Skip to content

Kjennetegn og bruk av perlit

13 de juli de 2021

Du har sikkert hørt om perlitt for å forbedre potte- og undergrunnsavlinger i hager. Men hva er perlitt? Det er en krystall av naturlig opprinnelse som er ganske rikelig på planeten. Den har en struktur som inneholder 5% vann inne, og det er derfor den har evnen til å ekspandere når den utsettes for høyere temperaturer. Det er veldig nyttig i hagearbeid, og i dette innlegget skal vi vise deg hvorfor.

Vil du vite fordelene med perlit for avlingene dine i hagen? Fortsett å lese 🙂

Perlit-egenskaper

Kjennetegn ved perlit

Når perlit utvides på grunn av høyere temperaturer får det en mer porøs og lettere tekstur.

For å få perlitt, må vi måle den i volum, siden vekten varierer avhengig av størrelsen på partiklene og deres fuktighetsinnhold. De er hvite kuler med høy kapasitet til å holde på vann og samtidig opprettholde høy porøsitet. I tillegg er det ekstremt konsistent og derfor svært motstandsdyktig mot erosjon. Når røttene vokser, eroderer de perlitten. Imidlertid er det ganske solid. Blandet med underlaget brukes det til å lufte blandingen og gi den letthet.

Blant egenskapene til perlit finner vi:

 • Det er veldig lett, veier 125 kg per kubikkmeter.
 • Den har en nøytral pH.
 • Fri for skadedyr, sykdommer og ugress.
 • Innlemmet i underlag er det ideelt fordi det favoriserer god lufting og absorberer store mengder vann.
 • Det er ikke brannfarlig.
 • Den hvite fargen reduserer temperaturen på underlaget og øker refleksjonen av lys, noe som er viktig i drivhus og skyggehus.

For hva bruker du det?

Perlit i hydroponiske avlinger

Pelita har forskjellige bruksområder i frukthager og hagearbeid. Til å begynne med er perlit ideelt som forplantningssubstrat for alle typer planter på grunn av dets nøytralitet. Det fungerer også i hydroponiske avlinger og kan blandes med voksende sand for formering av kaktus og sukkulenter. Den brukes også til de plantene som bruker mer tid i poser eller potter og som må flyttes. Det er veldig nyttig ved denne anledningen, siden det har stor fuktighetsretensjonskapasitet, porøsitet og lett vekt.

I tillegg tilbyr perlite mange muligheter for å løse noen problemer i byggefeltet, noe som gjør det mer økonomisk. Dette er fordi det er et materialprodukt fra utvidelsen av et rå mineral og strukturen består av luftceller. Gjør det om til en utmerket termisk og akustisk isolator for konstruksjon. Bruken av den er ganske enkel. Den må blandes med kalk, sement, gips og / eller annet bindemiddel, og påføringen er som en tradisjonell mørtel og gir en fin finish.

Bruken er veldig enkel. Den er blandet med sement, brukt som et lett aggregat eller som en erstatning for tradisjonelle materialer, det tillater en betydelig reduksjon i beregningen av strukturer takket være den lave spesifikke vekten, og oppnår besparelser på opptil 30% på byggekostnadene.

I tillegg har perlit et bredt spekter av applikasjoner for bruk, ikke bare i hager. Her viser vi de viktigste sektorene de bruker den i:

 • Keramikk og glassindustri
 • Produksjon av eksplosiver
 • Filterproduksjon
 • Elektrodeproduksjon
 • Sement og betongproduksjon
 • Zeolittindustri
 • Gruvedrift
 • Produksjon av mineralfibre
 • Metallurgiske operasjoner

Perlite fordeler

Perlit brukt i konstruksjon

Dette mineralet brukes for sine evner og fordeler som forbedrer jordens egenskaper. Den fungerer også som en termisk isolator for å oppnå et mer vellykket isolasjonssystem i lag. Dette representerer et flott effektivt alternativ til tradisjonell isolasjon.

Alle blandinger med perlit er ikke brennbare, siden den har en uorganisk opprinnelse og ikke spaltes. I tillegg er det uforanderlig under påvirkning av noe fysisk eller kjemisk middel. Perlite brukes ofte for sine lydabsorberende egenskaper. Takket være den lave tettheten og lettere, brukes den i isolasjon kombinert med sement eller gips for å dempe opptil 80% støyoverføring mellom ett rom og et annet.

Perlite spesifikasjoner

Perlite og dens spesifikasjoner

Perlite tilbyr mange fordeler for de forskjellige bransjene det brukes i. Hovedsakelig skal vi fokusere på bruken av hagearbeid, men det er ikke dårlig å gjennomgå resten av verktøyene for å få vite det fulle potensialet.

I industri og bygg brukes det blandet med mørtel for å dra nytte av dens akustiske og termiske egenskaper. Det er veldig bra for sin letthet og motstand mot brann. Det brukes til og med i maling som fyllstoff.

I hagebruk brukes perlit til å modifisere jord ved å redusere deres fasthet og legge til rette for vanndrenering og fuktretensjon. Det brukes også som formeringsmedium for frøplanter og i emballasje og lagring av pærer og planter. I tillegg brukes den i plast som en utvidelsesmiddel. Hvis vi maler perlit, kan den brukes til filtrering av oljer, fruktjuicer eller andre væsker.

Perlite er helt kjemisk inaktiv. Det absorberer ikke vann. Den er veldig lett (en 135 liters pose løftes med en hånd). Den har flere applikasjoner, hovedsakelig innen bygg og jordbruk (som inkluderer hagearbeid). Landbruksperlitt er den største, i gjennomsnitt er de granuler på ca 3 mm.

Spiring

Perlit brukt i gryte

Behandlet perlit er det vanligste substratet for bruk med spire- eller frøbed, siden dens vekt og volum tillater selv de mest skjøre plantene å spire uten problemer. Hva mer, dens høye kapasitet til å holde på væsker reduserer antall vanninger.

Av denne grunn er perlit et veldig nyttig verktøy både i hagearbeid og i frukthager. Hvis du har en hage til hjemmet og ønsker å optimalisere innhøstingen, anbefaler jeg å bruke perlit i underlaget.

Som du kan se, er ikke bare perlitt nyttig for hagearbeid, men for mange sektorer av industri og bygg. Hvis du har spørsmål om det, kan du stille i kommentarene. Har du noen gang brukt den til avlinger eller annen bruk?