Skip to content

Hvorfor krøller tomatbladene mine? Her er 3 vanlige årsaker

7 de januar de 2023

Tomater er blant de mest populære hageavlingene i bakgården – og med god grunn. Tomater er enkle å dyrke, gir høye avlinger, og de hjemmedyrkede fruktene smaker langt bedre enn sine butikkkjøpte kolleger. Men å dyrke tomater er ikke uten utfordringer. Et problem som dyrkere ofte møter er vridd eller krøllete tomatblader. Dette er forårsaket av en rekke faktorer, noen mer alvorlige enn andre. Lær hva som forårsaker krøllete tomatblader og hvordan du kan unngå problemet.

Miljøårsaker til curling tomatblader

Curling tomatblader er absolutt alarmerende, men noen ganger er årsaken ganske enkel. Miljøstress er den vanligste årsaken til bladkrølling i tomater, ofte referert til som rullende eller fysiologisk bladkrøll. Symptomene på fysiologisk bladkrøll varierer litt fra andre årsaker. Berørte blader har en tendens til å krølle seg oppover og innover, med skader som vanligvis begynner på de nedre, eldre bladene. Miljøbelastninger kan omfatte utilstrekkelig vann, høye temperaturer, overdreven fuktighet og/eller nitrogen, alvorlig beskjæring eller rotskader. Tomater krever konstant fuktighet i stedet for fluktuerende perioder med våt og tørr jord. Symptomer på bladkrøller er vanlige tidlig i vekstsesongen når værmønstrene skifter fra vått og regnfullt til varmt og tørt. Under denne overgangen har planter en tendens til å oppleve vannstress, ettersom hastigheten på vann som forlater bladene overstiger røttenes opptak. Planter reagerer ved å krølle bladene for å redusere soleksponering, noe som reduserer vanntap. Du kan håndtere miljøstress ved å opprettholde en jevn tilførsel av fuktighet og unngå overdreven gjødsling, spesielt nitrogen. Beskjær planter med omtanke og håndluke rundt bunnen av plantene for å unngå å skade røttene under dyrking. Skyggelegging av planter fra varm ettermiddagssol kan være et alternativ i områder utsatt for høy varme.

Ugressmiddelskade kan føre til at tomatblader krøller seg

Ugressmiddeldrift er en annen vanlig årsak til bladkrølling hos tomater. Drift oppstår når et ugressmiddel sprøytes på ett sted, men vinden fører ugressmiddelet til et annet sted. Vindhastigheter så lave som 5 mph kan forårsake avdrift, og dessverre er tomater svært følsomme for ugressmidler. Skaden forårsaket av ugressmiddeldrift ser annerledes ut enn miljøstress. Vanligvis påvirker ugressmiddel skadet den nye veksten først. Symptomene kan variere avhengig av det spesifikke ugressmiddelet som brukes, men berørt løvverk har en tendens til å bøye seg nedover med brosjyrer som kuperes eller krølles. Ugressmiddelskader har også en tendens til å påvirke mange planter i hagen, ikke bare tomater. Ugressmiddelskader kan oppstå fra kjemikalier sprayet på eiendommen din eller en naboeiendom, med kommersielle landbruksfelt som en vanlig kilde for gartnere i landlige områder. Du kan minimere ugressmiddelskader ved å minimere ugressmiddelbruken i landskapet, følge etikettinstruksjonene nøye, og bruke en hettesprøyte når du bruker ugressmidler. Unngå sprøyting når vindhastigheter overstiger 5 mph og bruk et lavt sprøytetrykk for å øke dråpestørrelsen, da større partikler er mindre sannsynlig å bevege seg med vinden. En annen kilde til ugressskade er rester i mulch eller kompost laget av høy eller gjødsel som er behandlet med aminopyralid. Rester fra dette ugressmiddelet kan vedvare på behandlet høy og høyprodukter i 18 måneder. Den passerer også gjennom fordøyelsessystemet til beitedyr, og blir igjen i møkka til dyr som spiste behandlet høy. Denne skadekilden unngås lett ved å kjøpe gjødsel og høy fra en anerkjent kilde og spørre om kildematerialet er behandlet med aminopyralid.

Viral infeksjon kan forårsake krøllete tomatblader

Tomater er mottakelige for mange virus, for eksempel tomatgulbladkrøllvirus, som får bladene til å vri seg og krølle seg. De første symptomene ligner skader på ugressmiddel, og påvirker ofte yngre bladverk, men virussykdommer har en tendens til å utvikle seg og ytterligere symptomer hjelper til med å identifisere infeksjon. Symptomer som stunting, misfarget løvverk, misfarging av bladårer og uregelmessig vekst forekommer ofte sammen med bladkrølling. Det er ingen kjemiske kontroller for virus og berørte planter kommer seg ikke, de vil dø eller forbli forkrøplet uten å sette ekstra frukt. Fjern infiserte planter så snart som mulig for å redusere ytterligere spredning. Plantevirus overføres av insekter eller på skitne verktøy. For å minimere infeksjon, rengjør og steriliser alltid beskjæringsutstyr mellom plantene. Håndter insektvektorer ved å redusere ugress i og rundt hagen og behandle skadedyr når utbrudd oppstår. Det mest effektive tiltaket du kan ta for å begrense virusinfeksjon er å plante sykdomsresistente varianter. Se etter resistente varianter når du velger tomatplanter til hagen.