Skip to content

Hvorfor blir bladene til min Gardenia svarte?

12 de mai de 2023

Når forferdelige ting skjer med plantene dine, hvem skal du ringe? Den allvitende Grumpy, selvfølgelig! Hvem andre ville vite hvorfor bladene til gardeniaen din blir svarte og hva du kan gjøre for å fikse det? Bildet ovenfor viser gardenia slik den skal se ut. Overdådige, forførende, voksaktige, hvite blomster som lukter av berusende parfyme. Blanke, dypgrønne, sunne blader. Så hva skjer på bruttobildet nedenfor?

En desperat Lisa Phillips skriver: «Gardeniabuskene mine blir angrepet av et slags småkryp og svartmugg. Jeg har sprayet buskene med vaskemiddel og vann flere ganger og behandlet med Sevin-støv, men buskene viser fortsatt mugg. HJELP! Jeg vil ikke miste disse buskene, siden de er en gammel variant som produserer store duftende blomster.»

Grumpy svarer: Slapp av, Lisa. Slipp disse endorfinene. Grumpy har kommet til unnsetning. Gardeniaene dine er sannsynligvis under beleiring av sugende insekter, for eksempel bladlus eller hvitfluer. Disse insektene skiller ut en klebrig honningdugg mens de mater seg. Svart, sotete mugg vokser så på honningduggen. Bli kvitt insektene og formen vil også gå. For å gjøre dette, spray gardeniaene dine i henhold til etikettens anvisninger med hagebruksolje, og sørg for å fukte både toppen og undersiden av bladene, så vel som stilkene. Du må kanskje spraye mer enn én gang. Eller bruk et systemisk insektmiddel som absorberes av planten og varer lenge, for eksempel BioAdvanced Tree & Shrub Protect & Feed. Du kan kjøpe den på hagesentre. Nok et problem løst ekspert!