Skip to content

Kjennetegn, stell, skadedyr og sykdommer i ananasplanten

14 de juli de 2021

Ananas, den deilige frukten som normalt spises om sommeren og høsten, spirer fra det fantastiske ananasplante, som er vitenskapelig kjent som «Ananas comosus”.

Denne planten består av en terrestrisk bromeliad hjemmehørende i Sør-Amerika, som danner en rosett av lansettformede, læraktige blader, som er omtrent 1 meter lang. Blomstene, med en vakker farge mellom rosa og rødlig, viser seg å være et sant under, siden de er gruppert i piggformede blomsterstander, som holdes åpne i en måned for å bli pollinert.

frukten av ananas begynner å modnes og gir opphav til en bær

Etter å ha blitt pollinert, frukten begynner å modnes som gir opphav til et bær, som når det er fullvokst når mellom 7-10 cm i bredden og rundt 30 cm i lengden. Inne i frukten er massen, som er gul i fargen, har en søt og litt sur smak og har en ganske behagelig aroma.

Kjennetegn ved ananasplanten

Ananas det er en plante av tropisk opprinnelse, fra Sør-Amerika, som bortsett fra å være liten, er flerårig, urteaktig og livlig, i tillegg til å ha en base dannet gjennom den kompakte foreningen av flere blader som skaper en rosett.

Denne planten har to typer røtter, den første er utilsiktede røtter, som er korte og veldig overfladiske, siden de fleste av dem vokser ved bunnen av stammen omtrent 15 cm fra bakken; den andre er hovedrøttene, og de er litt lengre og når dybder på omtrent 60 cm og enda mer.

Hva mer, ananasplanten har en kort, kjøttfull stilk, der næringsstoffene produsert av bladene lagres.

Denne planten har blader som er mellom 50-150 cm lange, som er motstandsdyktige, lansettformede, fibrøse, har form som et sverd, er innhyllende og er ordnet i en spiral rundt stammenI tillegg har de fintannede kanter som, avhengig av sort, kan ha eller ikke ha rygg.

Det er mulig at fargen på bladene er grågrønne både lyse og mørke, men det er noen varianter som har fargede blader, som har en blanding av lilla, rød, sølv og / eller gul. Likeledes er ansiktet, så vel som baksiden av bladene, foret med et tynt lag med sølvfluff som ikke lar sollys passere gjennom, og de har også en tykk neglebånd som forhindrer at den mister fuktighet.

Som tiden går den korte blomsterstilken forlenges og utvides og rundt det spirer et stort antall små, lilla blomster, som alle inneholder et enkelt skaft, som kan være grønt, rødt eller gult, i hulrommene som nye blomster spirer ut.

Stammen til ananasplanten fortsetter å vokse og utvikler en sirkel med stive og korte blader på toppen av blomstersettet, og alle blomstene i dette er hermafroditt, så de viser seg å være selvgjødende og selv om blomstringstiden er usikkerPlantehormoner brukes kommersielt med det formål å fremme ikke bare blomstring, men også spiring av fruktene.

Ananasplantepleie

Å ta vare på ananasplanten er vanligvis ikke en enkel jobb, siden det er en tropisk plante, Det er praktisk at veksten skjer på et sted med et varmt klima og der det ikke er frost, siden ellers er det mulig at det vil lide betydelig skade når vinteren kommer.

noen varianter av planten har fargede bladerAv denne grunn, og når du har en ananasplante, er det nødvendig å følge følgende bekymringer:

Posisjonen din

Ananasplanten skal være ute, spesielt på et halvskyggefullt sted.

til vanlig

Jorden må ha en optimal drenering, i tillegg til å ha en lav pH (4,5-5,5).

Sende

I løpet av våren og sommeren, det er nødvendig å gjødsle jorden hver 15. dag der planten bruker gjødsel som har høyt innhold av kalium og nitrogen.

Irrigasjon

Bør vannes når bakken er tørr, som vanligvis er omtrent hver 2-3 dag om sommeren og omtrent hver 5-6 dag for resten av året.

Tid for å plante og / eller transplantere

Den mest hensiktsmessige tiden å plante eller transplantere ananasplanten er vanligvis om våren.

Plantasjeramme

Minst 30x60cm.

Innhøsting

Høstingen av fruktene er ferdig etter 15 måneder etter å ha plantet den.

Rustikk

Det er en plante veldig følsom for kaldt vær, hvis ideelle minimumstemperatur består av 15 ºC, selv om den tåler 5 ºC i en kort periode.

skadedyr og sykdommer i ananasplantenBlant skadedyr og sykdommer i ananasplanten er:

Midd, skjell og nematoder

Ananasplantemidd, også kjent som «Rød edderkopp», Den lever vanligvis på bunnen av bladene av frukten av denne planten.

Det er en ganske plagsomt skadedyr i lange tørre staver, siden de kunne overføres til stilkene, noe som ville forhindre ananas i å reprodusere seg, og selv om edderkoppmidd ikke er et veldig viktig skadedyr, er det veldig praktisk å behandle det i tide for å unngå fremtidige problemer. På samme måte er det flere klasser av nematoder som påvirker denne planten, og ødelegger dens røtter ved å forårsake en knute og nedbrytning.

Biller og melkeboller

Det er veldig sannsynlig at saftbiller bli et stort problem for de som har ananasplanter, siden de vanligvis tiltrekkes av de plantene som har en sykdom kjent som «gummose», som oppstår når en såret plante begynner å utvise et gummiaktig stoff.

For sin del billene trenger inn i de unge fruktene for å legge eggene der. På samme måte spiser melkebiller på bunnen av bladene til denne planten og får den til å visne, og på samme måte kan de føre til at roten råtner, noe som igjen reduserer produksjonen av frukt.

Knopp sammenbrudd

Det er en hyppig sykdom, som oppstår på grunn av en sopp og det skjer i perioder med vekstakselerasjon av disse plantene.

Normalt er de hyppigste symptomene et løvverk som blir gulaktig og i noen tilfeller når det nekrose og senere til total nedbrytning. I tillegg, frukten kan lide nedbrytning og stammen har en glorie rundt det punktet der bladene spirer. Bortsett fra dette blir roten øm og faller av når man prøver å trekke ut planten.

Tamale blad

Det er en bakterie, som angriper direkte den raskest voksende toppen. Det oppstår vanligvis i perioder med klimatiske endringer der det er høye temperaturer. Det påvirker både løvverket og stammen, og forårsaker en liten misfarging i begge, og det er også mulig at fruktene akkumulerer ammoniakk i massen.

Fusarium

Det er en verdensomspennende sopp, som oppstår som et resultat av stor fuktighet og rotproblemer.