Skip to content

Hvorfor blir rosmarin gul?

5 de juli de 2021

Rosemary, hvis vitenskapelige navn er Rosmarinus officinalisDet er en aromatisk plante som er mye dyrket i regioner der klimaet er mildt og varmt om sommeren. Den tåler fantastisk tørke fra det andre året den plantes i bakken; Og selv om den dyrkes i en gryte, vil den ikke tvinge oss til å være veldig bevisste på vanning heller. Derfor kan vi si at det er lett å ta vare på, da det er ganske takknemlig.

Som alle levende ting kan det imidlertid noen ganger ha problemer. Hvis vanningen, landet og / eller stedet ikke er tilstrekkelig, kan vi miste det. Så det vil være en god tid å spørre deg selv hvorfor rosmarin blir gul, og hva vi trenger å gjøre for å få det tilbake til å være sunt.

Ikke vant til solen

Rosemary er en middelhavs busk

Vi kommer til å begynne med den sjeldneste årsaken, siden det normale er at i barnehagene rosmarin er hatt i en solrik utstilling. Men hvis du har kjøpt et eksemplar som var i skyggen, og så snart du ankommer hjemmet, utsetter du det direkte for stjernekongen, uten forutgående akklimatisering, vil bladene få brannskader som du vil kunne se neste dag.

Som sagt er det litt vanskelig å finne hagesentre og butikker som dyrker aromatiske planter i skyggen, men ikke umulig, siden de noen ganger holdes inne i drivhus og ikke utenfor, spesielt når klimaet er temperert. Så hvis rosmarin har vært i skyggen, bør du venne det litt etter litt. Sett den i solen i en time hver dag, og øk eksponeringstiden gradvis. Unngå å ha det slik i løpet av de sentrale timene på dagen.

Jorden er veldig kompakt og har dårlig drenering

Vi fortsetter med en av hovedårsakene til at rosmarinblader blir gule: jorden. For å vite hvilken som er mest passende, må vi finne ut hvilken type land den vokser i naturen, eller lese den et sted, som akkurat her. Rosmarin er en middelhavsplante, og i den regionen er den dominerende jorda leire, mer eller mindre fruktbar avhengig av om det er en skog eller et åpent felt hvor det knapt er planter.

I tillegg er det en plante som, slik at den kan vokse under forhold trenger at jorden ikke flommer. Det vil si at hvis det kommer et kraftig regn, vil det tåle det, fordi stormene på slutten av sommeren ledsages av denne typen regn, men bare hvis jorden eller underlaget hvis det er i en gryte , er i stand til å absorbere raskt. Av denne grunn, Den skal IKKE plantes i kompakte jordarter eller i underlag av dårlig kvalitet. Faktisk er det ideelle å blande hagejord med perlit (til salgs) hvis den ikke drenerer godt, eller i tilfelle du har den i en gryte, fyll den med torv eller universalunderlag (til salgs) blandet med perlit eller 50% kvartssand. Hvis den du har ikke passer, ikke nøl med å trekke den ut der den er og forbedre den.

Merk: Hvis du vil dyrke den i en beholder, velger du de som har hull i basen. Vannet som er igjen når vanning skal kunne komme ut, og dermed forhindre at røttene råtner.

Du har overflødig eller mangel på vanning

Rosmarin er en plante som vil ha sol

Rosmarinplanten er ekstremt motstandsdyktig mot tørke, men bare hvis den har blitt plantet i bakken i minst et år. I potter skal vanning aldri bli suspendert, da det er en risiko for at det tørker helt ut. Men du må huske på hvor ille det er å vanne mye og vanne lite, og at det utvilsomt er lettere å gjenopprette en plante som går tørst, enn en annen som allerede har druknet røtter.

Med tanke på dette, om det mangler eller har overflødig vann, blir bladene gule. Hvis det skjer, må du kontrollere jordens fuktighet, og ikke bare overflaten, men også lenger inne. For å gjøre dette kan du sette inn en trepinne, en av de fine (som de som brukes i kinesiske restauranter for eksempel): Hvis du ser at den kommer ut med mye jord festet, vil det bety at den er veldig, veldig våt; Men hvis du derimot ser at jorden er tørr, kan den være veldig løs, eller at den har blitt så kompakt at den ikke er i stand til å absorbere vannet, så kan det hende at rosmarin trenger vann.

Å gjøre? Vel, la oss se det:

  • Overflødig vanning: hvis det er i bakken, er det eneste vi kan gjøre å stanse vanningen en stund og behandle det med et soppdrepende middel. Hvis den ble fjernet, ville den bli ytterligere svekket.
    I tilfelle det er i en gryte, siden rotkulen er mindre, kan den fjernes fra beholderen og pakkes med absorberende papir jordbrødet. Vi vil la den være slik en dag, i ly for solen, og neste dag vil vi plante den i en ny gryte med nytt underlag.
  • Mangel på vanning: hvis det er på bakken, vil vi lage et trerist og vanne godt, til jorden er fuktig. Men hvis den er i en gryte, må vi legge en tallerken under den eller legge den i en bøtte med vann (uten at rosmarin er nedsenket) i omtrent 20 minutter.

For å forhindre at det skjer igjen, anbefaler vi at du vanner det hver tredje eller fjerde dag om sommeren, og en eller to ganger i uken resten av sesongene.

Vi håper det har tjent deg 🙂.