Skip to content

Hvorfor tomater deler seg og hvordan man kan forhindre det

13 de januar de 2023

Det skjer ofte etter et stort regnvær. Og akkurat som du er klar til å høste. Du har sett tomatplantene dine vokse og blomstre. Pledde de små grønne kulene til fyldige, saftige frukter. Og når du strekker deg etter å plukke den modne røde tomaten fra vintreet, legger du merke til det – en lang sprekk som går over det kjøttfulle skinnet. Selv de mest erfarne gartnere har blitt ødelagt av en delt tomat. Vær trygg, det finnes en enkel løsning. Les videre for å finne ut hvorfor tomater deler seg og hvordan du kan forhindre at det skjer i hagen din.

Hvorfor deler tomater seg?

Det korte svaret – vann. Tomater sprekker eller deler seg når raske endringer i vanntilgjengeligheten får frukt til å utvide seg raskere enn skinnet kan strekke seg. Den vanligste årsaken til at tomat deler seg er kraftig regn etter perioder med relativt tørt vær. Selv om naturlige nedbørshendelser vanligvis er den skyldige, kan ujevn vanning også føre til splitting. Noen studier tyder på at høy luftfuktighet, kalsiummangel og overflødig nitrogen i jorda også kan bidra til sprekker i frukt. Tomatsplitting skjer vanligvis i modning av frukt, selv om grønne tomater kan bli påvirket. Splittingen følger ett av to mønstre: radiell sprekkdannelse og konsentrisk sprekkdannelse. Med radiell sprekkdannelse åpnes en vertikal splitt langs siden av frukten. Dette er den verste typen skade, da sprekken utsetter frukten for sykdom. Tomater med radial sprekker bør høstes og brukes så snart som mulig, da frukten sannsynligvis vil råtne hvis den blir liggende på vintreet. Kast eventuelle tomater som har en sur lukt eller pus langs sprekken. Konsentrisk sprekkdannelse oppstår som en serie ringer som sirkler rundt stammeenden av frukten. Disse ringene avslører vanligvis ikke fruktkjøttet, noe som reduserer sannsynligheten for sykdom. Frukter som viser konsentriske sprekker kan få lov til å modnes på vintreet med mindre kjøttet er eksponert. Hold øye med fruktene når de utvikler seg.

Hvordan forhindre at tomater deler seg

Tomatplanter krever mye vann for å modne frukt, så mye som 1 til 2 tommer per uke. Men like viktig som hvor mye vann planten får, er hastigheten den får det med. Unngå store svingninger i jordfuktigheten ved å sørge for jevn vanning, spesielt i tørketider. Det er best å vanne dypt noen ganger i uken i stedet for å gi små mengder vann daglig. Du kan bevare jordfuktigheten mellom vanningene ved å påføre et lag kompost eller organisk mulch. Se værmeldingen i perioder med tørke eller tørt vær. Hvis jorda har vært tørr eller utilstrekkelig vannet, bør du vurdere å høste nesten moden frukt før regnbyger for å unngå sprekker. Du kan fullføre modningen av frukt på benken, selv om de ikke vil ha like mye smak som vin-modne tomater. Et annet alternativ er å tappe området der tomater vokser, og samle regnvannet i bøtter for senere, jevnere vanning. Noen seriøse tomatdyrkere i tørt klima dyrker tomater under bøylehus av plast, slik at de kan klare vanning og unngå periodiske stormer fra å knekke frukt. Til slutt, opprettholde plantens fruktbarhet under blomstring og fruktsetting med regelmessig påføring av en balansert gjødsel som inneholder kalsium. Unngå å bruke for mye nitrogen, som kan forårsake overflødig bladvekst på bekostning av frukt. Mens noen varianter markedsføres som sprekkbestandige, kan alle tomater, inkludert kirsebær- og plommevarianter, utvikle sprekker når forholdene er riktige. Nøye vanningspraksis kan hjelpe deg med å unngå problemer uansett hvilken tomat du dyrker.