Skip to content

Invasive bregnerarter du bør unngå å plante utendørs

19 de juli de 2023

Hvis du aldri har tenkt mye på sesongens bregner bortsett fra å kjøpe og vanne, bør du vurdere denne sommeren som alt som endrer seg. Fra de beste innendørsbregnene til våre beste tips for å holde bregnen grønn og blomstrende, viser det seg at det er mye å vite om disse sørlige verandafavorittene. Men ikke la deg lure til å tro at alt er gode nyheter. Det er ganske mange ikke-innfødte bregnevarianter som eksperter som Jennifer Possley, bevaringsprogramleder ved Fairchild Tropical Botanic Garden i Coral Gables, Florida, anser som invasive – og du vet at det er et begrep en gartner aldri vil høre. På et mer positivt notat er det ting du kan gjøre for å holde disse invasive artene i sjakk, og starter med å kunne identifisere ikke-innfødte arter i staten din. Ifølge Possley er invasive arter nest etter utvikling på listen over skyldige som bidrar til tap av biologisk mangfold. «Ikke-innfødte invasive arter vokser og sprer seg vanligvis veldig raskt, ofte mye raskere enn våre innfødte arter, som vokser i det geografiske området der de utviklet seg, komplett med naturlige kontroller og balanser,» sier hun. Det er et problem for å være sikker, men et som kan rettes opp eller i det minste bremses med riktig omsorg. Det betyr å gjøre deg kjent med de invasive bregneartene i staten din og også planlegge landskapet ditt nøye. «Det beste du kan gjøre for å støtte vår fantastiske plantearv her i sør er å sikre at landskapet ditt domineres av innfødte planter, holde øye med alt som ser ut til å spre seg aggressivt, og nappe ugress i knoppen.» For å komme i gang med reisen deler Possley listen sin over de mest avskyelige invasive bregnene.

Invasive bregnearter

Høstbregne

(Dryopteris erythrosora) Du vil kjenne denne bregnen når du oppdager kobberbladene om høsten – en grunn til at den er så tiltalende for hjemmegartnere. Men ikke la det herlige løvet lure deg. «Nylig har tette bestander blitt funnet å naturalisere seg i Nord-Georgia, og det sprer seg i andre stater,» sier Possley.

Japansk Holly Fern

Japansk Holly bregne

(Cyrtomium falcatum)

Som navnet tilsier, har den japanske kristtornbregnen mørkegrønne, kristtornlignende blader. Den gjør det bra innendørs, og det er der Possley anbefaler at den bør holde seg for å forhindre at sporene flyter av og gjør seg komfortable andre steder i hagen din og utover.

Mariana Maiden Fern

Maidenhair Fern

(Macrothelypteris torresiana) Pikehårbregner er elsket, men kresne. Hold disse blondebladene inne slik at du kan nyte deres delikate utseende uten frykt for spredning.

Klatrebregne

Lygodium microphyllum ved Jonathan Dickinson State Park

Possley sier at klatrebregner sannsynligvis er den mest invasive bregnearten i sør. Det er to varianter du finner regionalt: japansk klatrebregne (Lygodium japonicum) og klatrebregne i den gamle verden (Lygodium microphyllum). Førstnevnte er allerede utbredt i hele sør og ser ut til å være på vei nordover. «Gamle verden klatrebregne (Lygodium microphyllum), er først og fremst begrenset til Florida-halvøya, og det kan bokstavelig talt oppsluke en hel del av trær, og til slutt drepe dem,» sier hun.

Ikke-innfødte sverdbregner

Nærbilde av frodige stigebregne (Nephrolepis exaltata) blader, sverdbregne, Boston-bregne eller fiskebeinbregne

«Arten Nephrolepis cordifolia og Nephrolepis brownii vokse i tette bestander og kan forårsake store økologiske skader,» sier Possley. Innfødte sverdbregner som gigantiske sverdbregner (Nephrolepis biserrata), den populære Boston-bregnen (Nephrolepis exaltata), og deres kultivarer (dvs. «Macho bregne» og «Fluffy volanger») er alle fine å kjøpe, spesielt hvis du kjøper fra et hagesenter med omfattende bregnekunnskap. «Vær oppmerksom på at mange sverdbregner er ekstremt utfordrende å skille fra hverandre, så kjøp fra en forhandler som har ansatte som er dyktige i planteidentifikasjon (eller enda bedre, en utdannet botaniker!),» sier hun.

Vortebregne

Eviggrønne blader av vortebregne på Hawaii

«Min nemesis er den mye brukte «vortebregne», som også kan gå under navnene «slangebregne», «monarkbregne» eller «postduftende bregne», sier Possley. «Vortebregne er et forferdelig problem på Hawaii og er i ferd med å bli et på halvøya Florida, hvor vi i økende grad finner den i uforstyrret habitat, langt fra landskapsarbeid.» Hun anbefaler å unngå Microsorum grossum, Phymatosorus scolopendriaog enhver kombinasjon av disse navnene.

Staghorn Fern

Staghorn Fern

(Platycerium bifurcatum)

Mens Possley sier at å legge til staghornbregnen til en liste over invasive arter sannsynligvis ikke vil gjøre henne noen venner, er forholdsregelen berettiget. Hun advarer om at de blir problematiske på halvøya Florida, og dukker opp i toppen av trær i naturområder der de er utfordrende å fjerne.

Vann Spangles

Vann Spangles

(Salvinia minima, Salvinia molesta) «Vannsvin er en liten bregne med stor innvirkning; kolonier kan fullstendig dekke overflaten av stille vann, redusere oppløst oksygen og resultere i fiskedød,» sier Possley. Du kan fortsatt sette pris på dens skjønnhet ved å dyrke den i et basseng som ikke renner til naturlige vannveier.