kan overvanning også forårsake noen av disse symptomene, og forvirre mange gartnere. Sjekk jordfuktigheten minst 2 tommer under overflaten for å sikre at den ikke er fuktig eller våt. Gi deretter planten en god bløtlegging, og oppretthold en konsekvent vanningsplan etterpå.