Skip to content

Kelly Smith-Trimble kommer bort fra tradisjonelle plantemetoder i Tennessee-hagen hennes

3 de januar de 2023

Problemet: råtne høybed. Det er ikke den lovende starten på en vårvekstsesong som en mestergartner ville forvente – i hvert fall ikke Kelly Smith-Trimble, som oppdaget at tresengene hun hadde brukt i årevis smuldret opp mot den naturlig skrånende bakken i Knoxville-bakgården hennes. Løsningen: Riv ut de gamle sengene, og begynn å eksperimentere. Hun er en erfaren dyrker som ga ut en bok med råd, Grønnsakshagearbeidsvisdom, i fjor. Imidlertid går timen aldri ut av økten for gartnere, selv ikke proffene. Inspirert av frittflytende former av labyrint, nøkkelhull og spiralhager, drømte Smith-Trimble opp et modifisert design for å passe til bakgården hennes i forstaden: en tomt i meditasjonsstil gjemt i et solfylt hjørne. Hun holdt seg til sine utprøvde dyrkingsprinsipper, men denne gangen, sammen med grønnsakene, la hun til et bredt utvalg av blomster og urter – over 30 typer planter som vokser sammen. «Målet var å skape et økosystem som gjør mye av jobben for seg selv,» sier Smith-Trimble. Resultatet: En hardtarbeidende plass som er positivt yrende av nyttige insekter og overfylt med en mengde sommeravlinger. Les videre for å finne ut hvordan den selvforsynte hagen hennes tok form.

Plott hagen din

«Jeg planter i vertikale lag,» sier Smith-Trimble, som kartlegger hagen sin på papir på forhånd. Lavdyrkere fungerer som levende mulcher for å skygge for jorda, og klatreplanter vokser vertikalt. «Tenk på solbuen når du planlegger sengene dine. Generelt betyr å plassere høyere planter på nordsiden at de ikke skygger for de kortere, sier hun.

Tomatsalier og blomster i grønnsakshage

La naturen gjøre sitt

Å fylle hagen med varierte beplantninger øker dens bærekraft. Urter blander seg rundt tomatespalier, piggete veronicas blomstrer ved siden av klatrende agurker, og solsikker er nabobeter. «I en sunn hage støtter mange organismer arbeidet med å dyrke avlingen – fra mikrobene i skitten til meitemarkene som dyrker jorden til de fordelaktige insektene som angriper skadedyr til pollinatorene som hjelper planten med å lage frukt,» sier Smith-Trimble.

Blomster i grønnsakshagen

Legg til pollinatorer og beskyttere

Blomster tiltrekker seg gode insekter – som bier, marihøner (naturlige rovdyr av tomatelskende bladlus) og veps – som også bestøver grønnsaksavlinger. Tomater er sammenkoblet med basilikum, hvis lukt er kjent for å forvirre skadedyr. Urter som dill, timian, rosmarin og salvie beskytter kålfamiliens avlinger. Duftene deres kan avverge kålmøll, som legger egg som blir til kålorm. Medlemmer av løkfamilien avskrekker skadelige insekter som bladlus, maur og loppebiller, mens mynte lokker pollinerende honningbier.

Tenk som en landskapsarkitekt

Smith-Trimble tok et stikkord fra landskapsdesign ved å gjenta visse grupper av plantinger i forskjellige områder av rommet, slik at hagen ser fargerik og konsekvent vakker ut gjennom hele vekstsesongen.

Tomatsalier i grønnsakshagen

Bland form og funksjon

Ved å frigjøre seg fra standard høybed har Smith-Trimble ekstra kvadratmeter hvor hun kan eksperimentere med forskjellige planter – mer enn bare grønnsaker. «Når du har frie former og kan leke litt, er hagearbeid morsommere,» sier hun. Plassering av høye espalier langs den ytre sengen hjelper området til å føles tilbaketrukket. «Hagen er der jeg kommer ut i naturen hver dag. Dette designet har en følelse av villskap, og det føles også som et fristed hvor jeg kan trekke meg tilbake, sier hun.

Plant på de rette stedene

Grønnsaker i kjølig vær kan vokse i varmen under visse forhold. Skyggeelskende salat skjuler seg under agurk-espalier, og rødbeter unngår solen ved siden av høye tomatplanter.

Kelly Smith-Trimble Vegetable Garden Bounty

Seks sommerelskende frø

Følg Smith-Trimbles ledelse. Plant disse avlingene for å gi en rikelig høsting gjennom hele sesongen

«Detroit Dark Red» Beet

Skygg kjølig vær-elskende rødbeter om sommeren ved å plassere dem ved siden av høyere dyrkere.

«Shishito» Pepper

Sørg for full sol og rikelig med vann. Klipp av stilkene når de har en god størrelse.

«Jimmy Ts» Okra

Høst belger på 2 til 4 tommer lange. Fortsett å plukke slik at planten fortsetter å produsere.

«Straight Eight» Agurk

La vinstokker vokse opp som et espalier slik at fruktene er fra bakken, noe som kan forhindre råte og insekter.

«Tankuro» Edamame

Å dyrke denne nitrogenfikserende belgfrukten er bra for jorda (som andre bønner).

«Brandywine» tomat

Velg på bryterstadiet, når moden farge begynner å spre seg på sidene og bunnen.