Skip to content

Kaliumsulfat, en gjødsel som hjelper med å kontrollere fruktstørrelse og kvalitet

24 de juli de 2021

Plantene de trenger en serie næringsstoffer for å kunne vokse og utvikle seg, som fosfor, nitrogen og kalsium. Alle er veldig viktige, så mye at overflødig eller mangel på en av dem vil gjøre dem syke i løpet av en tid, noe som kan være mer eller mindre lang, avhengig av dens betydning. Dermed, hvis du har mangel på jern, vil bladene dine umiddelbart bli klorotiske og slutte å vokse, men hvis du har mangel på bor, vil det ta lengre tid å vise symptomer.

Med dette i bakhodet er det viktig at de får betalt regelmessig for å forhindre at de blir syke. Med hva? Det vil avhenge av typen plante og hva vi er interessert i å oppnå. Denne gangen skal vi fokusere på kaliumsulfat, en gjødsel som vil bidra til å kontrollere modenheten og fetningen av fruktene.

Hva bruker planter kalium til?

Melon plante

Kalium finnes i jorden fra silikater fra bergarter og magmatiske mineraler som micas og feltspat. Vi kan skille mellom tre typer:

 • Direkte assimilerbart kalium: som er den som er festet på leireoverflaten og i det leire-humiske komplekset.
 • Interlaminært kalium: den finnes mellom arkene av leire. Røtter har vanskelig for å absorbere det.
 • Kalium i mineralfraksjonDen finnes i jorda, men kan ikke absorberes av planterøtter med mindre den brytes ned av bakterier.

Dette næringsstoffet har veldig viktige funksjoner for plantene:

 • Det sørger for at cellene ikke mangler vann, så det er relatert til fetningen og kvaliteten på frukten.
 • Den kontrollerer permeabiliteten til cellemembranene, noe som betyr at jo mindre vann går tapt, desto bedre blir fruktene bevart.
 • Det bidrar til å forbedre kuldenes motstand mot planter ved å regulere saltkonsentrasjonen av cellulær juice.
 • Forbedrer motstand mot tørke, da det reduserer svettehastigheten.
 • Det hjelper å lage sukker, og gir frukten en søt smak.

Hva er kaliumsulfat?

Kaliumsulfat er kaliumsalt av svovelsyre. Det er en av de mest interessante gjødselene for å dyrke planter, spesielt vannlevende, siden den er fri for klor. Den kombinerer to viktige næringsstoffer: kalium og svovel, begge assimilerbare av planter.

Normalt er mengden og rikdommen til denne gjødselen av en femti%, og dette er relatert til gjødselenhetene (UF). For å fastslå mengden kaliumgjødsel som tilsettes en avling (ifølge UF) og kaliumsulfat, gjøres det gjennom følgende forhold:

100 FU kalium for en kultur = 200 kg vannløselig kaliumsulfat, K2O (50%).

Når kan den brukes?

Appelsiner

Kaliumsulfat er en gjødsel som kan brukes gjennom hele fruktsesongen, det vil si fra det første øyeblikket blomsten pollineres til to uker før frukten høstes. Men ja, den kan bare brukes hvis vi har en alkalisk jord, det vil si med en høy pH, siden den også fungerer som en pH-redusering.

Som en anbefaling kan du tilsette mellom 1 og 2,5 gram / liter vann hvis du vanner ved å drysse det. og hvis det drypper fra 2 til 9 kg per 100 liter vann. Likevel bør du vite at mengden kan variere avhengig av jordens pH, så før du begynner å gjødsle plantene med den, det er viktig å utføre en jordanalyse Jorda kan ha tilstrekkelig kaliumnivå, og derfor er kaliumsulfatgjødsling unødvendig.

Avlingene som best reagerer på denne gjødsel er blant annet frukttrær, banantrær, belgfrukter, kål.

Hvor mye kalium trenger planter?

Det vil avhenge av plantetypen, men de som dyrkes for bladene og / eller fruktene trenger mye. For eksempel (hentet fra den praktiske veiledningen for rasjonell gjødsling av avlinger i Spania):

Utendørs avlinger:

 • Brokkoli (15/20 t / ha): 370-450kg / ha
 • Spinat (22-28 t / ha): 180-220 kg / ha
 • Cantaloupe (30-40 t / ha): 250-330 kg / ha
 • Vannmelon (45-55 t / ha): 180-220 kg / ha
 • Tomater (55-65 t / ha): 300-330 kg / ha

Hvordan vet jeg om planten min mangler kalium?

Hvis planten har mangel på kalium, vil den vise disse symptomene:

 • Klorose: de midterste og nedre bladene begynner å se gulaktige ut fra kanten innover.
 • Langsom vekst, praktisk talt null: ikke har nok kalium, vil planten knapt vokse.
 • Mindre motstand mot kulde og mangel på vann: Det vil være mindre vann som sirkulerer gjennom planten som et resultat av mangel på kalium, så det vil bli mer utsatt for kulde og tørke.
 • Blåsing: hvis mangelen ikke blir rettet, kan planten miste alle bladene.
 • Ujevn modning av frukt: kalium er veldig viktig for fruktutvikling; Hvis den ikke er tilstede i tilstrekkelige mengder, vil de ikke kunne modnes ordentlig.
 • Lav motstand mot skadedyr– Når den ikke har alt den trenger, blir planten svak, så den kan ikke forsvare seg mot skadedyr.

Ung plante

Og med dette er vi ferdige. Som du har sett er kalium et viktig element for planter, med kaliumsulfat som en sterkt anbefalt gjødsel slik at de kan vokse uten problemer.