Skip to content

Kjedelig skadedyr

9 de juli de 2021

I dag skal vi snakke om et av skadedyrene som vanligvis angriper både oliventreet og mandeltreet. Det handler om borer. Dette er biller som, avhengig av art, kan nå omtrent 8 millimeter i voksen tilstand. De angriper vanligvis planter med middels og stor størrelse som busker og palmer. I tillegg kan den også angripe noen prydtrær som bartrær og frukttrær.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg hovedegenskapene til boreren og hva som er den mest effektive behandlingen.

Hovedtrekkene

borerlarver

Dette er biller hvis larver kan måle mer enn en voksen. Kroppen er langstrakt og segmentert med en kremfarge. Når den når modenhet, blir de en svartbrun farge. Det kan sees med sterke kjever, og arten sykler vanligvis årlig og tar to år å fullføre.

Det kan angripe noen planter som er svekket ved å gjennombore barken og komme inn i dem for å bygge galleriene. Hovedmålet med bygging av gallerier inne i trærne er å sette eggene av hunnen. Når de unge blir født, kan de lage flere gallerier mens de er i larvestadiet. Dette forårsaker forskjellige angrep på det samme treet som utløser noen symptomer som gulfarging av bladene og grenene som er berørt. Vi kan også se hvordan kronen på treet tørket opp, og når stammen tørker opp tilsvarer den hele treets død.

Olivenborer skadedyr

Skadedyr av oliventre

Dette skadedyret består av to arter av insekter som tilhører familien Curculionidae. Navnet på borer er gitt av måten de lager hullene i treet på.

Avhengig av graden av angrep, kan skaden forårsaket av disse billene være liten eller til og med forårsake betydelig skade på olivenproduksjonen. Galleriene som produserer boreren fra barken på oliventreet, forårsaker kutt i strømmen av saft og får grenene til å begynne å tørke ut.

For å identifisere at oliventrærne våre påvirkes av boreren, må vi se på noen av de viktigste symptomene. Den første er fallet av oliven og tørking av skuddene. I tillegg kan det også tørke ut noen viktige grener av oliventreet og få høsten til å stupe. For å skille det fra olivenverticillose må vi se og finn de små hullformede perforeringene.

For å behandle oliventrær med boreren, må vi fokusere på å undersøke de oliventrærne som har mindre vitalitet. Eldre eller mer slitte oliventrær vil sannsynligvis bli angrepet. De gjør dette fordi de har det lettere å lage galleriene i barken.

Olivenborerbehandling

For å unngå smitte av borer må vi forbedre tilstanden til oliventreet slik at det ikke blir angrepet:

  1. Vi kan innse abonnenter for å hjelpe til med mineralbehov av oliventreet.
  2. Vi vil øke støtterisikoen slik at du ikke har noen form for vannstress.
  3. For å forynge grenene og forhindre at de blir svakere, kan vi bruke forskjellige typer foryngelse beskjæring. Dette vil hjelpe oss med at boreren ikke angriper de eldre grenene og ser muligheten til å lage galleriene.
  4. Vi kan også ødelegge de grenene som har symptomene på bygging av gallerier. Normalt har disse coleopteran-insektene sitt maksimale aktivitetsnivå mellom månedene mars og mai.

En annen måte å behandle borer på er ved bruk av kjemiske behandlinger. Vi kan bruke autoriserte insektmidler som dimetoat, men det anbefales bare hvis angrepet er høyt. Problemet med bruken av disse kjemikaliene er at det også kan drepe rovdyrens insekter. Disse insektene er ansvarlige for naturlig jakt på disse insektene og er Cheiropachus quadrum, Raphitelus maculatus og Eurytoma morio.

Mandelborer

mandelborer

Boreren kan også påvirke dyrking av mandel, kirsebær, plomme og andre typer frukttrær med stein og pip. Disse insektene er ikke de samme som angriper oliventreet, men tilhører heller Scolytidae-familien. De har en gjennomsnittlig lengde mellom 2 og 3 mm når de er i voksen tilstand og har et sylindrisk legeme. Vi kan ikke skille hannene fra hunnene. I motsetning til hva som skjedde med olivenboreren, har mandlarborens larver samme lengde og er hvitlige i fargen. De har ikke ben.

Som med oliventreet, er de mandeltrærne som er mest sårbare de som er svakest. Denne billen har også to årlige føderasjoner. Den første generasjonen begynner transformasjonsfasen i løpet av april måned. De voksne går allerede utenfor galleriene i løpet av mai måned. Hunnens kvinner er årsaken til å lage galleriene i de svakeste grenene eller de mest forfallne trærne.

Andre generasjon finner sted mellom august måned og slutten av sommeren. Voksne spiser vanligvis grener av kraftige trær. Problemet og skaden det gir, er at de etter fôring kan tørke ut de mest produktive delene av treet. Slik begynner innhøstingen å avta og treet begynner å svekkes mer og mer. Et av symptomene som vi kan gjenkjenne at mandeltreet blir påvirket av boreren, er at sårene som produseres under fôring av larvene, vanligvis frigjør et ekssudat av saft med en konsistens som ligner på når de lider av tannkjøttsykdom.

For å unngå smitte av mandeltrær, utføres en kontroll av denne sykdommen. Siden de angriper de mest svekkede trærne, kan vi utføre en behandling med god gjødsel, en beskjæring av de mest svekkede grenene for å styrke mot denne pesten. På denne måten vil vi redusere risikoen for at mandeltreet blir påvirket. Vi husker at hunnen har en tendens til å lage sine gallerier i de grenene som er mest svekket.

Vi kan også fjerne alle berørte områder for å unngå smitte. Til slutt er det også en kjemisk kontroll, selv om den vanligvis ikke er veldig effektiv siden individene er beskyttet av hjernebarken. Den kjemiske behandlingen består av bruk av Deltamethrin med 14 dagers termin. Denne behandlingen fungerer også for oliventrærboreren.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om dette skadedyret.