Skip to content

Kaliumnitrat, en kraftig gjødsel for planter

21 de juli de 2021

Like viktig som å ha en konstant tilførsel av vann er å kunne ha de nødvendige næringsstoffene for å kunne vokse og utvikle seg normalt. For at plantene skal være sunne og sterke, er det veldig viktig å alltid ha dette i bakhodet, ellers vil de svekkes og ødelegges over tid.

En av de mest interessante organiske gjødselene er kaliumnitrat, siden det ikke bare består av de to makronæringsstoffene (nitrogen, i tillegg til kalium) som planter trenger mest, men også dens effektivitet er veldig rask.

Planter trenger fremfor alt tre makronæringsstoffer: nitrogen, som fremfor alt er ansvarlig for vekst, kamp, ansvarlig for rotutvikling og blomstring, og kalium, som forbedrer opptaket av vann og andre næringsstoffer fra røttene, i tillegg til å forbedre kvaliteten på fruktene. Blant disse tre, hvis det var en som var viktigere, ville det være kalium, hvorfor? Fordi det i tillegg til det ovennevnte griper inn i mer enn 50 enzymatiske prosesser.

Uten ham, planter kunne ikke puste, eller fotosyntetisere, eller motstå frost eller hagl. Derfor, når vi viet oss til å dyrke en grønnsakshage, eller til og med en hage, er det viktig at vi gjødsler dem med gjødsel rik på dette næringsstoffet, og kaliumnitrat anbefales spesielt.

Dette er en gjødsel som, som navnet antyder, den har en nitrogendel og en kaliumdel. Det er derfor en binær gjødsel hvis andel er 13-0-46; det vil si 13 nitrogenenheter, 0 fosforenheter og 46 nitrogenenheter. Hvilken dose har vi å bruke på plantene? Den nøyaktige dosen vil bli angitt på posen, men for å få en idé kan vi vite at de mest anbefalte er:

  • Frukttrær (inkludert sitrus): 250-350 kg / ha
  • Hagebruk: 200-500 kg / ha
  • Oliven: 175-200kg / ha
  • Vinranke: 200-300 kg / ha

Ficus benjamina blader

Hva syntes du om denne gjødselen? Bruker du den sammen med plantene dine?