Skip to content

Hvorfor er alger ikke planter

2 de juli de 2021

Blant de eldste levende organismer som finnes på planeten finner vi alger. De er organismer som har vært og fortsatt er av avgjørende betydning for den biologiske balansen på planeten. Mange forstår ikke hvorfor alger ikke er planter eller bare de såkalte marine planter. Husk at de ikke er de samme og tilhører forskjellige riker. Planter og alger har noen aspekter til felles, men de har også store forskjeller.

Derfor kommer vi til å vie denne artikkelen for å fortelle deg alt du trenger å vite om hvorfor alger ikke er planter, og hva som kjennetegner hver enkelt.

Hvorfor er alger ikke planter

alger og klorofyll

Det første av alt er å vite den virkelige definisjonen av planter. Vi må huske på at noen alger er klassifisert i Plantae-riket. De fleste alger finnes i Protista-riket som består av organismer som ikke er dyr, planter, sopp og bakterier. Den vanlige betydningen av begrepet plante er noe mer begrenset. Når vi daglig kaller plante vi refererer nesten utelukkende til embryofytter. Denne gruppen av planter er terrestriske planter, og de grupperer bryophytter, bregner, klubbmoser og planter med frø.

Det at en alge ikke er en plante betyr ikke at de ikke har ting til felles og forhold til hverandre. Hele gruppen av embryofytter utviklet seg fra en bestemt gruppe grønne alger. Når vi har kjent denne innledende referansen, vil vi se hva forskjellene er mellom alger og planter og hvorfor alger ikke er planter:

  • Alger vokser nesten utelukkende i vannmiljø. Dette gjør at den trenger nesten alle typer støttestrukturer som terrestriske planter har utviklet for å bekjempe tyngdekraften. Å være inne i vannet trenger ikke noen form for støtte siden vannet i seg selv holder dem fast. Derfor, når vi fjerner alger fra vannet, ser vi at baldakinen kan holde seg selv.
  • De har ikke røtter som absorberer vann og et vaskulært system som xylem og floem. De trenger ikke absorbere vann siden de allerede er i vannmiljø.
  • En av forskjellene på biologisk nivå er med hensyn til pigmenter. Noen alger har fykobiliner, som er pigmenter som bare finnes i denne gruppen av organismer og i cyanobakterier.

Hovedtrekkene

fordi alger ikke er planter

Når vi vet hvorfor alger ikke er planter, vil vi se hva de viktigste egenskapene til disse organismer er. Hovedkarakteristikken som denne organismen skiller seg ut for er dens enkle og primitive struktur. Den kalles thallus og utgjør den mest kjente delen i terrestriske planter som røtter, stilker, blader og vaskulære planter. Som vi har nevnt tidligere, siden alger som befinner seg i et akvatisk sted ikke trenger alle støttestrukturer for å absorbere og lede vannet.

De er både encellede og flercellede organismer, selv om i sistnevnte tilfelle hver celle utfører alle funksjonene i stedet for å gruppere sammen for å danne spesialiserte vev. Blant karakteristikkene som alger og planter har til felles, utfører de begge fotosynteseprosessen. Begge har pigmenter og kloroplaster, selv om ikke alle er grønne pigmenterte.. Noen alger finnes på større dyp og har rød og brun utseende. Den har utviklet mer følsomme pigmenter for å kunne fange lys i større dybde. En viktig begrensning av livet i havet er mengden solstråling som når vannet.

Siden de er andre syntetiske organismer, er de også autotrofe organismer, slik tilfellet er med terrestriske planter. De kan reprodusere både seksuelt og seksuelt som med landplanter. Disse organismene kan utvikle seg både i hav, innsjøer og elver, enten i bunnen eller på overflaten av bergarter. Det bør tas i betraktning at det er mange typer alger med normalt varierte størrelser og former. Noen er lengre enn noen få meter, mens andre er mikroskopiske.

Hvorfor alger ikke er planter: typer

tangstrukturer

Hvis vi tar vare på alle kjennetegn, habitat og type pigmentering, kan 7 store typer alger med godt differensierte egenskaper deles. La oss se hva disse typene er:

  • Grønne alger: Dette er alger som hovedsakelig lever i ferskvann, men ikke utelukkende på disse stedene. Det er også tusenvis av arter av grønne alger i havet. Det er både encellede og flercellede i veggene deres består av kloroplaster, cellulose og forskjellige flageller.
  • Røde alger: habitat hovedsakelig i havene og havene i tropene. Spesielt dets maksimale rekkevidde er på korallrev.
  • Brune alger: de er de mest tallrike i verdenshavene. De har utviklet forankringsstoffer og kollisjonsputer som gjør det mulig å flyte. De reproduserer ved aseksuell reproduksjon av sporer og seksuell reproduksjon av kjønnsceller.
  • Grønne gule alger: de har et mindre antall varianter og er alle encellede med cellulose- og silisiummembraner. De bor i ferskvann og danner små kolonier. Den har knapt noen pigmenter, selv om de inneholder kloroplaster.
  • Gullalger: De er en gruppe alger som er utbredt og bare har en celle. De bor i både ferskvann og salt vann og er en viktig del av planteplankton. Diatomer finnes også her.
  • Brannalger: De er delt inn i dinoflagellater og kryptovalutaer. Førstnevnte er ansvarlige for de såkalte røde tidevannet og er kjent for sin bioluminescens. Får det til å se ut som om havet brenner om natten. Kryptovaluta kan være veldig giftig og forårsake alvorlig skade på miljøet, selv om fargen er mer brunaktig.
  • Euglenidas alger: De har ikke cellevegger, men har kloroplaster, slik at de kan fotosyntetisere på en måte som er omtrent som planter. Vi har noen kjente som nori tang, wakame og agar-agar.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om hvorfor alger ikke er planter.